Υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό εισιτήριο 31 Οκτωβρίου ΟΔΗΓΙΕΣ

Προς το παρόν οι πύλες παραμένουν ανοικτές και θα κλείσουν μόνο όταν η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει γενικευθεί για όλους τους επιβάτες και τα παλιά εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών καταργηθούν εντελώς.

Επεκτείνεται και στους φοιτητές η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών με κατάθεση φακέλου στα εκδοτήρια, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ. Οι κάρτες θα αποστέλλονται με το ταχυδρομείο στη διεύθυνση της επιλογής τους.

Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου στην έκδοση προσωποποιημένων καρτών ηλεκτρονικού εισιτηρίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης. Αφορά όσους πηγαίνουν αυτοπροσώπως στα σημεία έκδοσης για την κάρτα. Για όσους όμως, υποβάλλουν ανοικτό φάκελο για την έκδοση προσωποποιημένης κάρτας η οποία θα τους αποστέλλεται ταχυδρομικά, η παράταση θα είναι έως τις 10 Νοεμβρίου.

Πλησιάζει η 31η Οκτωβρίου, η μέρα που πλέον θα τεθεί σε λειτουργία η υποχρεωτική και καθολική χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (ATH.ENA TICKET) και της …
ηλεκτρονικής κάρτας (ATH.ENA CARD) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας.Το site athenstransport.com, έχοντας ως σκοπό την σωστή και πλήρη ενημέρωση των επιβατών για τη μεγάλη αυτή αλλαγή στα ΜΜΜ της Αθήνας, ετοίμασε δύο αναλυτικότατα άρθρα στα οποία απαντώνται όλες οι πιθανές απορίες που μπορεί να έχει ο καθένας μας.Εμείς, επιλέξαμε τις βασικότερες από αυτές τις ερωταπαντήσεις και σας τις παραθέτουμε παρακάτω.

Τι είναι το ATH.ENA TICKET;
Το ATH.ENA TICKET είναι το νέο εισιτήριο για τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι κατασκευασμένο από χαρτί, με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα συνηθισμένο εισιτήριο, αλλά περιλαμβάνει και μία ετικέτα RFID ώστε οι συναλλαγές (έκδοση-επικύρωση) να γίνονται ασύρματα.Το ATH.ENA TICKET δεν είναι ένα εισιτήριο μίας χρήσης. Μπορεί να «επαναφορτιστεί» ξανά και ξανά με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου μέσω των εκδοτηρίων ή των αυτόματων μηχανημάτων και να χρησιμοποιείται για μετακινήσεις μέχρις ότου να φθαρεί.

Από πού μπορώ να αγοράσω και να φορτίσω ATH.ENA TICKET;
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, η αγορά και επαναφόρτιση ATH.ENA TICKET είναι διαθέσιμη από τα παρακάτω εκδοτήρια εισιτηρίων:
Όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Μετρό και ΗΣΑΠ
Τα εκδοτήρια εισιτηρίων στις στάσεις Σύνταγμα και Αγ. Φωτεινή του Τραμ
Όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων Λεωφορείων και ΤρόλεϊΗ έκδοση ATH.ENA TICKET είναι επίσης δυνατή μέσω των αυτόματων μηχανημάτων που έχουν τοποθετηθεί:
Σε όλους τους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ και στις στάσεις του Τραμ
Στο ΚΤΕΛ Κηφισού (εντός)
Στο ΚΤΕΛ Λιοσίων (εκτός)
Στην αφετηρία των ΚΤΕΛ Αττικής (επί οδού Μαυρομματαίων, αριστερά εποπτείου ΚΤΕΛ)
Στην Κηφισιά (πλατεία Πλατάνου, στάση προς Αθήνα)
Στο Πέραμα (τέρμα λεωφορείων, πλησίον εκδοτηρίου)
Στους Αγίους Αναργύρους (πλατεία, πλησίον εκδοτηρίου)
Στην Κυψέλη (πλατεία, πλησίον εκδοτηρίου)
Στο Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη, τέρμα τρόλεϊ 18)
Στην Ευελπίδων (έναντι εισόδου, πλησίον εκδοτηρίου)
Στον Πειραιά (λιμάνι, έξω σπό Πύλες 3, 8, 12)
Στο Αεροδρόμιο
Στα Σπάτα (πλατεία Δημαρχείου)(Η παραπάνω λίστα έχει κοινοποιηθεί από τον ΟΑΣΑ)

Πώς γίνεται η επικύρωση ενός ATH.ENA TICKET;
Για την επικύρωση του ATH.ENA TICKET χρησιμοποιούνται τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα που πλέον βρίσκονται σε λειτουργία σε όλα τα μέσα. Η επικύρωση γίνεται πλησιάζοντας το ATH.ENA TICKET σε απόσταση λίγων εκατοστών από το σημείο επαφής του ακυρωτικού μηχανήματος. Το ATH.ENA TICKET δεν μπαίνει σε κάποια σχισμή όπως τα παλιά εισιτήρια και δεν σφραγίζεται κατά την επικύρωση.

Στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τον Προαστιακό (αστικό τμήμα και Αεροδρόμιο), χρησιμοποιούμε τις πύλες εισόδου/εξόδου. Κατά την είσοδο, ακουμπάμε το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά μας. Εφόσον η επικύρωση είναι επιτυχής υπάρχει ηχητικό και οπτικό μήνυμα (δύο πράσινα φωτάκια).Αν η επικύρωση είναι αποτυχημένη (π.χ. λόγω άδειου ATH.ENA TICKET υπάρχει και πάλι ηχητικό και οπτικό μήνυμα (τέσσερα κόκκινα φωτάκια).

Κατά την έξοδο από το σταθμό προορισμού, ακουμπάμε και πάλι το ATH.ENA TICKET στο μηχάνημα επικύρωσης που βρίσκεται στα δεξιά της πύλης εξόδου (όταν οι πύλες θα είναι κλειστές).Προς το παρόν οι πύλες παραμένουν ανοικτές και θα κλείσουν μόνο όταν η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έχει γενικευθεί για όλους τους επιβάτες και τα παλιά εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων διαδρομών καταργηθούν εντελώς.Στα Λεωφορεία, τα Τρόλεϊ και το Τραμ χρησιμοποιούμε τα νέα ακυρωτικά μηχανήματα μπλε χρώματος που βρίσκονται κοντά σε κάθε πόρτα. Επικυρώνουμε το ATH.ENA TICKET μόνο κατά την είσοδο στο όχημα.

Το ATH.ENA TICKET, ανεξαρτήτως του κομίστρου το οποίο χρησιμοποιούμε:
Επικυρώνεται σε ΚΑΘΕ πέρασμα (είσοδο ή έξοδο) από μπάρες (Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός)
Επικυρώνεται σε ΚΑΘΕ επιβίβαση (όχι αποβίβαση) σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ.

Σημειώνεται ότι μετά την επικύρωση ενός προϊόντος κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση όσες φορές και να περάσεις το εισιτήριο από το μηχάνημα αυτά τα 90 λεπτά.

Τι γίνεται αν λήξει το προϊόν κομίστρου πριν ολοκληρώσω τη διαδρομή μου;
Είναι πολύ σημαντικό το προϊόν κομίστρου που έχει επικυρωθεί να μη λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Σε Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ, αν το προϊόν κομίστρου (π.χ. εισιτήριο 90 λεπτών) λήξει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στη συνέχεια γίνει έλεγχος εισιτηρίων, επιβάλλεται πρόστιμο στον κάτοχο της κάρτας.

Σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακό αν το προϊόν κομίστρου έχει λήξει πριν από την έξοδο από ένα σταθμό, η μπάρα δεν θα ανοίξει για την έξοδο του επιβάτη. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, ο επιβάτης θα πρέπει να πατήσει το κομβίο κλήσης του υπεύθυνου του σταθμού για να του ανοίξει και να εξέλθει.
Τι κάνω σε περίπτωση κλοπής και απώλειας του εισιτηρίου μου;

Καθώς το ATH.ENA TICKET είναι ένα ανώνυμο εισιτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασής του σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας. Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα αντικατάστασης σε περίπτωση απώλειας, χρειάζεστε μία προσωποποιημένη ATH.ENA CARD.

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για το ATH.ENA TICKETεδώ.


Τι είναι η ATH.ENA CARD;

Η ATH.ENA CARD είναι η νέα ηλεκτρονική κάρτα του ΟΑΣΑ που πρόκειται να αντικαταστήσει τις σημερινές κάρτες απεριόριστων διαδρομών προσφέροντας όμως ακόμα περισσότερα προϊόντα κομίστρου. Η ATH.ENA CARD είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα και έτσι, μετά την αγορά της, είναι δυνατό να φορτίζεται ξανά και ξανά με προϊόντα κομίστρου από τα εκδοτήρια εισιτηρίων ή τα αυτόματα μηχανήματα.Η ATH.ENA CARD κυκλοφορεί σε δύο τύπους:
Προσωποποιημένη ATH.ENA CARD
Ανώνυμη ATH.ENA CARDΗ προσωποποιημένη ATH.ENA CARD έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
Μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών, 90, 180, 360 ημερών)
Αν χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί, ο κάτοχός της δεν θα χάσει το κόμιστρο που απομένει ή την χρηματική αξία που ήταν αποθηκευμένη σε αυτήν κατά την στιγμή που δήλωσε την απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της
Η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να φορτιστεί και online με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή tablet που διαθέτει NFC λειτουργία
Οι δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου ή δωρεάν μετακίνησης μπορούν να εκδόσουν ΜΟΝΟ προσωποποιημένη ATH.ENA CARD

Τι διαφορά έχει η ATH.ENA CARD με το ATH.ENA TICKET;
Ενώ το ATH.ENA TICKET είναι ένα ανώνυμο επαναφορτιζόμενο εισιτήριο, η ATH.ENA CARD έχει τη δυνατότητα να εκδοθεί προσωποποιημένη, ανήκοντας αποκλειστικά στον κάτοχό της, το όνομα και η φωτογραφία του οποίου εμφανίζονται πάνω στην κάρτα. Η ATH.ENA CARD επίσης μπορεί να φορτιστεί με περισσότερα προϊόντα κομίστρου από το ATH.ENA TICKET: από ένα ενιαίο εισιτήριο μέχρι απεριόριστες μετακινήσεις έως και 360 ημέρες. Τέλος, σε περίπτωση απώλειας είναι δυνατή η αντικατάσταση της ATH.ENA CARD έτσι ώστε να μη χάνεται το υπόλοιπο που είναι αποθηκευμένο σε αυτή, ενώ το ATH.ENA TICKET δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα.
Πώς μπορώ να βγάλω προσωποποιημένη ATH.ENA CARD;Για την έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ή για γρηγορότερη εξυπηρέτηση ακολουθήστε την ταχυδρομική έκδοση (βλ. παρακάτω):

Βήμα 1ο: (Αν θέλετε μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο 3ο βήμα αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος στο εκδοτήριο): Συμπληρώστε το Έντυπο Προσωποποίησης με τα στοιχεία σας

Βήμα 2ο: Εκτυπώστε το έντυπο με τον κωδικό QR (Πατήστε λήψη PDF και εκτυπώστε)

Βήμα 3ο: Απευθυνθείτε σε ένα από τα σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD (δείτε παρακάτω.) Μη ξεχάσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά! (δείτε παρακάτω)

Σημεία έκδοσης ATH.ENA CARD:
Για να εκδώσετε την προσωποποιημένη ATH.ENA CARD μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω εκδοτήρια (είτε έχετε κάνει αίτηση online είτε όχι.):
Γραμμή 1 ΗΣΑΠ: Πειραιάς, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Ομόνοια, Αττική, Ηράκλειο, Μαρούσι, Κηφισιά
Γραμμή 2 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Περιστέρι, Σεπόλια, Μεταξουργείο, Ακρόπολη, Ν. Κόσμος, Άγιος Ιωάννης, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη
Γραμμή 3 Μετρό: Όλοι οι σταθμοί ΠΛΗΝ Αεροδρόμιο, Κορωπί, Παιανία – Κάντζα, Παλλήνη, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Κατεχάκη, Κεραμεικός, Ελαιώνας
Στάσεις Τραμ: Σύνταγμα και Αγία Φωτεινή
Εκδοτήρια Λεωφορείων: Αεροδρόμιο – αφίξεις, Οδός Όθωνος (Σύνταγμα)

(Η παραπάνω λίστα παρέχεται από τον ΟΑΣΑ.)

Δικαιολογητικά για έκδοση ATH.ENA CARD
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόκτηση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD είναι:

Α) Για Έλληνες πολίτες:
Αστυνομική ταυτότητα

Έγγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ (από τα ΚΕΠ ή τον ασφαλιστικό φορέα)
Σημείωση: Αναγνώστες αναφέρουν πως σε ορισμένα εκδοτήρια οποιοδήποτε έγγραφο αναγράφει το ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας) αρκεί, ενώ άλλα εκδοτήρια ζητούν αποκλειστικά επίσημη βεβαίωση από τα ΚΕΠ
Για δικαιούχους μειωμένου κομίστρου, το αντίστοιχο δικαιολογητικό (π.χ. ακαδημαϊκή ταυτότητα, βιβλιάριο πολυτέκνων κ.λπ.)

Β) Για αλλοδαπούς πολίτες, χωρίς αριθμό ΑΜΚΑ
Διαβατήριο

Κατά την έκδοση της ATH.ENA CARD στο εκδοτήριο, ο υπάλληλος βγάζει τη φωτογραφία του κατόχου της κάρτας. Στα περισσότερα εκδοτήρια δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση τυπωμένης φωτογραφίας (έχει αναφερθεί πως κάποια εκδοτήρια δεν διαθέτουν κάμερες και ζητούν φωτογραφία για να σκανάρουν)

Επίσης ζητείται από τον κάτοχο να ορίσει 8ψήφιο κωδικό PIN για την κάρτα (για την ασφάλειά σας προτείνεται να μη χρησιμοποιήσετε κάποιο προφανή αριθμό όπως είναι η ημερομηνία γέννησής σας).

Προσοχή: Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου δεν είναι απαραίτητη η φόρτιση κάποιου κομίστρου ή χρηματικού ποσού κατά την έκδοση της προσωποποποιημένης ATH.ENA CARD. Οι κάρτες εκδίδονται και άδειες.

Για την έκδοση προσωποποιημένης ATH.ENA CARD (πρώτη φορά), μπορεί να γίνει αγορά προϊόντος διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών ή/και αποθήκευση αξίας τουλάχιστον €10

(έχει αναφερθεί πως πολλά εκδοτήρια δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης της κάρτας με αποθήκευση χρηματικού ποσού παρά μόνο με αγορά εισιτηρίου τουλάχιστον 30 ημερών)

Σημειώνεται πως η ATH.ENA CARD μπορεί να εκδοθεί ή να επαναφορτιστεί όλες τις μέρες του μήνα και όχι μόνο τις πρώτες και τις τελευταίες μέρες όπως οι παλιές κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

Έκδοση ATH.ENA CARD μέσω ταχυδρομείου
Από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 έχει ξεκινήσει η έκδοση των προσωποποιημένων καρτών ATH.ENA CARDμέσω ταχυδρομείου σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών απεριόριστων διαδρομών κανονικής τιμής, καθώς και τους επιβάτες άνω των 65 και κάτω των 18 ετών, που διαθέτουν μηνιαία κάρτα εντός του 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται σε όλα τα εκδοτήρια των γραμμών 1,2 & 3 του Μετρό προσκομίζοντας έναν ανοικτό φάκελο μεγέθους Α4, στον οποίο θα εμπεριέχονται τα ακόλουθα στοιχεία:
Μια πρόσφατη φωτογραφία τύπου ταυτότητας ή διαβατηρίου
Φωτοτυπία εγγράφου από το οποίο θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ
Φωτοτυπία του στελέχους μαζί με το μηνιαίο κουπόνι μηνός Οκτωβρίου 2017 ή προηγούμενου μήνα εντός του έτους 2017.
Εκτύπωση της Αίτησης – QR CODE που εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ

Εξωτερικά του φακέλου θα αναγράφεται από τον πολίτη το ονοματεπώνυμο και η επιθυμητή διεύθυνση ταχυδρόμησης της προσωποποιημένης κάρτας (οδός, αριθμός, πόλη, ταχυδρομικός κώδικας.)

Οι έτοιμες κάρτες θα αποστέλλονται στην αναγραφόμενη διεύθυνση μέσω ταχυδρομείου και στη συνέχεια, οι κάτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν φόρτιση των επιθυμητών προϊόντων κομίστρου σε όλα τα Αυτόματα Μηχάνημα Επαναφόρτισης Καρτών καθώς και online.
Πώς μπορώ να βγάλω μία ανώνυμη ATH.ENA CARD;

Αν δεν θέλετε να βγάλετε προσωποποιημένη ATH.ENA CARD, μπορείτε να αποκτήσετε μία ανώνυμη από όλα τα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Η ανώνυμη ATH.ENA CARD:
Δεν μπορεί να φορτιστεί και να επαναφορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μεγάλης διάρκειας (30 ημερών και πάνω)
Μπορεί να φορτιστεί με τα προϊόντα κομίστρου που φορτίζεται και ένα ATH.ENA TICKET, καθώς και με χρηματική αξία έως 50 ευρώ.
Κατά την έκδοση απαιτείται η φόρτιση με πακέτο ενιαίων εισιτηρίων 5 ή 10 (+1 δώρο) διαδρομών
Δεν μπορεί να φορτιστεί με προϊόντα κομίστρου μειωμένης αξίας.
Δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε περίπτωση απώλειας.
Είναι ασφαλή τα προσωπικά μου δεδομένα;

Αρχικά, με την υπ’ αριθμόν 1/2017 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε απορριπτική γνωμοδότηση για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Αφού ο ΟΑΣΑ προχώρησε σε μερική τροποποίηση του συστήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή έδωσε τελικά το πράσινο φως -υπό προϋποθέσεις- για την έναρξη έκδοσης των ATH.ENA CARD. Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση της ΑΠΔΠΧ εδώ.

Τι κάνω αν έχω κάρτα απεριόριστων διαδρομών παλαιού τύπου;
Στις 4 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε πως η έκδοση καρτών απεριόριστων διαδρομών παλαιού τύπου σταματά. Οι κάρτες που έχουν εκδοθεί μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά όλο το μήνα.Αν θέλετε, ανά πάσα στιγμή μπορείτε να αγοράσετε ATH.ENA CARD. Η έναρξη της ισχύος της θα γίνει με την πρώτη επικύρωση (όταν δηλαδή λήξει η παλαιού τύπου κάρτα που ήδη έχετε.)Για όσους έχουν κάρτα απεριόριστων διαδρομών μεγάλης διάρκειας σε ισχύ (3μηνιαία, 6μηνιαία, ετήσια) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποια διαδικασία αντικατάστασης.Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για την ATH.ENA CARD εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ