Ο Πειραιάς αναγεννιέται με γοργούς ρυθμούς

Τα 142 έργα που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, συνολικού κόστους 142 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις, παρουσίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης στον Πειραιά.

Ηδη 15 έργα έχουν ολοκληρωθεί, 16 βρίσκονται σε εξέλιξη, 20 έχουν δημοπρατηθεί και 18 βρίσκονται υπό δημοπράτηση.

Αλλα 72 έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.

Στη σημασία των παρεμβάσεων στην περιοχή του Πειραιά, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να ανατάξει τα πολλαπλά προβλήματα που αθροίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο παραγωγικής βάσης όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αναφέρθηκαν τόσο η Ρένα Δούρου όσο και ο Γιώργος Γαβρίλης.

Οπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, με στόχο να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες ενός μοντέλου ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και η Περιφέρεια σχεδιάζουν και παρεμβαίνουν μέσα από υπερτοπικής σημασίας αναπλάσεις («Λιπάσματα», Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ΣΕΦ, Ηετιώνεια-Καστράκι, Γραμμές ΟΣΕ, περιοχή Αγ. Διονυσίου, Μικρολίμανο, Νεκροταφείο Νεάπολης) που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως το διαφορετικό παράδειγμα που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συγκροτούν μια νέα ταυτότητα για την πόλη με βιώσιμα οικονομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά σε βάθος χρόνου.

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για μεγάλες κατηγορίες έργων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών εκπαίδευσης, νοσοκομεία, του πολιτισμού, των αστικών υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία κ.λπ.) και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην πολύπλευρη σημασία και θέση του Πειραιά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής και όπως παρατήρησε δίπλα στον Πειραιά της οικονομικής ανάπτυξης και της γεωστρατηγικής σημασίας, υφίσταται και ο Πειραιάς της ιστορικής μνήμης και των βαθιών δημοκρατικών παραδόσεων.

Αναφερόμενη στα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, χαρακτήρισε έργο πνοής που ξεχωρίζει γιατί προσδίδει όχι μόνο στον Πειραιά ή στην Αττική, αλλά ευρύτερα στον τόπο, μια ξεχωριστή δυναμική, το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο αυτό βρίσκεται στα σκαριά από την Περιφέρεια και τον Δήμο Πειραιά και στόχος του είναι η στήριξη νέων επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκκόλαψη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, στον τομέα δηλαδή που είναι ταυτισμένος με τον Πειραιά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κατά την αναλυτική παρουσίαση των έργων τόνισε ότι επιθυμία τους είναι «να εκπροσωπήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό παράδειγμα.

Επιλέγουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μια διαδικασία λογοδοσίας κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου» και έκανε γνωστό ότι η αντιπεριφέρεια Πειραιά προτίθεται στα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου να διοργανώσει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ένα μεγάλο συνέδριο που ως θέμα θα έχει τη σχέση της πόλης με το λιμάνι.

Επισήμανε ότι ο Πειραιάς αυτή τη στιγμή, ζει τη μεγάλη αντίφαση, καθώς η περιοχή έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, τη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία και αγορά συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων, την ίδια στιγμή έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας και συμπλήρωσε ότι ο Πειραιάς έχει υποστεί τη χαμηλότερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Χρόνια αποδιάρθρωση

«Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετρά συνέπειες από την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις επιπτώσεις από τις ευρύτερες μνημονιακές πολιτικές: υψηλή ανεργία, θύλακες φτώχειας, έλλειψη κοινωνικών δομών και περιβαλλοντική υποβάθμιση» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν στη χώρα μέχρι να μπορέσεις να εκτελέσεις ένα έργο.

Χαρακτήρισε «αδιανόητο» σε μια χώρα που θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να φτάσει τις υπόλοιπες, να υπάρχουν αυτού του είδους οι διαδικασίες.

«Να υπάρχουν δηλαδή χρήματα στην Περιφέρεια –ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τέτοιους πόρους– όλα τα έργα μας απευθύνονται στην Περιφέρεια και να μην μπορούμε να εκτελέσουμε νωρίτερα από τα τρία, τριάμισι χρόνια ένα έργο λόγω των ανυπέρβλητων διαδικασιών».

Διευκρίνισε ότι δεν φταίει η περιφερειάρχης, ούτε η Περιφέρεια ούτε οι δήμαρχοι, καθώς δεν είναι θέμα δηλαδή προσώπων, είναι θέμα χρονοβόρων, σύνθετων διαδικασιών και πρόσθεσε ότι και με «αυτά τα χρονοδιαγράμματα που δίνει σήμερα η Περιφέρεια δεν μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς, διότι αρκεί μια προσφυγή, δύο ενστάσεις σε ένα διαγωνισμό για να ανατραπούν τα χρονοδιαγράμματα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος και οι δήμαρχοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ