Οι πολίτες της Αττικής δικαιούνται να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των ελέγχων από τη μόλυνση του Σαρωνικού

Παρά την έγγραφη άρνηση του ΟΠΑΑ Γιαννης Γάλλος να μας διαθέσει τα στοιχεία των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ, ως kallitheapress σας ενημερώσαμε για τις μετρήσεις αυτές, τόσο πριν, όσο και μετά τη ρύπανση.

Δε συμβαίνει το ίδιο όμως και στη Βουλή.

Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η βουλευτής Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε στις 21/09/2017 στη Βουλή Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ώστε να λάβει τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων θαλάσσιας ρύπανσης από τη βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Φωτάκη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα … απεστάλησαν στο συνερωτώμενο Υπουργείο, στο οποίο υποχρεούται το ΕΛΚΕΘΕ να τα αποστείλει …» και ότι «Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα σχετικά αποτελέσματα μπορούν να δοθούν στους δήμους που έχουν εκφράσει σχετικό αίτημα».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΕΛΚΕΘΕ στο Σαρωνικό σε καμία περίπτωση δεν αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό μυστικό αλλά τη Δημόσια Υγεία των πολιτών και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η άρνηση της κυβέρνησης να απαντήσει αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της αλήθειας από τους πολίτες για την τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και τις δικές της ευθύνες.

Ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας οφείλει να δώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα.
Οι πολίτες της Αττικής έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τα αποτελέσματα».

irafina.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ