Ντέμης Ρούσσος…Rock Star…Forever and ever…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ντέμης Ρούσσος ο καλλιτέχνης που δόξασε διεθνώς την Ελλάδα και που πούλησε 70 σχεδόν εκατομμύρια δίσκους και γεννήθηκε σαν σήμερα 15 του Ιούνη του 1946 στην Αλεξάνδρου πόλη, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τότε που εκεί άκμαζε η Ελληνική παροικία που ανάμεσα της υπήρχαν και Χιώτικες μεγάλες φαμίλιες Μπενάκη, Ράλλη κλπ. Όμως υπήρχαν και… λιγότερο πλούσιοι όπως η οικογένεια Μιλαήτη-Παπαμιχαλάκη, οικογένεια με τρία παιδιά, δυο αγόρια και την Όλγα που έκανε καριέρα σαν τραγουδίστρια. Η Όλγα Μιλαήτη- Παπαμιχαλάκη, λοιπόν, θα παντρευτεί τον μηχανικό Γιώργο Ρούσσο που κι αυτός είναι πολύ καλός μουσικός- κιθαρίστας. Το ζευγάρι θα αποκτήσει δυο γιούς τον Κωνσταντίνο και τον Αρτέμη (Ντέμη).

Το όλο ευτυχισμένο σκηνικό θα μετατραπεί για την οικογένεια σε εφιάλτη όταν θα λάβουν χώρα τα γεγονότα του Σουέζ, η γνωστή κρίση της Αιγύπτου με αποτέλεσμα; χάνουν όπως όλοι οι ξένοι την περιουσία τους και καταλήγουν αδέκαροι στην Ελλάδα! Φτώχεια για την οικογένεια και ο μικρός έφηβος Ντέμης που θα συνεχίσει τις βασικές σπουδές του στην Αθήνα, στα 17 του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου δημιουργούν το μουσικό συγκρότημα των Idols, φευγιό για Παρίσι και η δημιουργία των Aphrodite’s Child. Τεράστια η επιτυχία τους και φυσικά και η προσωπική κατόπιν του Ντέμη σταδιοδρομία.

Τίτλοι μερικών από τις παγκόσμιες επιτυχίες του: Goodbye my love, goodbye /1973, Fοrever and Ever /1973, Rain and tears /Gold 2009, My friend the wind, My reason κλπ.
Η διεθνής καριέρα του μεγάλου μας αυτού καλλιτέχνη γνώρισε μια κάμψη την 10ετία του ’80 για να επανέλθει δυναμικά την 10ετία του ΄90 με βάση τώρα το Λονδίνο. Περιοδείες, δίσκοι, δόξα και φήμη για τον Ντέμη που όμως πάντα τον βασάνιζαν προβλήματα υγείας με πρώτο αυτό της παχυσαρκίας που του προκαλούσε κατάθλιψη.
Κι ήταν Ιούνης του 2010 -25 του μήνα- όταν ο Ντέμης δίνει την τελευταία του συναυλία στο Ηρώδειο με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί μέσα σε τρείς ώρες….

2013. Μήνας Σεπτέμβριος. Αθήνα. Γαλλική Πρεσβεία. Ο Ντέμης Ρούσσος λαμβάνει τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο Πρέσβη με το σκεπτικό ότι άφησε το στίγμα του στον Πολιτισμό της Γαλλίας.
Ταλαιπωρία ετών και μακροχρόνιας νοσηλείας στο Υγεία (τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε στην Αθήνα, στη Βούλα) με κατάληξη τον θάνατο του καλλιτέχνη από καρκίνο την Κυριακή 25 Ιανουαρίου του 2015. Ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο…..

Λάτρης κάθε τι του ωραίου και του γυναικείου φύλου που του είχε μεγάλη αδυναμία ο Ντέμης έκανε τρείς γάμους (2 συν μια μακρόχρονη συμβίωση), μα από τον πρώτο του γάμο το 1969 σε ηλικία μόλις 23 ετών με την αγαπημένη του Μονίκ είναι που απέκτησε τα δυο παιδιά του τον Κύριλλο και την Έμιλυ.

Ο Ντέμης το 1985 χάνει τον πατέρα του Γιώργο και τότε είναι που θα προσθέσει το επώνυμο Βεντούρης δίπλα στο Ρούσσος. Ντέμης Βεντούρης-Ρούσσος γιατί το Ρούσσος ήταν ψευδώνυμο που είχε πάρει ο παππούς του Ντέμη ο νεαρός κρητικός Βεντούρης όταν έφτασε γύρω στο 1910 από την πατρίδα του την Κρήτη στην Αίγυπτο κυνηγημένος από τα αδέλφια μιας Κρητικοπούλας που είχε αγαπήσει αλλά δεν τον ήθελαν τα αυστηρά αδέλφια της.

Forever and Ever
Ever and ever, forever and ever you’ be the one
That shines in me like the morning sun
Ever and ever, forever and ever you’ ll be my spring
My rainbow’s end and the song I sing

Η πρώτη στροφή της διεθνούς επιτυχίας του Ντέμη Ρούσσου, Forever and ever…;

Έχουν γραφτεί αμέτρητες αλήθειες, ψέματα κι υπερβολές για τον Ντέμη Ρούσσο. Εμείς προτιμήσαμε για το μικρό αυτό αφιέρωμα να απευθυνθούμε σε έναν ανιδιοτελή φίλο του, τον συμπατριώτη του κ. Λευτέρη Πυκνή.

Για πάντα κ. Πυκνή; Τι λέτε, θα μείνει διαχρονικός ο Ντέμης Ρούσσος;
-Ασφαλώς κ. Γαΐλα. Ο Ντέμης γεννήθηκε καλλιτέχνης. Είχε κληρονομήσει τα καλλιτεχνικά γονίδια των γονιών του και η φωνή του, το μέταλλο της, μοναδικό…
Αυτό μας απάντησε ο γνωστός Χιώτης αρθρογράφος- σχολιαστής επικαιρότητας και συγγραφέας 3 βιωματικών βιβλίων κ. Λευτέρης Πυκνής στην ερώτηση μας για τον προσωπικό φίλο του Ντέμη Ρούσσο. Γνωριμία-προσωπική φιλία από το 1982 όταν σε πρώτη φάση ο Λευτέρης με την αγαπημένη του σύζυγο Ιουλία είχαν γνωρίσει για επαγγελματικούς λόγους εδώ στην Αθήνα όπου είχαν έρθει από την Χίο για δουλειές τον σύντροφο της μητέρας του Ντέμη Όλγας, μέσω αυτού και την κ. Όλγα. Το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε στη Βούλα, εδώ είναι και που αγόρασε δική του κατοικία ο Ντέμης -εδώ θα μείνει μέχρι τον θάνατο του-, εδώ θα γνωριστεί με τον Λευτέρη και την Ιουλία στο σπίτι της μητέρας του.

– Ο Ντέμης κ. Γαΐλα αγαπούσε πολύ τη Χίο, τόπο καταγωγής της μητέρας του Όλγας και την επισκέφθηκε τουλάχιστον δυο φορές από όσα θυμάμαι που κάναμε και παρέα. Υπήρξαμε φίλοι, καλοί φίλοι. Απλός, προσιτός, αξιαγάπητος άνθρωπος, «ένα μικρό παιδί με μεγάλη καρδιά» όπως τον είχα χαρακτηρίσει σε άρθρο μου στην εφημερίδα της Χίου Αλήθεια στις 29/1/2015, λίγο μετά τον πρόωρο κι άδικο θάνατο του.

Κάνατε πολύ παρέα. Κάτι που θυμάστε ιδιαίτερα;
Θυμάμαι με συγκίνηση τα δυο του ταξίδια στη Χίο τα τέλη του ’90. Στο πρώτο ταξίδι –θα σας δώσω φωτογραφίες- έμενε στο Περιβόλι στην πανσιόν εξαδέλφης του από την πλευρά της μητέρας του. Εδώ, συγκινούμαι που βλέπω την φωτογραφία, εδώ είμαστε Πάσχα στην αυλή του σπιτιού μου. Ψήνουμε το αρνί. Μαζί κι η κυρά Όλγα η μητέρα του από τον Κάμπο της Χίου. Κοιτάξτε, ευτυχισμένοι που ήταν όλοι…
Η κ. Όλγα τώρα πλέον υπερήλικη ζει με τον άλλο της γιό τον Κώστα στην Χαλκίδα. Επικοινωνώ μαζί της συχνά.

Ροκ star και παγκόσμιο μουσικό σύμβολο ο Ντέμης Ρούσσος, με ευγένεια ψυχής λόγω της βαθειάς καλλιέργειάς του, τύπος μποέμ με δυο γάμους και στο παρά ένα κι έναν τρίτο, με δυο παιδιά και δυο μεγάλες αδυναμίες. Τη μητέρα του Όλγα και την Ελλάδα…

Βοηθήματα: Λευτέρης Ιουλία, Έρωτας Δημιουργία/εκδόσεις Άλφα πι Χίος.
info@stixoi.gr

Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Φώτο: προσωπικό αρχείο Ντέμη Ρούσσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ