Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ

Θα απουσιάσουν ή θα ψηφίσουν και τι θα πουν για την απλή αναλογική σήμερα οι των ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι, τα μη κομματικά στελέχη  της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, οι κρυφοί υποστηρικτές Χρυσής Αυγής.

Καθώς εισήλθαμε ήδη άτυπα στην περίοδο της προετοιμασίας για την επόμενη δημοτική αναμέτρηση, η υιοθέτηση ή όχι της απλής αναλογικής στον Δήμο Καλλιθέας θα οδηγήσει στην ολοσχερή αποδόμηση της σημερινής ομάδας διοίκησης του Δημήτρη Κάρναβου.

1. Κατάργηση του “μπόνους” εδρών στον πρώτο συνδυασμό

Απλή αναλογική σημαίνει πρακτικά ότι όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπολογιστούν για κάθε παράταξη με μία κατανομή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Αν ίσχυε η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης το 2014, ο Κάρναβος παρόλο που κέρδισε στον δεύτερο γύρο και αναδείχθηκε δήμαρχος, θα είχε λιγότερες έδρες από τρεις παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ισχύων νόμος εγγυάται ότι ο πρώτος συνδυασμός του β’ γύρου, ακόμη κι αν έχει μόλις μία ψήφο παραπάνω, θα λάβει τεράστια πριμοδότηση. Η πρόβλεψη αυτή ανέδειξε στη θέση του δημοτικού συμβούλου υποψηφίους που είχαν μέτρια εκλογική επίδοση. Η απλή αναλογική σταματά αυτό το φαινόμενο.

2. Δραστική μείωση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε κάθε συνδυασμό

Πρόταση της κυβέρνησης είναι να διαχωριστούν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών συμβούλων και να μπει οροφή στον αριθμό των υποψηφίων ίση με τον συνολικό αριθμό των μελών του σώματος επαυξημένο κατά 10%. Η ομάδα του δηλαδή του 2014 αναγκαστικά θα περικοπεί στο μισό!

3. Δυνατότητα συνδιοίκησης παρατάξεων

Η επίτευξη πλειοψηφιών για την υιοθέτηση αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι πλέον ένα πρόβλημα προς επίλυση από τον νέο δήμαρχο, μιας και δεν θα έχει εγγυημένα τους περισσότερους συμβούλους με το μέρος του.

Με διακηρυγμένο λοιπόν στόχο τις συγκλίσεις και συναινέσεις ευρύτερων δυνάμεων, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέπει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στον Δήμαρχο να ορίζει αντιδημάρχους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η δυνατότητα αυτή θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τις ώριμες παρατάξεις, αφού αυξάνει εκθετικά το ειδικό πολιτικό βάρος των μικρών παρατάξεων που θα μπορούν να συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου ακόμη και με μικρό εκλογικό ποσοστό.

Με τα δεδομένα αυτά, στο βαθμό που γίνουν νόμος του κράτους και ισχύσουν από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019, η παράταξη του Κάρναβου θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα την αποδυναμώσουν σημαντικά.

Σε αντίθεση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, που έχουν ήδη αποσυντεθεί, οπότε κάθε βαθμός νέας συσπείρωσης μετρά θετικά, η διοικούσα παράταξη που παραμένει ενωμένη θα εμφανίσει αναγκαστικά απώλειες, με ό,τι σημαίνει αυτό σε επικοινωνιακό αλλά και πρακτικό επίπεδο.

Στελέχη της ομάδας του Δημάρχου με μεσαία εκλογιμότητα έχουν ήδη αντιληφθεί ότι δεν έχουν ελπίδες ανάδειξης στο Δημοτικό Συμβούλιο με το νέο εκλογικό σύστημα.

Άλλωστε, η παράταξη του Κάρναβου αποτελείται στην πραγματικότητα από “συνιστώσες” που συνέπραξαν προεκλογικά όπως οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ.

Αν με την απλή αναλογική τεθεί τέρμα στο σύστημα “ο πρώτος τα παίρνει όλα” οι αντιθέσεις αυτές θα έρθουν στην επιφάνεια εκ νέου και θα εκδηλωθούν πιθανότατα ολοκληρωμένα, αφού το νέο σύστημα διοίκησης ευνοεί τη διαφορετικότητα και όχι την αφομοίωση.

Στο νέο τοπίο, η εικόνα του πανίσχυρου δημάρχου, που φιλοτεχνεί επίμονα ο Κάρναβος, είναι αναμφίβολα τσαλακωμένη.

Αριστοτέλης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ