Ο Γιώργος Σταυρόπουλος ή ο Γέρος της Δημοκρατίας…

Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας στις 13 Φεβρουαρίου 1888. Ήταν το τρίτο παιδί του παπα-Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας. Τη μητέρα του δεν τη γνώρισε ποτέ, καθώς πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του.

Ως μαθητής, άρχισε να φοιτά στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Όταν ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα, γράφτηκε στο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ήδη φοιτούσε εκεί ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος.

Εκεί, ο ίδιος και ο αδερφός του αρχίζουν να γίνονται γνωστοί ως τα παιδιά του «παπα-Ανδρέου» και λίγo μετά αλλάζουν το επώνυμό τους. Είναι το 1901, έτος που σημαδεύει τη ζωή του 13χρονου τότε Γιώργου. Η αδερφή του Μαγδαληνή πεθαίνει σε ηλικία μόλις 19 ετών, από φυματίωση, και λίγο μετά μαζί με τον αδερφό του αποφασίζουν να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε ήδη γνωστοί. Έτσι, καταθέτουν αίτηση στη Νομαρχία για αλλαγή του επιθέτου τους και πλέον ο μικρός Γιώργος από Γεώργιος Σταυρόπουλος γίνεται Γεώργιος Παπανδρέου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ