Μήπως ήρθε η ώρα να ανασυσταθεί ο αρχαίος Δήμος Φαλήρου;

του Γιώργου Καστάνη

Η κίνηση του  κ. Τζαβάρα να  προτείνει να οργανωθεί άμεσα δημοψήφισμα στο νομό Ηλείας για την απόσχισή από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, και την διοικητική ένταξη στην Πελοπόννησο, με έβαλε σε σκέψεις.

Ο προβληματισμός μου εντάθηκε από τη παλιά και μόνιμη επιθυμία των γειτόνων μου για απόσχιση των Τζιτζιφιών από το δήμο Καλλιθέας.

Από το 1920 μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, οι Δήμοι Παλαιού Φαλήρου, Μοσχάτου- Ταύρου, Καλλιθέας και το Νέο Φάληρο εξελίχτηκαν σε ανεξάρτητες ενότητες. Για παράδειγμα, η κοινότητα Καλλιθέας ιδρύθηκε το 1925, οπότε ο οικισμός αποσπάσθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και το 1933 ανακηρύχθηκε ανεξάρτητος δήμος. Το 1925 συνεστήθη η Κοινότητα Παλαιού Φαλήρου με το Προεδρικό Διάταγμα 27/8/1925. Το 1942, το Παλαιό Φάληρο από κοινότητα που ήταν έως τότε, γίνεται δήμος (συγχωνεύτηκε και η Κοινότητα Καλαμακίου που όμως αποσπάσθηκε το 1945) , ενώ το 1961 γίνεται αυτόνομος δήμος.

Το μοίρασμα των αυτοδιοικητικών αυτών ενοτήτων δεν είχε καμία σχέση με την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, τη γεωγραφική, οικονομική, πολιτιστική ή ιστορική ιδιαιτερότητα των περιοχών που δέσμευσε.

Το Φάληρο αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, από τον Ηρόδοτο ως τον Παυσανία. Ιδρυτής του Φαλήρου αναφέρεται ο τοπικός ήρωας Φάληρος, γιος του Άλκωνα και εγγονός του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα. Το αρχαίο Φάληρο αναφέρεται ως το πρώτο και αρχαιότερο επίνειο της Αθήνας. Το λιμάνι του Φαλήρου στα αρχαία χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε διαμορφωθεί το λιμάνι του Πειραιά, είχε αρκετή έκταση. Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, πιθανότατα άρχιζε από τις Τζιτζιφιές ή το Δέλτα και έφτανε ως εκεί που ήταν άλλοτε το κέντρο «ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ» και σήμερα η μαρίνα Φλοίσβου.

Ο νέος Δήμος θα μπορούσε να εκτείνεται να εκτείνεται από τη μαρίνα Φλοίσβου έως το Στάδιο Καραισκάκη και σε βάθος ενός χιλιομέτρου από τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Σε σχήμα φυσικού μισοφέγγαρου περικλείοντας τον φαληρικό όρμο. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι Δήμος Φαλήρου ή Ολυμπιακός Δήμος Φαλήρου.

Οι κάτοικοι των παράκτιων αυτών περιοχών της Αθήνας θα μπορούσαν πλέον συντονισμένα να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα ή προκλήσεις, όπως την παραθαλάσσια ζώνη του Φαληρικού όρμου, τη συγκοινωνία, τον αθλητισμό κλπ χωρίς να δέχονται την υποβάθμιση που δεκαετίες τώρα έχουν οδηγηθεί από τους ηπειρωτικούς δήμους, οι οποίοι  δίνουν το βάρος στα εμπορικά κέντρα τους και τις αντιμετωπίζουν ως περιθωριοποιημένα προάστια. Θα μπορούσαν να προβάλλουν την κοινή αρχαία ιστορία τους, αναπτύσσοντας τον τουρισμό, το εμπόριο, τον πολιτισμό, τη διασκέδαση και τις ολυμπιακές αθλητικές υποδομές τους, δηλαδή να αξιοποιήσουν πλήρως τα προτερήματά τους και τη φυσική ενοποίησή τους με το θαλάσσιο στοιχείο του Φαληρικού Όρμου.

Η κεντρική εξουσία θα έπρεπε να εξετάσει αυτό το σενάριο από το 2004 ή τον Καλλικράτη, αλλά δυστυχώς αυτά τα ζητήματα είναι πολύ μακριά από το χωρίς όραμα ελληνικό δημόσιο και τους πολιτικούς μας σωτήρες.

Μήπως ήρθε η ώρα να ανασυσταθεί ο αρχαίος Δήμος Φαλήρου; Ακόμα κι αν αυτό ανακατέψει τα κομματικά τσιφλίκια που έχουν στηθεί;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ