Οδός Μπιζανίου 5 – Δημοτικός τόπος ιστορικής Μνήμης και Θυσίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου

Ανάρτηση στο fb του Θεόδωρου Ψαλιδόπουλου

Η σημερινή έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Καλλιθέας για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της οδού Μπιζανίου και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικού ύψους 365.000 €, αποτελεί ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα για την πόλη μας γεγονότα της χρονιάς που άρχισε. Η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια τερματίζει μια πολύ μακρά περίοδο μεγάλων προσπαθειών του Δήμου και των αντιστασιακών οργανώσεων για τη διάσωση και την ανάδειξη στη σύγχρονη εποχή της ιστορικής οικίας της οδού Μπιζανίου 5, ενός τόπου ιστορικής μνήμης που θα συμβολίζει στο διηνεκές τις θυσίες του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ για την εθνική ανεξαρτησία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την αγορά, έναντι 3.220.000 δραχμών, της μικρής κατοικίας επί της οδού Μπιζανίου 5, το 1982. Σκοπός της ήταν η δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, αφιερωμένου στους δέκα μαχητές των τμημάτων ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ, οι οποίοι την 23η Ιουλίου 1944 είχαν δώσει τη ζωή τους σε μάχη με τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και τους συνεργάτες τους.

Η Μάχη της οδού Μπιζανίου αναδείχθηκε έτσι στα μεταπολιτευτικά χρόνια μεταξύ των κυριοτέρων γεγονότων, τα οποία συμβόλιζαν τη συμμετοχή της Καλλιθέας στην Αντίσταση κατά του φασισμού και του ναζισμού. Το τοπικό Παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.) είχε φροντίσει για τη συγκέντρωση και την έκθεση στο χώρο φωτογραφικού υλικού για τη Μάχη και τους πρωταγωνιστές της και σε συνεργασία με το Δήμο οργάνωνε εκεί επί σειρά ετών τιμητικές εκδηλώσεις. Τα «Μπιζάνεια», η μεγάλη εαρινή και φθινοπωρινή αθλητική διοργάνωση του Δήμου, καθιερώθηκαν εξάλλου περί το 1988 για να συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης με τη συμμετοχή των νέων. Στη μικρή πλατεία δίπλα από το κτίσμα, ο Δήμος τοποθέτησε επίσης ένα μνημείο, για τις δαπάνες της κατασκευής του οποίου η Π.Ε.Α.Ε.Α. είχε διεξαγάγει έρανο. Το μνημείο είχε γίνει στόχος βανδαλισμού από ομάδα νεοφασιστών. Ήσαν οι «ασπάλακες της νύχτας», για τους οποίους μιλούσε ο Γιάννης Γάλλος στις επετειακές συγκεντρώσεις του Ιουλίου.

Η απόφαση του 1982 είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Ελήφθη στο πολιτικό περιβάλλον της εντατικής κινητοποίησης του προοδευτικού κινήματος για την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πραγματοποιήθηκε με το Νόμο 1285/1982. Ωστόσο, επί τριάντα χρόνια, η δημιουργία του Μουσείου δεν υλοποιήθηκε αν και κατ’ επανάληψη το έργο εντασσόταν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και προϋπολογίζονταν χρήματα για την εκτέλεσή του. Ο λόγος ήταν κατ’ εξοχήν τυπικός, αλλά ταυτόχρονα και πραγματικός. Το κτίσμα στερείται των αναγκαίων κτιριολογικών προϋποθέσεων για τη δημιουργία μουσείου, σύμφωνα προς τις προδιαγραφές, τις οποίες καθορίζει η σχετική νομοθεσία. Τυχόν απόπειρα να τις αποκτήσει, θα οδηγούσε υποχρεωτικώς σε μια εκ νέου μακρόχρονη διελκυστίνδα υπηρεσιακών πράξεων, αλλά αναγκαστικά και σε αλλοίωση του ιδίου και του περιβάλλοντος χώρου. Τέτοιος σχεδιασμός θα ήταν μοιραίως ατελέσφορος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη αυτό το ανυπέρβλητο πρόβλημα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την 3/10/2012, την εισήγηση της διοίκησης να αναθεωρηθεί η απόφαση του 1982. Ενσωμάτωσε νεώτερες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 3028/2002) και ιδίως την έννοια του τόπου ιστορικής μνήμης.

Το σπίτι της Μάχης της οδού Μπιζανίου θα είναι ένας Δημοτικός τόπος ιστορικής μνήμης και θυσίας. Συγχαίρομε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τη δική της μακρόχρονη συμβολή στην υλοποίηση αυτού του σπουδαίου στόχου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ