Ο Δήμος Καλλιθέας προσφέρει δωρεάν στέγαση και υποστήριξη σε μετανάστες και αστέγους

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, του 2007, οι μισοί μετανάστες της Ελλάδας (περί τους 800.000 είναι καταγεγραμμένοι επίσημα) κατοικούσαν στην Αττική.

Απ’ αυτούς, στην Καλλιθέα το 2007 έμενε το 2,9% (δηλαδή 9.317 αλλοδαποί). Σήμερα 11 χρόνια μετά ποιος να είναι ο επίσημος αριθμός τους; Όσο και αν αναζητήσαμε σχετικά στοιχεία ήταν αδύνατο να βρεθούν. Κάποιες πληροφορίες υπάρχουν στη σελίδα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις αιτήσεις ασύλου (http://asylo.gov.gr/?page_id=143)

Τα πρόσφατα εγκαίνια ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στην ΚΑΛΛΙΘΈΑ  επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 156 (2ος όροφος) δείχνουν όμως ότι ο αριθμός δεν πρέπει να είναι ευκαταφρόνητος, κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας. Το Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες α) Ενημέρωση, εξυπηρέτηση, συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης μεταναστών και δικτύωσης, β) Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες σχετικές δομές, υπηρεσίες και φορείς (Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών κ.α), γ) Υλοποίηση μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και παράλληλων πολιτισμικών δράσεων.
Το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών στελεχώνεται από έναν (1) Κοινωνικό Λειτουργό, έναν (1) Ψυχολόγο, ένα (1) Διαπολιτισμικό Μεσολαβητή και ένα (1) Νομικό.

Το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στην ΚΑΛΛΙΘΈΑ  
δέχεται Αιτήματα για στέγαση αιτούντων διεθνούς προστασίας

Στα πλαίσια της παραπομπής στη Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο (ΔΠΑΑ) του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αιτημάτων για στέγαση σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας αιτούντων διεθνούς προστασίας:
το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Καλλιθέας (Ελ. Βενιζέλου 156, τηλ: 2109561769) δέχεται αιτήσεις από 15/10/2018, 8.30π.μ – 14.00 μ.μ.
Αιτήσεις μπορούν να γίνουν μόνο από άτομα που διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα (δελτίο αιτούντος άσυλο τύπου Α ή Β, δελτίο πρόσφυγα, δελτίο τελούντα υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας) και ζουν σε ευάλωτες οικιστικές/κοινωνικές συνθήκες.

Παράλληλα ο δήμος Καλλιθέας σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Δύναμη Ζωής» τρέχει Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» με αναζήτηση σπιτιών για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος προς διευκόλυνση εγκατάστασης αστέγων στην πόλη μας.

Στα πλαίσια της συνεργασίας του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.), του Δήμου Καλλιθέας, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Δύναμη Ζωής», του Υπουργείου Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας, υλοποιείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Πρόκειται για άτομα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί, δεν έχουν σταθερή στέγη και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά στην διατήρηση ενός αυτόνομου τρόπου διαβίωσης.
Καλείτε όποιος διαθέτει κάποιο ακίνητο και επιθυμεί την ενοικίασή του, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, μπορεί να επικοινωνήσει στο εξής τηλέφωνο: 210-9532718 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e.athanasopoulou@dynamizois.grΤο πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από τους παραπάνω φορείς.

Ο Δήμος Καλλιθέας επομένως, κάνει ότι είναι δυνατόν για να αυξηθεί ο αριθμός μεταναστών στη πόλη μας, παρέχοντάς τους δωρεάν διαμονή σε κτήρια που μισθώνει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, με αναφορά πάντα στο 2007, απ’ αυτούς, το 40% μένει στον δήμο Αθηναίων. Στην καρδιά της μητρόπολης. Γύρω από πλατείες και σταθμούς, μέσα σε υπόγεια και χαμηλούς ορόφους κακοσυντηρημένων πολυκατοικιών, σε παλιά προσφυγικά, σε αυθαίρετα, σε ερειπωμένα εργοστάσια, ανακατεμένοι με τους ντόπιους (αποτελούν το 19% του συνολικού πληθυσμού του δήμου Αθηναίων) και ταυτόχρονα συσπειρωμένοι σ’ έναν κυκεώνα από γειτονιές πολλών και διαφορετικών εθνοτήτων. Το ότι μένουν στο κέντρο αποτελεί μία από τις αιτίες που δεν έχουν αποκλειστεί κοινωνικά, που δεν έχουν φτιάξει γκέτο. Σε αυτά τα συμπεράσματα έχει καταλήξει μελέτη που διενήργησε (2005 – 07) επιστημονική ομάδα του τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας του ΕΜΠ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Ντίνα Βαΐου.

Στην Αττική ζουν, με βάση την τελευταία απογραφή, 376.732 αλλοδαποί. Στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης διαμένουν οι 321.280. Το 44% αυτών (140.626) κατοικούν στον δήμο Αθηναίων· ο δήμος Πειραιά έχει απορροφήσει το 5%, το Περιστέρι το 3,2% και η Καλλιθέα το 2,9% (δηλαδή 9.317). Αθήνα, δυτικές εργατικές συνοικίες και Πειραιάς συγκεντρώνουν τα 2/3 των αλλοδαπών του Λεκανοπεδίου. Στα βορειοανατολικά και νότια προάστια των υψηλών εισοδημάτων κατοικεί ποσοστό μεταναστευτικού πληθυσμού περίπου όσο και στις «μικτές» περιοχές μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων γύρω από τον Δήμο Αθηναίων (15,7% έναντι 15,9%).

Στις γειτονιές των μεταναστών συνυπάρχουν πολλές εθνότητες. Εμπορικά μαγαζιά με ξενικές επιγραφές, τόποι λατρείας και συναντήσεων, Ιντερνετ- καφέ και call centers συγκροτούν πολυπολιτισμικούς χώρους όπου, ωστόσο, παραμένει μεγάλος αριθμός ντόπιων, ανατρέποντας την υπόθεση περί δημιουργίας «γκέτο».

Η διπλή καθημερινότητα ντόπιων και αλλοδαπών

«Οι κοινότοπες αναπαραστάσεις στις κεντρικές γειτονιές της Αθήνας υπογραμμίζουν συνήθως τις αρνητικές πλευρές της αστικής ανάπτυξης: υψηλές πυκνότητες, ρύπανση, προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης, κ.ο.κ. Σπάνια αναφέρεται η ζωντάνια και η κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος, όπου διαδοχικά κύματα μεταναστών βρήκαν τρόπους ένταξης στη ζωή της πόλης», σημειώνουν η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας καθηγήτρια κ. Ντίνα Βαΐου και η ερευνήτρια του ΕΜΠ, δρ Φωτεινή Τούντα. «Πυκνοκτισμένες γειτονιές, κοντά στο κέντρο, εύκολα προσπελάσιμες, προσέφεραν στους νέους κατοίκους τον πλούτο ενός ιστορικά διαμορφωμένου αστικού περιβάλλοντος και ενός οικονομικά προσιτού κτιριακού αποθέματος. Σε αντίθεση με πολλές πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά, η Αθήνα «δεν έστειλε» τους μετανάστες σε απομονωμένες περιφέρειες», αλλά τους συγκράτησε σε κεντρικές συνοικίες που εξυπηρετούνται πολύ ικανοποιητικά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με έντονο ακόμη το ντόπιο στοιχείο.

Οι πρακτικές γυναικών

Στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκαν οι καθημερινές πρακτικές γυναικών, μεταναστριών και ντόπιων και οι τρόποι με τους οποίους οι πρακτικές αυτές διαπλέκονται, μέσω της σχέσης εργοδότριας- εργαζομένης. «Με τις δραστηριότητές τους, οι μετανάστριες διαμορφώνουν και αποκαλύπτουν «γυναικεία τοπία κατοίκησης», τη συγκρότηση τόπων-μέσα-σε-τόπους, στην πόλη και τις γειτονιές όπου επιχειρούν να διαμορφώσουν μια νέα καθημερινότητα», συνεχίζουν οι κ. Βαΐου και Τούντα. «Δημόσιοι χώροι ζωντανεύουν από παιδιά, μητέρες, πατεράδες, ντόπιους ηλικιωμένους με αλλοδαπές συνοδούς. Μετανάστριες στη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων επανασυνδέουν τους ντόπιους με τη γειτονιά. Οταν χαμηλώνουν οι ήχοι από τις δραστηριότητες των ντόπιων, συγκεντρώνονται έξω από call centers και περίπτερα για τηλεφωνήματα στους δικούς τους. Τα σχολεία έχουν μεγάλο ποσοστό μαθητικού πληθυσμού από δεκάδες χώρες, που τους τροφοδοτούν με έναν πλούτο πολιτισμικών προτύπων. Η τοπική οικονομία αναζωογονείται από την κατανάλωση και την αυξανόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα των μεταναστών. Ενώ οι θεσμικές ρυθμίσεις συχνά διαμορφώνουν εμπόδια, οι γειτονιές λειτουργούν (ακόμη;) και ως τόποι κοινωνικής ένταξης, μέσα από τις άτυπες πρακτικές και δίκτυα αλληλοβοήθειας μεταναστών και ντόπιων».

Η ερευνητική ομάδα (Ντ. Βαΐου, επιστ. υπεύθυνη, Ε. Βαρουχάκη, Α. Γκουτίδη, Α. Καλαντίδης, Σ. Καλαντζή, Μ. Καραλή, Ρ. Κεφαλέα, Ο. Λαφαζάνη, Ρ. Λυκογιάννη, Γ. Μαρνελάκης, Α. Μονεμβασίτου, Ντ. Μπαλαφούτα, Α. Μπαχαροπούλου, Ε. Παναγούλη, Α. Παπαϊωάννου, Κ. Παπασημάκη, Φ. Τούντα, Θ. Φωτίου, Σ. Χατζηβασιλείου) έκανε επιτόπια έρευνα και καταγραφή ανά κτίριο στις γειτονιές της Κυψέλης και των Σεπολίων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους – ΕΠΕΑΕΚ.

Πού «στήνουν» τα σπιτικά τους οι ξένοι

Στον Δήμο Αθηναίων ζει το 40% του μεταναστευτικού πληθυσμού της Αττικής. Το 51% των μεταναστών είναι Αλβανοί, το 5% Πολωνοί, το 3,8% Βούλγαροι και ακολουθούν άλλες εθνικότητες από Ασία και Αφρική. Οι γυναίκες αποτελούν στον Δήμο Αθηναίων το 48,5% του μεταναστευτικού πληθυσμού.

Οι πιο πυκνές συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα δυτικά της Ομόνοιας, μεταξύ της Γ΄ Σεπτεμβρίου και των γραμμών του τρένου και από την Ευριπίδου μέχρι το ύψος της Ιουλιανού. Εκεί βρίσκονται οι «πύλες εισόδου και εξόδου» της πόλης (σταθμοί Λαρίσης και Πελοποννήσου) και πληθώρα φτηνών ξενοδοχείων, προσωρινοί χώροι υποδοχής για τους νεοφερμένους. Πάνω από την Ιουλιανού, οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται αραιότερες, κατά μήκος της Αριστοτέλους, της Αχαρνών και των γραμμών του ηλεκτρικού μέχρι τον Αγ. Λουκά στα Πατήσια. Πυκνές συγκεντρώσεις περιορισμένης έκτασης, παρατηρούνται σε Παγκράτι, Κουκάκι και γύρω από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν οι εξής διαφοροποιήσεις μεταξύ των μεταναστευτικών ομάδων.

– Ο αλβανικός πληθυσμός μετακινείται πλέον από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο προς τον Αγ. Παντελεήμονα, τα Κ. Πατήσια, την Α. Κυψέλη, κ.ά. Γενικά, παρατηρείται διασπορά των Αλβανών στον αθηναϊκό χώρο και δεν έχουν σχηματιστεί αλβανικές γειτονιές.

– Ο πολωνικός πληθυσμός έχει δημιουργήσει μια δικιά του γειτονιά με μαγαζιά, εκκλησία και σχολεία, στη Μιχαήλ Βόδα, στην πλ. Βάθης και την Κυψέλη.

– Ο βουλγαρικός πληθυσμός, που είναι συσπειρωμένος γύρω από την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθης, συνυπάρχει με άλλες μεταναστευτικές ομάδες από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

– Οι Αφρικανοί προτιμούν περισσότερο τις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων.

– Οι μετανάστες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία και χώρες της Εγγύς Ανατολής έχουν αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους και συγκεντρώνονται γύρω από τις πλατείες Θεάτρου, Ομονοίας, Βάθης και Μεταξουργείου, όπου έχουν συγκροτήσει μία μεγάλη γειτονιά.

Σχετικό άρθρο 10.06.2007 http://www.kathimerini.gr (Ο χάρτης των μεταναστών στην Αθήνα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ