Μακρόν ή Λεπέν; Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση;

Ενα δίλημμα, που μετρά 117 χρόνια ζωής, είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση». Οι όροι φέρουν βέβαια πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο, που τους είχε προσδώσει η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η Λεπέν ζητά μία «μαύρη επανάσταση». Οι Γάλλοι θα απαντήσουν τι θέλουν την 7η Μαΐου και η απάντησή τους θα είναι καθοριστική για ολόκληρη την Ευρώπη.

Μακρόν-Λεπέν, στο 2,43% η διαφορά των δύο πρώτων στη Γαλλία

Αποτελέσματα 1ου γύρου Προεδρικών εκλογών Γαλλίας 2017 στο 97% των ψήφων

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΨΗΦΟΙ % ΠΟΣΟΣΤΟ
M. Emmanuel MACRON 8 528 585 23,86
Mme Marine LE PEN 7 658 990 21,43

 

Οι υποψήφιοι του δευτέρου γύρου, τα προγράμματα τους, ποιοι τους στηρίζουν.

Εμανουέλ Μακρόν 23,86% Ο 39χρονος σοσιαλιστής πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, παραιτήθηκε για να δημιουργήσει το δικό του κίνημα με τίτλο En Marche! («Εμπρός»). Έχει εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Rothschild. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται η περικοπή στις δημόσιες δαπάνες και κλίμα φιλικό για τις επιχειρήσεις. Μιλά για φοροελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους και επίδομα για τους νέους με το οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην παρακολούθηση πολιτιστικών δρώμενων. Για την Ελλάδα πιστεύει στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στην παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Μαρίν Λεπέν 21,43% Η 49χρονη επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front national). θέλει επαναφορά του εθνικού νομίσματος, διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ, επιβολή δασμών στις εισαγωγές, επιβολή φόρων στις συμβάσεις εργασίας ξένων εταιρειών, μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας εισοδήματος. Προτείνει το δικαίωμα της δωρεάν εκπαίδευσης να εκχωρείται μόνο στους Γάλλους, και υποστηρίζει φανατικά τον περιορισμό της μετανάστευσης. Επιθυμεί, ακόμη, την αποχώρηση της χώρας της από το NATO. οι Δείχνει ξεκάθαρη αποστροφή για την Ευρωζώνη.

Φρανσουά Φιγιόν 19,94 % Ο 63χρονος Φρανσουά Φιγιόν που κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά), επί πέντε χρόνια (2007 – 2012) πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί. Δίνει στήριξη στον Μακρόν.

Ζαν – Λικ Μελανσόν 19,62 % Ο επικεφαλής του συνασπισμού «Ανυπότακτη Γαλλία» που υποστηρίζεται από τα Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εγκατέλειψε, όμως, το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2008, με αρχηγό του κόμματος τον Φρανσουά Ολάντ. «Η χώρα μας χρειάζεται μια διαφορετική αριστερή φωνή», είχε δηλώσει κατά την αποχώρησή του. Δε δίνει στήριξη σε κανέναν.

Μπενουά Αμόν 6,35 % Αρχηγός των σοσιαλιστών, θεωρήθηκε έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, υπερισχύοντας του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Επιχείρησε να απομακρυνθεί από το παρελθόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη διακυβέρνηση Ολάντ με την πρωτοφανή χαμηλή δημοτικότητα. Δίνει στήριξη στον Μακρόν.

H πολιτική δεν έχει πεθάνει. Η αποχή δεν ήταν ο μεγάλος νικητής, όπως περίμεναν πολλοί. Η εκλογή Προέδρου στη Γαλλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας (γαλλικά: Président de la République française) είναι ο αρχηγός του Γαλλικού κράτους. Ορίζει τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια, μετά από πρόταση του τελευταίου, τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης (άρθρο 8 του Συντάγματος).Δεν συμμετέχει στην Κυβέρνηση της Γαλλίας αν και έχει ισχυρότερες εξουσίες από αυτήν.

Αρμοδιότητες του Προέδρου είναι να εκδίδει τους νόμους που ψηφίζει η Βουλή και να καλεί το λαό σε δημοψήφισμα (άρθρα 8-11). Έχει επίσης την εξουσία να διαλύει την Βουλή, αφού συμβουλευτεί τον Πρωθυπουργό και τους Προέδρους των Συνελεύσεων (άρθρο 12). Είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έχει το δικαίωμα απονομής χάριτος και, σε περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης, δύναται να ασκεί έκτακτες εξουσίες (άρθρα 14-17).

Τέλος ο Πρόεδρος της Γαλλίας διαχειρίζεται την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας,προεδρεύει του συμβουλίου εθνικής άμυνας αλλά δεν μπορεί να κατευθύνει μόνος του την οικονομική και εσωτερική πολιτική της χώρας.Αυτές τις καθορίζει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Γαλλίας.

Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Μακρόν, οι βουλευτές του κινήματος του θα πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο είδος κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα απ’ το ρήγμα Αριστεράς-Δεξιάς. Αν νικήσει η Λεπέν, πιθανότατα δεν θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα υπονομεύσει πολύ σοβαρά την ικανότητά της να κυβερνήσει τη χώρα. Αλλά το Εθνικό Μέτωπο, που διαθέτει μόλις δύο βουλευτές τώρα, ελπίζει να αυξήσει τη δύναμή του στη βουλή των 577 εδρών…

Πηγή: Μακρόν vs Λεπέν: Δύο αντίθετα οράματα για τη Γαλλία | iefimerida.gr

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ