Οι σταυροί της Ρόδου… Eνα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε

1480, 1522: Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας της Λεύκης Σαραντινού για τη δύση των Σταυροφοριών ταξιδεύουμε στη Ρόδο του 15ου και 16ου αιώνα για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις δύο πολιορκίες που διεξήγαγαν οι Τούρκοι για να αποσπάσουν το νησί από την κυριαρχία των Ιωαννιτών ιπποτών. Ο Φίλιππος και ο Ιωσήφ, δίδυμα αδέλφια που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό, θα ερωτευτούν την ίδια γυναίκα, αλλά η ζωή θα τους χωρίσει και ο Φίλιππος, θύμα απαγωγής βερβερίνων πειρατών, θα αναγκαστεί να μεγαλώσει στην Κωνσταντινούπολη, στο σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον του Τοπ Καπί. Θα επιστρέψει στη γενέτειρά του για να διεκδικήσει ό,τι δεν κατόρθωσε να αποκτήσει στα νιάτα του. Τα ιστορικά γεγονότα περνούν από τις σελίδες του βιβλίου παράλληλα με την προσωπική ιστορία των δύο αδελφών και υπόσχονται να καθηλώσουν τον αναγνώστη με την υπόθεση να διαδραματίζεται πότε στην Κωνσταντινούπολη και πότε στη Ρόδο.

Πάντα λάτρευα οτιδήποτε είχε σχέση με την ιστορία…  Αλλά η αλήθεια είναι πως στους ιππότες και στον ύστερο μεσαίωνα είχα πάντοτε μία ακόμη μεγαλύτερη αδυναμία. Η αδυναμία αυτή υλοποιήθηκε εν μέρει με το «Χαμσίν, ο άνεμος της ανατολής». Όταν τελείωσα όμως με το Χαμσίν σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν δυνατόν να μην ασχοληθώ ποτέ ξανά με τους ιππότες. Εξάλλου τους είχα αφήσει στη Ρόδο το 1314 με το τέλος του Χαμσίν. Μόλις είχαν πάει εκεί. Δεν είχαν γίνει ακόμη οι Ιππότες της Ρόδου, όπως έγιναν γνωστοί οι Ιωαννίτες ιππότες στη συνέχεια.

Γνώριζα για τις δύο πολιορκίες της Ρόδου από τους Οθωμανούς, την πρώτη το 1480 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή και τη δεύτερη από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1522. Η δεύτερή ήταν μοιραία, τόσο για τους κατοίκους, που τους παρέδωσε στην τουρκική εξουσία, όσο και για τους Ιππότες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και να γίνουν οι ξακουστοί Ιππότες της Μάλτας έπειτα από κάποια χρόνια.

Ο «Σταυρός της Ρόδου» αποτελεί λοιπόν τη χρονική συνέχεια του Χαμσίν με πρωταγωνιστές τους απογόνους του Φιλίπ ντε Ριντφόρντ. Ταυτόχρονα όμως, το βιβλίο ρίχνει μια ματιά και στην Κωνσταντινούπολη, όπως αυτή ήταν τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά την Άλωσή της και πριν από τη μεγάλη της ακμή, στα μέσα του 16ου αιώνα. Η ματιά αυτή στην πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν απαραίτητη προκειμένου ο «Σταυρός της Ρόδου» να μην βγει ένα βιβλίο εντελώς παρόμοιο με το «Χαμσίν». Πιστεύω ακράδαντα πως η ιστορία παρέχει γενναιόδωρα πολλές εμπνεύσεις σε όσους κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν σοβαρά με αυτήν…

Ο Φίλιππος και ο Ιωσήφ ντε Ριντφόρντ είναι δύο δίδυμα αδέλφια που εξωτερικά μοιάζουν σας δύο σταγόνες νερό. Τα περιμένει όμως μία ζωή πολύ διαφορετική. Ο ένας θα ανδρωθεί στη γενέτειρά του, τη Ρόδο, και θα απολαύσει μια ήσυχη, οικογενειακή ζωή και ο άλλος στο παλάτι του σουλτάνου, σε ένα αδίστακτο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που ένα και μόνο λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Δύο παράλληλες ιστορίες λοιπόν, η φανταστική της οικογένειας ντε Ριντφόρντ και η αληθινή του νησιού των Ιπποτών…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ