Ο κ. Νίκος Μαυραγάνης μιλά στον Βαγγέλη Γιακουμή για όλα

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, μιλά για τις σχέσεις των ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους πιστωτές.

Ο κ. Μαυραγάνης, γνώστης της οικονομικής διπλωματίας, μιλά επίσης για τις Γερμανικές εκλογές και πόσο αυτές εκ του αποτελέσματός της θα επηρεάσουν ή όχι τα ελληνικά δεδομένα, ενώ σε άλλη απάντησή του στέλνει το δικό του μήνυμα στους δανειστές: «Αν έχουμε θα δίνουμε. Και για να έχουμε θα πρέπει οι δανειστές κατά κάποιο τρόπο να φροντίζουν να έχουμε…».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο, αναφέρει ότι «στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση της ανεργίας». Για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ότι  «δεν υπήρχε γνωστός κεντρικός σχεδιασμός σε εμάς, ούτε και αποδεκτός από εμάς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το δε παράλληλο νόμισμα ήταν μια κατασκευή του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, που ενδεχόμενα να την είχε προτείνει σε κάποια μέλη της κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την είχε γνωστοποιήσει στο υπουργικό συμβούλιο, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν είχαν υιοθετηθεί αυτές οι απόψεις του».

Σε ό, τι αφορά στη σημερινή Νέα Δημοκρατία ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει: «Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορέσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί μια λύση φερέγγυα για το μέλλον, καθώς το παρελθόν αυτών των ανθρώπων που θέλουν σήμερα να επαίρονται ότι είναι το μέλλον της χώρας, είναι αυτό  ακριβώς που οδήγησε στην κατάντια την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Μαυραγάνη στο ΤheCaller:

1) Κύριε υφυπουργέ, αρκετοί αναρωτιούνται ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές και γιατί δεν το περιγράφει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, να πει δηλαδή τι θέλει να κάνει από εδώ και πέρα, εκτός και αν το αφήγημα αυτό, είναι κάτι που αναζητείται ακόμη.

«Στην τελευταία διαπραγμάτευση υπήρξε μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση, στην οποία είχαμε συμμετοχή κι εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες και περιελάμβανε και την ρήτρα ανάπτυξης, την οποία από την πρώτη στιγμή υποστηρίζαμε.

Υποστηρίχθηκε, λοιπόν, στην διαπραγμάτευση αυτή, ότι χωρίς πραγματική ανάπτυξη, αφενός δεν θα μπορούσε να ξεκολλήσει η οικονομία της Ελλάδας και έτσι οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων τους, ενώ από την άλλη πλευρά η οποιαδήποτε κοινωνία θα κατέρρεε.

Αυτό ακριβώς ήταν που είχαμε επικεντρώσει ως ανεξάρτητοι Έλληνες πριν γίνουμε κυβέρνηση και αυτό ακριβώς ήταν το κύριο επιχείρημα μας από την αρχή μέχρι και τώρα. Ότι πρέπει, δηλαδή, να εφαρμοστεί αυτό που είχε εφαρμοστεί και στην Γερμανία από το 1953 με την συμφωνία του Λονδίνου. Τότε είχε αποφασιστεί ότι, όταν η οικονομία θα έχει πλεόνασμα, θα παράγει περισσότερο και θα έχει περισσότερο πλούτο, τότε θα μπορεί να δίνει πίσω περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία θα όφειλε να δώσει. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε δύο πράγματα.

Πρώτον να καταστήσουμε πιο ορθολογικές τις απαιτήσεις των δανειστών απέναντί μας, οι οποίες απαιτήσεις θα μετριάζονται αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, ενώ οι δανειστές θα έχουν κάποιο περισσότερο όφελος, όταν η οικονομία θα πηγαίνει καλύτερα.

Δεύτερον, αφού το δικό τους συμφέρον συνδέεται με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αναγκάζονται πια να επιδοτήσουν, να χρηματοδοτήσουν και να σκύψουν πάνω στην ελληνική ανάπτυξη και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και άρα  στην ελάφρυνση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη, ο οποίος θα βλέπει σιγά σιγά, καθώς η οικονομία θα προσθέτει πλούτο μέσα στο ΑΕΠ της, ότι θα ελαφρύνονται τα βάρη του, το χρήμα θα κυκλοφορεί περισσότερο και θα είναι πιο εύκολο να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι αν τα σημερινά βάρη, χωρίς καμία διαφοροποίηση, τα χειριζόταν ο καθένας από μας το 2004 που η οικονομία, αν και στρεβλά άκμαζε, δηλαδή κυκλοφορούσε το χρήμα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητά μας και να αντέξουμε το βάρος αυτό, και βεβαίως θα ήταν πολύ πιο εύκολη η ζωή μας.

Αρα, το πρώτιστο πρόβλημα είναι η κυκλοφορία του χρήματος και αυτό ήταν ακριβώς που συνδέσαμε με την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της αποπληρωμής του χρέους μας. Δηλαδή αν έχουμε θα δίνουμε. Και για να έχουμε θα πρέπει οι δανειστές κατά κάποιο τρόπο να φροντίζουν να έχουμε.

Αυτό ουσιαστικά πετύχαμε και είναι μια πολύ μεγάλη διαφοροποίηση. Δεν είναι απλώς το αφήγημα, αλλά η πραγματικότητα πλέον. Προσέξτε όμως, αν επαναπαυτούμε σε αυτήν την ουσιαστική, πράγματι, επιτυχία και δεν καταφέρουμε να διαφοροποιήσουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας, δηλαδή να πραγματοποιήσουμε την περίφημη Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τότε δεν θα πετύχουμε τίποτα. Αυτό γιατί, ενώ πράγματι θα εξασφαλιστούν χρήματα για την ελληνική οικονομία με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αν δεν διαφοροποιηθεί το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, όπως υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες κι δεν είχε διαμορφωθεί ποτέ με έναν ορθολογικό τρόπο, τότε αυτά τα χρήματα θα πέσουν στο κενό. Για αυτό και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Πρώτιστο πρόταγμα, είναι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και η διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου. Με βάση αυτό το πρόταγμα, πολύ σωστά άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αρχίσει και περιοδεύει σε όλη την επικράτεια. Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε μόνο σε υπηρεσίες. Είναι προφανές ότι πρέπει να “ξανακαπνίσουν” εργοστάσια και να ξαναπάρει πάρει επιτέλους μπροστά η πρωτογενής παραγωγή.

Μιλούσαν κάποτε για ανάπτυξη ακόμη και οι επαίροντες ότι είναι πιο κοντά στην φιλελεύθερη οικονομία, χωρίς όμως να φτιάξουν το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Τι ακριβώς θα παρήγαμε; Τι ακριβώς θα ήταν αυτό που θα έδινε ως ατμομηχανή τον ρυθμό στην ελληνική οικονομία. Το απολύτως τίποτα. Αυτό είχανε φροντίσει να επιφυλάξουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για την ελληνική οικονομία μέχρι σήμερα και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Διαφορετικά, η επιτυχία να συνδέσουμε την ανάπτυξη της χώρας με τις καταβολές, ώστε να αναγκαστούν και οι δανειστές να δώσουν χρήματα στην χώρα, θα πέσει στο κενό γιατί δεν θα έχουμε έτοιμο το οικονομικό μοντέλο.

Η διαφοροποίηση λοιπόν του οικονομικού μοντέλου, είναι κάτι που κάνει αυτήν την στιγμή η κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν επίσης και οι διαφοροποιήσεις στα ΕΣΠΑ και στα ΕΠΑνΕΚ. Παράλληλα, στοχεύουμε στην πρωτογενή παραγωγή και στην οικονομία της γνώσης, η οποία είναι και μεγάλη δύναμη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι Έλληνες επιστήμονες, έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα προηγούμενα χρόνια έφευγαν στο εξωτερικό. Αυτούς πρέπει να τους κάνουμε να επιστρέψουν. Εκεί είναι που στηρίζουμε την στροφή της ελληνικής οικονομίας.

Ξέρετε, πολύ λένε ότι είναι απαραίτητο να έρθουν επενδύσεις στην χώρα και έτσι είναι πράγματι. Οι επενδύσεις, όμως, που θα έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έρθουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον και με ένα οικονομικό μοντέλο διαφοροποιημένο. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στα παλιά οικονομικά μοντέλα που ήθελαν την πίτα να μοιράζεται σε 10 οικογενείς και 20 εργοληπτικές εταιρίες. Αυτό το μοντέλο που ήθελε τα καρτέλ να έχουν καθυποτάξει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και να μην μπορεί κανείς να κάνει να κάνει ουσιαστικά μια νέα επένδυση.

Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να προστρέξουμε να συνδιαμορφώσουμε. Δεν είναι αφήγημα, είναι το κοινό μέλλον που μας ενώνει.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω την πρότασή μας για την δημόσια διοίκηση, η οποία κινείται ακριβώς προς την κατεύθυνση της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου. Πρόκειται για την ίδρυση και την λειτουργία ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας, που προτείναμε σε μια επιτυχημένη μάλιστα ημερίδα στην αίθουσα του πολεμικού μουσείου. Το εν λόγω Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας λοιπόν, θα έχει τομείς που θα δραστηριοποιούνται σε επιμέρους πεδία όπως στο υγειονομικό πεδίο, στο πεδίο των οικονομικών, στο πεδίο του περιβάλλοντος, στο πεδίο της χωροταξίας κλπ, όπου οι Έλληνες επιχειρηματίες, και όχι μόνο, θα εντοπίζουν προβλήματα κατά την ίδρυση και την λειτουργία της επιχείρησής τους. Αυτό το όργανο θα τεθεί κάτω από την ομπρέλα και την καθοδήγηση του εκάστοτε Πρωθυπουργού τους χώρας, ώστε να αποκτήσει κύρος και δύναμη και να παρεμβαίνει με μια προτυποποιημένη, αλλά απόλυτα διαυγής και γρήγορη διαδικασία και στο νομικό συμβούλιο του κράτους και στον εκάστοτε διοικητικό προϊστάμενο ή γενικό γραμματέα υπουργείου, προτείνοντας λύσεις ακόμα και μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων των επιχειρηματιών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα».

2) Η αυξημένη φορολογία, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων , συντάξεων, οι κατασχέσεις κ.ο.κ. έχει φέρει τα νοικοκυριά θα λέγαμε σε απόγνωση και φαίνεται αυτό κ. Μαυραγάνη, από το γεγονός ότι αυξάνονται οι οφειλές προς το δημόσιο. Υπάρχουν περιθώρια να ανακουφιστεί ο κόσμος ή συνέχεια όλοι μας θα χρωστάμε στο κράτος, ενώ όταν το κράτος χρωστά και αυτό δεν πληρώνει;

«Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε σε αυτόν τον κυκεώνα της μνημονιακής εποχής, από την από την οποία και θα βγάλουμε οριστικά την χώρα το επόμενο καλοκαίρι. Από την αποδοχή της νέας συμφωνίας που περιέχει την ρήτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα, την αποδοχή από τους δανειστές ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα βγει οριστικά στις αγορές και την αποδοχή από τις διεθνείς αγορές, αυτής κάθε αυτής, της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αυτοχρηματοδοτείται από αυτές, όπως κάνει κάθε κράτος, προκύπτει πλέον ότι η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και η οικονομία της δείχνει να βγαίνει από αυτόν τον κυκεώνα.

Ωστόσο, οι Έλληνες πολίτες δεν το έχουν δει ακόμα στην δική τους τσέπη, τουλάχιστον όχι όλοι εξ αυτών. Ξέρω όμως ότι περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι το έχουν δει. Είναι αυτοί, οι οποίοι πλέον έχουν εργασία, ενώ μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 δεν είχαν εργασία, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αύξαναν την ανεργία, αύξαναν τους ανθρώπους που οδηγούνταν σε οικονομικό και εργασιακό τέλμα και απογοήτευση. Η σημερινή κυβέρνηση, έστω με τις λίγες οικονομικές δυνάμεις, πέτυχε αυτές τις 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας να δοθούν προς τους συνανθρώπους μας.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς μείωσε αισθητά την ανεργία σε σχέση με το πώς ήταν, ωστόσο είναι ακόμα αρκετά υψηλή και για αυτό πρέπει να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς εργασίας.

Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλον, βλέπουν ένα μισθό να μπαίνει μέσα στην οικογένειά τους. Είναι οι άνθρωποι που ξανάχαμογελούν σιγά σιγά. Αυτό το χαμόγελο, εν είδη θετικού υιού, πρέπει να μεταδοθεί και στους υπόλοιπος ανθρώπους, ώστε να ξέρουν ότι στον επόμενο κύκλο, που μπορεί να είναι καθημερινός, εβδομαδιαίος, μηνιαίος, ετήσιος κύκλος, θα έχουν κι αυτοί μια εργασία να τους περιμένει. Το παν είναι να αυξηθεί η εργασία, γιατί μέσα από αυτήν επέρχεται και ουσιαστικά ο διαμοιρασμός του πλούτου στους συμπολίτες μας που βρέθηκαν άνεργοι ξαφνικά και πτώχυναν βλέποντας τα όνειρα τους να χάνονται.

Είναι προφανές, ότι αυτοί που είναι στην ανεργία θα πρέπει πρώτα να πάρουν πίσω τις εργασίες τους, έστω και με μικρότερους μισθούς, γιατί πιστέψτε με είναι πολύ καυτερό να έχεις έναν μισθό έστω και μειωμένο από το να είσαι στην ανεργία. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να φροντίσουμε σιγά σιγά να φέρουμε την οικονομία σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούμε να δώσουμε μικρές αυξήσεις.

Προφανώς, όταν μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας, και δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο να το μειώνουν ήξεραν, δημιουργείται πρόβλημα στις καταβολές, δημιουργείται πρόβλημα στην καθημερινότητα και γενικά σε όλη την οικονομία, η οποία είναι ένας κύκλος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως οι πολίτες δεν μπορούν να καταβάλουν στο δημόσιο, έτσι και το δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει στους πολίτες. Αυτός ο φαύλος κύκλος θα σπάσει, καθώς οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονται και η οικονομία θα επανέρχεται σε μία κανονικότητα. χρόνο με το χρόνο, εξάμηνο με το εξάμηνο, τρίμηνο με το τρίμηνο, θα πετυχαίνουμε αύξηση της αγοράς εργασίας. Αυτή είναι η μεγάλη ελπίδα και αυτό είναι που μπορεί να μας αποτελματώσει.

Εδώ παράλληλα, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα και το ΙΟΒΕ και η ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 19%, ενώ κατά 11,5%-12% αυξήθηκαν περαιτέρω οι εξαγωγές. Αυτό δείχνει κάτι θετικό και αισιόδοξο για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως και δεν πανηγυρίζουμε, ούτε κανείς πιστεύει ότι θα γυρίσουμε ξαφνικά στο 2004, αλλά τουλάχιστον πλέον μπορούμε και ελπίζουμε».

3) Αναμφισβήτητα οι γερμανικές εκλογές παίζουν σημαντικό ρόλο. Θα αλλάξουν ή όχι κατά τη γνώμη σας τους συσχετισμούς στην Ευρώπη σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας μας; Τι θα σήμαινε μια νέα εκλογή Σόϊμπλε για την Ελλάδα και τι όχι;

«Οι γερμανικές εκλογές σημαίνουν πολλά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα, καθώς η γερμανική διπλωματία, λόγω της οικονομίας της, είναι από της πιο ισχυρές, αν όχι η πιο ισχυρή, μέσα στην ΕΕ. Γνωρίζω ότι πολλοί Έλληνες επικεντρώνουν στον κ. Σόιμπλε, ο ο οποίος έχει κρατήσει μια σκληρή στάση πάρα πολλές φορές. Αυτή η σκληρή πλευρά της γερμανικής διπλωματίας αντιπαρατίθεται πολλές φορές με την ελληνική διπλωματία.

Αυτήν την στιγμή διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αυτό που είναι πιθανό λοιπόν να διαφοροποιηθεί, είναι η γερμανική εσωτερική πολιτική σκηνή, η οποία αυτήν την στιγμή υπολογίζει ιδιαίτερα, για λόγους εσωτερικούς, σε ένα κομμάτι του γερμανικού λαού που είναι αλήθεια ότι είναι παραπληροφορημένος και πιστεύει ότι χάνονται χρήματα, καθώς δίνονται χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, μετά τις εκλογές να είναι πιο ελεύθερη από αυτό το κομμάτι των Γερμανών ψηφοφόρων και να δράσει προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και βεβαίως της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Γιατί αυτήν την στιγμή υπάρχουν τα θετικά συμπεράσματα της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2017 που περιέλαβε την ρήτρα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Δεν αφέθηκε όμως η γερμανική διπλωματία, να αποδεχθεί πλήρως αυτά ως προς την αυτονόητη  απόμείωση του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα το δει ακριβώς μετά από τις γερμανικές εκλογές με περισσότερη ελευθερία.

Επομένως, η γερμανική διπλωματία μετά τις γερμανικές εκλογές θα μπορέσει να πει ξεκάθαρα αυτό το οποίο, αν θέλετε με εγκράτεια, έχει ήδη πει, στην τελευταία συμφωνία του καλοκαιριού του 2017, δηλαδή ότι θέλουν διαφοροποίηση η στρατηγική κι οι καταβολές σε σχέση με το χρέος και εν γενεί θέλει διαφοροποίηση το πως στέκεσαι απέναντι στο χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές. Στέκεσαι με έναν σκληρό άτεγκτο τρόπο, ο οποίος είναι αριθμολάγνος και δεν κοιτάζει την ευημερία του λαού και του ανθρώπου ή στέκεσαι με προοπτική αναβίωσης ενός ολόκληρου κράτους και εισόδου του στην κανονικότητα που έχει ως μόνη οδό, πέρα από την ρήτρα ανάπτυξης, την αναδιάρθρωση, αυτού κάθε αυτού, του ελληνικού χρέους.

Ήδη με την ρήτρα ανάπτυξης, με έμμεσο τρόπο, ειπώθηκε το προφανές, ότι δεν μπορούν, δηλαδή, να γίνονται αυξημένες καταβολές, εφόσον δεν υπάρχει περίσσια οικονομική δύναμη, δηλαδή ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά υπήρχαν φωνές, προεξάρχοντος της γαλλικής διπλωματίας, που είπαν ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το επιτόκιο σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα να αυξηθούν και τα έτη που θα εξυπηρετείται το χρέος. Η γερμανική διπλωματία δεν το απεδέχθη άμεσα, το απεδέχθη όμως εμμέσως λέγοντας ότι : “θα καταβάλλετε εφόσον έχετε “ σε σχέση με παλαιότερα, υπό τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έλεγε: “θα καταβάλλετε έχετε δεν έχετε”. Αυτό σημαίνει ότι, παράλληλα με τον χρόνο που θα τρέχει και τις καταβολές που θα είναι μειωμένες, ενώ θα υπάρχει και ο κανονικός ευρωπαϊκός πληθωρισμός της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο οποίος κατά παράδοση κυμαίνεται περί το 3%, θα απομειώνεται συνεχώς το χρέος αναλωνόμενο από τον πληθωρισμό.

Επομένως, η γερμανική διπλωματία θα αποδεσμευτεί χωρίς πια να κοιτάζει με αμεσότητα στο εσωτερικό της ακροατήριο, ως προς αυτό που έμμεσα δέχτηκε στην τελευταία συμφωνία, το οποίο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που σας είπα πριν. Έτσι, θα δει με περισσότερη χαλαρότητα αυτήν την συμφωνία και θα μπορεί να πει πιο καθαρά τις αλήθειες που είπε μέχρι τώρα συγκρατημένα».

4) Οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη, τις οποίες κάνει τώρα, ήταν γνωστές στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, γνωρίζατε όλοι εσείς τους σχεδιασμούς για παράλληλο νόμισμα ή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη;

«Δεν υπήρχε γνωστός κεντρικός σχεδιασμός σε εμάς, ούτε και αποδεκτός από εμάς, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το δε παράλληλο νόμισμα ήταν μια κατασκευή του ίδιου του κ. Βαρουφάκη, που ενδεχόμενα να την είχε προτείνει σε κάποια μέλη της κυβέρνησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν την είχε γνωστοποιήσει στο υπουργικό συμβούλιο, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν είχαν υιοθετηθεί αυτές οι απόψεις του.

Από την άλλη πλευρά, θέλω να σας πω ότι, προφανώς, είναι μέσα στα επίπεδα ανοχής της πολιτικής ευελιξίας του εκάστοτε Υπουργού να σχεδιάζει το πως θα αντεπεξέλθει ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που θα βρεθεί πάνω σε ένα τοίχος  και θα δημιουργηθεί ένα περαιτέρω πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Ενδεχομένως λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης να είχε καταρτίσει σχέδιο για ένα τέτοιο σενάριο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτό το σενάριο, όπως και άλλα που μπορεί να σχεδιάζε και ήταν μέσα στην σφαίρα της δικής του πρόνοιας, είχαν γίνει αποδεκτά ή, πολύ περισσότερο, είχαν γίνει γνωστά για να γίνουν αποδεκτά στο υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο».

5) Κύριε υφυπουργέ, πολλές φορές βλέπουμε το κόμμα από το οποίο προέρχεστε (ΑΝΕΛ) διαφωνεί και καταψηφίζει άρθρα νομοσχεδίων που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Πολιτικά τι σημαίνει αυτό σε ό, τι αφορά τις σχέσεις σας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Θα μπορούσε υπό συνθήκες το κόμμα σας στις εκλογές να ήταν κάτω από την ίδια ομπρέλα με του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μια ταυτότητα την οποία γνώρισαν στον συγκυβερνήτη τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές του 2014 και την γνώρισαν και με μεγαλύτερη έμφαση, και προσωπικά ο Πάνος Καμμένος στον Αλέξη τον Τσίπρα, αμέσως μετά τις εκλογές, γνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ιδιαιτερότητες που ο καθένας από εμάς έχει (ο ΣΥΡΙΖΑ από την μια πλευρά και οι ΑΝΕΛ από την άλλη), οφείλουμε μέσα σε ένα πολιτικό ηθικό που πρέπει να έχουμε και να καλλιεργήσουμε, να γίνουν σεβαστές στα πλαίσια μιας συγκυβέρνησης  που έγινε για έναν μέγιστο εθνικό σκοπό. Αυτός ο μέγιστος εθνικός σκοπός ήταν και παραμένει, να καταφέρει τις τομές, τόσο σε επίπεδο γεωπολιτικής κατεύθυνσης, όσο και σε επίπεδο οικονομίας και να αλλάξει τον δρόμο της οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας προς το καλύτερο και επιπρόσθετα να εκθεμελιώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων δεκαετιών που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Ξέρετε, πολλές φορές λησμονούμε το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ήταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν το υπέρογκο χρέος, που στρέβλωσαν το οικονομικό μοντέλο της χώρας, το οποίο δεν παρήγαγε τίποτα παρά μόνο υπηρεσίες, που δημιούργησαν το πρόβλημα  του χρηματιστηρίου και διέλυσαν έναν οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, που αφαίμαξαν μέσα από την ασύδοτη δανειοκρατία τις λιγοστές οικονομίες που είχαν απομείνει μετά το χρηματιστήριο στους Έλληνες, που άφησαν ασύδοτες τις τράπεζες να έχουν επιτόκια, τα οποία δεν συναντώνται πουθενά στην ΕΕ και να λυμαίνονται με τόκους υπερημερίας και ανάκεφαλαιοποιήσεις τόκων τις περιουσίες των συμπολιτών μας; Εμείς είμαστε που δημιουργήσαμε αυτήν την κατάσταση, ή αυτοί που κυβέρνησαν επί τόσες δεκαετίες;

Αυτά που μόλις σας περιέγραψα, είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουμε, όπως επίσης το γεγονός ότι 30 περίπου εργοληπτικές εταιρίες ήταν αυτές που είχαν δημιουργήσει καρτέλ και λυμαίνονταν την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό πλούτο, διέλυαν μέρα με την μέρα τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, χωρίς, υποτίθεται, οι τότε κυβερνώντες να έχουν καταλάβει τίποτα.

Σήμερα λοιπόν, ερχόμαστε εμείς αυτά να τα θεραπεύσουμε. Προφανώς, το έργο είναι δύσκολο και δεν μπορεί να γίνουν όλα μέσα σε μία μέρα. Προφανώς, αυτή η κυβέρνηση είναι μόνο μια εισαγωγή στη μεγάλη ανατροπή που πρόκειται να κάνουμε, αλλά είμαστε εδώ με εντιμότητα  να συνεχίσουμε προς όφελος των συνανθρώπων μας για τους οποίους αγωνιζόμαστε».

6) Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν γίνουν εκλογές μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία και κάτω από ποιους πολιτικούς όρους;

«Έχω την αίσθηση ότι η ΝΔ, όπως σήμερα είναι διαμορφωμένη με ακροδεξιά στοιχεία ενθυλακωμένα, τα οποία στρεβλώνουν την ταυτότητα ενός κεντροδεξιού χώρου, αμαυρώνει την εικόνα της λαϊκής κεντροδεξιάς όπως την ενσάρκωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και αργότερα ο Κώστας Καραμανλής.

Με αυτό το σημερινό της προφίλ η ΝΔ, έχω την αίσθηση ότι θα ταλαιπωρήσει πολύ τον ελληνικό λαό και για αυτόν τον λόγο, δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός είναι σοφός και έχει ένστικτο, γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες παλινωδίες και πισωγυρίσματα στο σημείο που βρισκόταν πριν από χρόνια και στο στρεβλό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, το οποίο τον οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.

Για αυτόν τον λόγω, πιστεύω ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορέσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί μια λύση φερέγγυα για το μέλλον, καθώς το παρελθόν αυτών των ανθρώπων που θέλουν σήμερα να επαίρονται ότι είναι το μέλλον της χώρας, είναι αυτό  ακριβώς που οδήγησε στην κατάντια την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Οι 1,1 εκατομμύρια άνεργοι, που μειώσαμε κατά 250 χιλιάδες και θα συνεχίσουμε να τους μειώνουμε γιατί αυτό είναι το χρέος μας, από αυτούς βρέθηκε στην ανεργία. Από αυτούς μειώθηκε το 25% του ΑΕΠ της χώρας, από αυτούς συρρικνώθηκε ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, η  μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθούσαν, δημιούργησε την απομόνωση της Ελλάδας και απομάκρυνση από από παραδοσιακές δυνάμεις που την στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την γεωπολιτική συρρίκνωση της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπετε, η γεωπολιτική δύναμη είναι αυτή που σου δίνει και την δύναμη να πετύχεις και καλύτερα πράγματα για την χώρα σου. Αυτό είναι και μια ουσιαστική διαφοροποίηση μας με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που μας επιτρέπει να πετυχαίνουμε πράγματα στα διεθνή φόρα που για αυτούς δεν έχουν νόημα.

Άρα που να επιστρέψουμε ακριβώς, στην αιτία του προβλήματος; Δεν νομίζω».

7) Γιατί το κόμμα σας έχει αυτή την ρητορική απέναντι στον κ. Μητσοτάκη ενώ αντίθετα στον κ. Καραμανλή δεν χρεώνετε πολιτικά τίποτα;

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από ανάγκη για διαφοροποίηση και επιστροφή στις ηθικές αξίες που πρέσβευε η λαϊκή κεντροδεξιά πάντοτε.

Η λαϊκή κεντροδεξιά όμως, η οποία όπως σας είπα και πριν είχε ενσαρκωθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αργότερα από τον Κώστα Καραμανλή, δεν έχει ουδεμία σχέση, ακόμη κι αν μπαίνει κάτω από την ίδια κομματική σφραγίδα της ΝΔ, με αυτό που θέλει να πετύχει σήμερα η ΝΔ, το οποίο είναι η περαιτέρω συρρίκνωση και αποσάθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Θέλει να μιλήσει για τους αριθμούς και όχι για τους ανθρώπους.

Βλέπετε, η  λαϊκή κεντροδεξιά, την οποία και εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια, απαρτίζεται από ανθρώπους, οι οποίοι κινούνται με εντιμότητα στο χώρο της οικονομίας, της κοινωνίας και της ορθολογικής παράδοσης. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με αποστροφή, ακόμη κι αν είναι συναισθηματικά συνδεδεμένοι με την ταμπέλα και τη σφραγίδα της ΝΔ, αυτήν την περίφημη νεοφιλελεύθερη στροφή του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η σημερινή ΝΔ αμαυρώνει την λαϊκή κεντροδεξιά».

8) Πως σχολιάζετε τις διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την προσπάθεια για ενοποίηση της κεντροαριστεράς;

«Η δημοκρατική συμπαράταξη, έτσι όπως παρουσιάζεται στον ελληνικό λαό συναπαρτίζεται από δυνάμεις που εκπροσωπούν το παλιό. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μέρος αυτών των δυνάμεων ιδρύθηκαν λίγο αργότερα, όμως με υλικά, αξίες και επιταγές του παρελθόντος. Αυτές οι επιταγές του παρελθόντος, είναι που σηματοδοτούν και την θνησιγένεια αυτής κάθε αυτής της προσπάθειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όσα συνέδρια και αν γίνουν, όσο λαμπερά και αν θέλουν αν τα ενδύσουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να πείσουν τον δημοκρατικό κόσμο του λαϊκού κέντρου ότι μπορούν να εκφράσουν τα όνειρα τις πεποιθήσεις και τις ελπίδες τους.

Εκείνο που μπορεί πράγματι να εκφράσουν είναι το χθες. Βασίζονται, δηλαδή, σε εκείνους τους κύριους άξονες που σας περιέγραψα και που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή την οικονομική συρρίκνωση και τον οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό των συνανθρώπων μας. Είναι οι ίδιοι που εξέθρεψαν όλα τα κακώς κείμενα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πώς λοιπόν αυτά τα συνέδρια, αυτές οι περίλαμπρες εκδηλώσεις, και οι διαδικασίες που έχουν ενδυθεί έναν δημοκρατικό μανδύα, θα μπορέσουν αν πείσουν για μια διαφοροποιημένη κεντροαριστερά;

Υπό την έννοια ότι θέλουν να εκφράσουν έναν κόσμο με τον οποίον συνδέθηκαν στο παρελθόν για πελατειακούς λόγους κυρίως, δεν χρειάζονται τα νέα συνέδρια και οι νέες διαδικασίες. Οι πελάτες θα παραμείνουν πελάτες».

thecaller.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ