Ο Σταυρός είναι βαρύς, όσο εξακολουθεί να είναι ο Σταυρός της αμαρτίας

του Αλεξάνδρου Μπαξεβάνη

Θεωρώ, ότι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ο Σταυρός του Κυρίου μας,  είναι ο Πρώτος της ζωής και της  Ανάστασης, αυτό το συναντούμε σε ένα όμορφο,  Αναστάσιμο Ύμνο της Εκκλησίας μας

 «Ο Σταυρός σου  κύριε Ζωήν και Ανάσταση υπάρχει τον Λαό σου».

 Ο Σταυρός από ότι όλοι ξέρουμε, είναι το επαίσχυντο ξύλο, ατιμωτικό, όπου επάνω του θανατώνονταν οι μεγαλύτεροι κακούργοι.

Ο Σταυρός, έγινε Τίμιο Ξύλο  από την ημέρα κατά την οποία επάνω του έχει Σταυρωθεί, ο Κύριος Ιησούς Χριστός και λυτρωτής του Κόσμου,  έγινε Ζωηφόρος Σταυρός, έγινε ο Φύλακας της Οικουμένης, η Ωραιότης της Εκκλησίας, αυτός ο Σταυρός, είναι που

φέρνει Ζωή και Ανάσταση, αυτά δηλαδή  που ζητάει σήμερα ο Ορθόδοξος Χριστιανός.

Ο Κόσμος, ο οποίος ζει μέσα στην μυρωδιά του θανάτου , ενός θανάτου, τον οποίον του προσφέρει  αμαρτία κατά βάση και εν συνεχεία όλες η αποδείξεις της, η έκφανσης της, οι πόλεμοι, η βία, η  τρομοκρατία,  όλα αυτά που θα λέγαμε ότι στιγματίζουν την ζωή και το πολιτισμό, μας φέρνουν τον θάνατο μέσα στις ψυχές μας  και  πολλές φορές και το θάνατο στα σώματα μας.

Αυτό γίνεται, όταν ο άνθρωπος απομακρύνετε από τον λόγο του Θεού και έτσι σηκώνει από μόνος του τον Βαρύ Σταυρό και από Ζωηφόρος Σταύρος, γίνετε Μαρτυρικός και φέρνει τον άνθρωπο εκτός Θεού και γνωρίζει τον αληθινό Θάνατο της ψυχής.

Φίλοι αναγνώστες μου, η Εκκλησία μας, θεωρεί ότι ο Σταυρός φέρνει χαρά εν όλο τον κόσμο, τα οποία τα ζούμε καθημερινώς μέσα στην πίστη της Ορθοδοξίας μας,με διάφορα θαύματα που βλέπουμε καθημερινώς και συνήθως αυτά τα βλέπουν αυτοί που βλέπουν την πραγματικότητα,δηλαδή τον ίδιο τον Θεόν στην Ζωή τους.

Ο σημερινός άνθρωπος, που νιώθει ότι μπορεί να έχει άφθονα υλικά αγαθά, αλλά όμως ουσιαστικά απουσιάζει από την καρδιά του η γνήσια σχέσης του με τον Θεό,είναι γιατί δεν θέλει να έχει τον Θεό μέσα στην ζωή του, αλλά και πάλι εδώ δεν μας το επιβάλει, αλλά μας προσκαλεί  και θα αναφερθούμε στην πρόσκληση πιο κάτω .

Ο Χριστός μας προσκαλεί :

«Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι»

Δυστυχώς, ο κόσμος σήμερα στο οποίο ζούμε έχει αντί-Σταυρικό φρόνημα, δεν θέλει ο κόσμος Σταυρούς, δεν θέλει θυσίες, δεν θέλει ο κόσμος να περνάει από δοκιμασίες.

Ο Χριστός, μας προσκάλεσε για να τον ακολουθήσουμε στην  Βασιλεία των Ουρανών, σηκώνοντας τον Σταυρό.

Άραγε όμως φίλοι μου, ο Χριστός μας προσκάλεσε να σηκώσουμε κάτι βαρύ,ή ήθελε άραγε να μας δει να παιδευόμαστε σωματικώς ; Ακριβώς το αντίθετο ήθελε, για αυτό μας έδειξε τον δρόμο της Μετανοίας και σε αυτό τον δρόμο μας ζητάει να συνεχίσουμε .

Να Μετανιώσουμε, ώστε να κερδίσουμε την Αιωνιότητα, να μπούμε στην Αληθινή ζωή  και εμεις στην Άνω Ιερουσαλήμ, τον Παράδεισο, εκεί που υπάρχει μόνο Φως , εκεί που δεν υπάρχει πόνος , δυστυχία και Θάνατος .

Ο Σταυρός είναι βαρύς, όσο εξακολουθεί να είναι «ο Σταυρός της αμαρτίας». Όταν μεταβληθεί σε «σταυρό του Χριστού», γίνεται ασυνήθιστα ελαφρός:

Ματθ. 11,28 Δεῦτε πρός με πάντες οἱκοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς.
μετ .Ματθ. 11,28 Ελάτε κοντά μου όλοι όσοι μοχθήτε και κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι από το βάρος των αμαρτιών και των θλίψεων και των πλανών και εγώ θα σας αναπαύσω και θα σας ξεκουράσω.
Ματθ. 11,29 ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν·
μετ. Ματθ. 11,29 Σηκώσατε επάνω σας τον ζυγόν της υπακοής σας εις εμέ και μάθετε από εμέ τον ίδιον ότι είμαι πράος και ταπεινός κατά την καρδίαν και θα εύρετε τότε ανάπαυσιν και ειρήνην εις τας ψυχάς σας.
Ματθ. 11,30 ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν.
μετ. Ματθ. 11,30 Μη διστάσετε· διότι ο ζυγός μου είναι καλός και χρήσιμος και το φορτίον των υποχρεώσεων και των καθηκόντων, που επιβάλλω εγώ, είναι ελαφρόν”. (Εγώ το επιβάλλω, αλλά και εγώ σας βοηθώ να το σηκώσετε).

Ο Σταυρός ,δεν είναι μόνο δοκιμή της πίστεως μας, είναι και η ευλογιά του Θεού στην ζωή μας, αφού ο ίδιος μας τον δίνει και ίδιος μας ελαφρύνει, κερδίζοντας την Βασιλεία του Θεού, τον Παράδεισο .
Επίσης, αν θέλετε την συνταγή της ζωής που θέλει ο Χριστός, για να κερδίσουμε την ζωή του Παραδείσου, είναι μέσα στο Ιερό Ευαγγέλιο, διαβάστε την και είμαι σίγουρος ότι, αν τηρήσετε κατά γράμμα, χωρίς να παρά-ερμηνευτή μια λέξη, θα δούμε από κοντά τον Χριστό και θα γευτούμε και εμείς τους καρπούς του Παράδεισου.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα 

Το Άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

kampanokrousia.blogspot.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ