Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος απαντά σε έξι ερωτήσεις του Δημήτρη Μπιζιώτα

 

1. Οι ερχόμενες εκλογές γίνονται με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής. Ποια είναι η άποψή σας;

Ανέκαθεν η τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε, ένα πεδίο συγκλίσεων και υπέρβασης ιδεολογικών διαφορών προκειμένου να εφαρμόζονται λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι δήμοι έχουν  κατακτήσει ένα επίπεδο υψηλής δημοκρατικής λειτουργίας και διαλόγου. Εμείς, ως συνδυασμός αλλά και ως διοίκηση βρισκόμαστε πάντοτε προς αυτή την κατεύθυνση.  Βάζουμε μπροστά  το συμφέρον της Καλλιθέας, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές διαφορές και ταυτότητες, ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας με όλους τους πολίτες. Στην Καλλιθέα, για την Καλλιθέα και αυτή θα είναι και η στάση μας τα επόμενα χρόνια.

2. Μπορείτε να μας απαριθμήσετε κάποια από τα έργα που έχουν γίνει στην πόλη στη θητεία σας;

Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξουμε την χρηστική και κοινωνική υποδομή της πόλης. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η Καλλιθέα να αναπτυχθεί  ανθρωποκεντρικά. Φροντίσαμε λοιπόν να αναπτύξουμε  τις λειτουργίες εκείνες που κάνουν τη ζωή καλύτερη, στον κάτοικο, στην μητέρα, στο παιδί, στον ηλικιωμένο στον επαγγελματία της πόλης. Για αυτό και ήταν σαρωτικό το πρόγραμμά μας  για παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινωνικές δομές,  πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαριότητα, σχολικά κτήρια, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ασφάλεια,  αλλά και δράσεις ανάδειξης της ιστορικής πορείας και μνήμης της πόλης. Ειδικότερα, αυξήσαμε την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, επισκευάσαμε και αναπλάσαμε όλους τους αθλητικούς χώρους της πόλης και ανακατασκευάσαμε   σχεδόν όλες τις σχολικές αυλές, έργο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι να τεθούμε ξανά στην κρίση του λαού. Σε αυτά να συμπεριλάβουμε και τους νέους θεσμούς πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας που δημιουργήσαμε, όπως το Καλοκαιρινό και Μεσογειακό Φεστιβάλ, τις Ημέρες Καριέρας, τις καλοκαιρινές προβολές ταινιών, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δράσεις κατά της βίας και του εκφοβισμού,  την ημέρα ποδηλάτου, δράσεις για την ανάδειξη της τοπικής αγοράς και επιπλέον, με την αρωγή μας, οι εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες εμπλουτίστηκαν  κατά πολύ. Η Καλλιθέα πλέον γίνεται ένας πολιτιστικός προορισμός με σημαντικές υποδομές και ταυτόχρονα με πολλές επιλογές πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας.

3. Ο τομέας της καθαριότητας είναι αυτός που ο κάθε Δήμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τι έχετε κάνει για αυτό;

Στην καθαριότητα, δίνουμε την μεγάλη μάχη της καθημερινότητας και βελτιωνόμαστε μέρα με την ημέρα. Ανανεώσαμε τον στόλο των οχημάτων με δώδεκα νέα οχήματα και προχωράμε για την απόκτηση και άλλων. Εκτιμούμε ότι, μέχρι το τέλος αυτής της θητείας μας, θα έχουμε περίπου τριάντα ! νέα αυτοκίνητα για την εξυπηρέτηση των Καλλιθεατών στην καθαριότητα. Επιπλέον, ανανεώνουμε τους κάδους αποκομιδής με καινούργιους. Εχουμε ήδη παραλάβει 800 και περιμένουμε άλλους 500 καινούργιους κάδους.  Ειδικά για την καθαριότητα είμαστε από τους δήμους με τα καλύτερα ποσοστά στην ανακύκλωση ανά κάτοικο. Εκτός από τα απορρίμματα, ανακυκλώνουμε τα κλαδιά αλλά και τα μπάζα που μαζεύουμε. Παράλληλα έχουμε τοποθετήσει σε  πολλά σημεία της πόλης βυθιζόμενους κάδους νέας τεχνολογίας με δεκαπλάσια χωρητικότητα από τους συμβατικούς, ο κάθε ένας και θα φτάσουμε συνολικά στα δεκατρία ζευγάρια, πράγμα που σημαίνει ότι εξοικονομούμε 260 κάδους από το περιβάλλον!

Όμως ότι και να κάνει ένας Δήμος δεν θα είναι ποτέ αρκετό στην καθαριότητα. Είναι ζήτημα περιβαλλοντικής συνείδησης και κουλτούρας. Η βοήθεια από τους πολίτες σε αυτό το θέμα είναι καθοριστική και προσπαθούμε για αυτό με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

4. Αναλάβατε την διοίκηση της πόλης στην μέση μιας μεγάλης κοινωνικής κρίσης. Στην Καλλιθέα υπάρχουν άστεγοι, υπάρχει κοινωνική δομή στην πόλη για αυτούς;

Ιδιαίτερα θέλω να πω για πόλη σαν την Καλλιθέα, ότι τα κοινωνικά προβλήματα ήταν ακόμη μεγαλύτερα. Κινητοποιηθήκαμε αμέσως και είμαστε ο πρώτος δήμος στο λεκανοπέδιο που εφάρμοσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ παράλληλα λειτουργούμε Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Ιματιοθήκη, Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας, ΚΕΠ Υγείας και Κέντρο Κοινότητας ενώ πραγματοποιούμε ένα μεγάλο πλήθος δράσεων για την τρίτη ηλικία. Επίσης, είμαστε περήφανοι για τα δύο σωματεία πρόληψης και απεξάρτησης που λειτουργούν υπό την αιγίδα μας τον «Σταθμό» και τον «Θησέα» όπου λειτουργεί και συμβουλευτικός σταθμός για το αλκοόλ. Επιπλέον, στην προσπάθειά μας για μια πιο ανθρώπινη πόλη δώσαμε έμφαση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθιερώσαμε την «Ωρα του Δημότη», εικοσιτετράωρη γραμμή εξυπηρέτησης και σύντομα θα έχουμε ένα 5ψήφιο αριθμό, όπου ο δημότης θα καλεί για κάθε θέμα σχετικά με τον Δήμο. Επιπλέον,  έχουμε δρομολογήσει την δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων. Είμαστε μάλιστα  ο ένας από τους τέσσερις δήμους στην Αττική που εγκρίθηκε το σχετικό πρόγραμμα. Οσον αφορά στα «Υπνωτήρια»  υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και στον Πειραιά, τα οποία και επαρκούν δεν θέλουμε κάτι τέτοιο στην πόλη μας γιατί δημιουργεί πολλά ζητήματα. Το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο και το έχουμε μελετήσει από κάθε επιστημονική πλευρά.

5. Μετά το τραγικό συμβάν στη πισίνα. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και υπάρχει το αρμόδιο προσωπικό για να μπορούν οι δημότες της πόλης και όχι μόνο να πηγαίνουν;

Το τραγικό αυτό συμβάν μας στεναχώρησε ιδιαιτέρως. Το Δημοτικό Κολυμβητήριο λειτουργεί με νόμιμη άδεια από το 2015 και πληροί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας προκειμένου να το χρησιμοποιούν όλα τα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κολυμβητήριο του Δήμου μας είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της Ελλάδας και πολλές φορές ο τύπος έχει αναφερθεί σε αυτό με εξαιρετικά σχόλια.

6. Υπάρχει έλλειψη φωτισμού στη πόλη, που οφείλεται και αν έχετε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα για να αλλάξει αυτό;

Η πόλη έχασε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να εξασφαλίσει κονδύλια  για την πραγματοποίηση έργων όπως αυτό της συνολικής μελέτης για τον φωτισμό. Παρ’ όλα αυτά  βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία στον φωτισμό αλλάζει μέρα με την ημέρα. Εχουμε σαν στόχο μια καθολική λύση για το ζήτημα σε όλη την πόλη. Η συγκεκριμένη τεχνολογία για τον φωτισμό βρίσκεται ακόμη σε ένα στάδιο ωρίμανσης. Εμείς θα εφαρμόσουμε  με ασφάλεια σύγχρονες τεχνολογίες  για «έξυπνες πόλεις». Αποτελεί πλέον άμεση προτεραιότητά μας, αν ο λαός της Καλλιθέας ανανεώσει την εντολή προς εμάς στις επερχόμενες εκλογές.

7. Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Καλλιθέα;

Η Καλλιθέα αλλάζει με δύο εμβληματικά έργα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, καθώς επίσης και με την μεταμόρφωση του άξονα της Λ. Συγγρού σε τουριστικό πόλο. Η πρόκληση εδώ είναι, η οικονομία της πόλης, να συνδεθεί με βιώσιμο τρόπο με αυτά τα γεγονότα και να εκμεταλλευθεί την αύξηση της επισκεψιμότητας και συνεπώς την άνοδο ενός πλήθους παραγωγικών κλάδων. Εδώ γίνεται και επιτακτική η διεκδίκηση από μέρους μας της επέκτασης της γραμμής του Μετρό στην παραλιακή ζώνη. Στο πλαίσιο της συνεχούς διεκδίκησής μας, της επέκτασης του Μετρό στην περιοχή μας, διοργανώνουμε ημερίδα με θέμα «Η ανάγκη επέκτασης του Μετρό προς την παραλιακή ζώνη.  Συνέργειες, σχεδιασμός, χρονοδιαγράμματα» την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου  2018 και ώρα: 18:00, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος –  Πύργος Βιβλίων. Σας προσκαλούμε λοιπόν και εσάς και τους αναγνώστες σας να  συμμετέχετε στην εκδήλωση αυτή προς όφελος της Καλλιθέας μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ