ΚΩΣ – Ενσωμάτωση με την Ελλάδα 9 Μαρτίου του 1948

Κώς, νησί των Δωδεκανήσων, το τρίτο σε μέγεθος (295,3 τ. χλμ.) μετά την Ρόδο και Κάρπαθο και δεύτερο σε πληθυσμό (33.450 κάτοικοι) μετά την Ρόδο. Το νησί πανέμορφο και κατοικημένο αδιαλλύπτως από τους προιστορικούς χρόνους και μέχρι τώρα ,ταλαιπωρήθηκε από τους σεισμούς του Ιουλίου 2017  ενώ και το 1933 υπέστη εξ ίσου σοβαρές καταστροφές. Πολλές οι επισκέψεις του εγκέλαδου στο νησί από την αρχαιότητα, άλλως τε στο λιμάνι της χώρας και στα ρηχά διακρίνει κανείς βυθισμένα ερείπια της αρχαίας πόλης.

Στην ίδια θέση από τον 4ο π.Χ., αιώνα η πρωτεύουσα του νησιού, του νησιού της Κω πατρίδας του Ιπποκράτη. Ασκληπείον που δίπλα του υπήρχαν θερμές πηγές στα αρχαία χρόνια, ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όπου ο μέγας δάσκαλος δίδασκε, ο ναός του ημίθεου Ηρακλή που πέρασε από την Κω, από την … Κω  που επίσης περάσανε πολλοί,από τον Μέγα Αλέξανδρο,τους Αθηναίους, τους Πέρσες ,Σαρακηνοί πειρατές, Βυζαντινοί, Γενουάτες, Ενετοί, Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννηκαι… και …Οθωμανοί από το  1522, Ιταλοί από το 1912,  Γερμανοί και… και …τέλος 9 Μαρτίου του 1948 μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα η Κως θα ενσωματωθεί με την Ελλάδα.

Πράγματι μοναδικά τα Βυζαντικά μνημεία του νησιού με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον «Μυστρά των Δωδεκανήσων» όπως αποκαλούν τον βυζαντινό  μεσαιωνικό οικισμό (11ος αι.)που είναι χτισμένος σε φυσική οχυρή θέση και προστατευμένος από ισχυρό κάστρο στην κορυφή απόκρημνου υψώματος στη θέση Παλιό Πυλί του χωριού Πυλί.

Το Κάστρο της Αντιμάχειας –στο κέντρο του νησιού της Κω- , η σπηλιά της άσπρης πέτρας,ο Ναός του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα, οι δυο παλαιοχριστιανικές βασιλικές του Αγίου Στεφάνου , στην παραλία Καμάρι κοντά στο χωριό Κέφαλος κι απέναντι από το νησάκι Καστρί, το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πόλη κι όλα τα υπόλοιπα μνημεία του νησιού είναι σοβαρός λόγος ή για να την επισκεφτούμε ή να μελετήσουμε την ιστορία και λαογραφία της.

Εμείς θα… αλλά η ποιήτρια Ελένη Χωρεάνθη μας … πρόλαβε και σας παρουσιάζω το ποίημα της «Κως» από την πρόσφατη της ποιητική συλλογή «Η συνήθεια του αριθμού» για να δούμε το νησί μέσα από τη ματιά επιγόνου των αρχαίων της  νήσου Κω ποιητών.

Κ Ω Σ

«…Μες του Αιγαίου, Αιγαίου τα νερά…»

(Άσμα δημώδες)

Μες στου Αιγαίου τα νερά

καράβια και μελτέμια αρμενίζουν

και νήσος τις περίοπτη

περίπτερο φωτός

σηματωρός στης Ιστορίας το διάσελο

υπέρθυρο στα υπερώα της ανάγνωσης

του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού

απάνθισμα δικαιοσύνης των κυμάτων

βάθρο λαών και εποχών

αειθαλών αιώνων πέρασμα

σπαθί αμφίστομο κι ασπίδας δέρας

έπαλξη και λεπίδα κοφτερή

οικόσημο στης αλγεινής πατρίδας τη μετώπη.

………

Ώρα θαυμάτων

σταλαγμοί φωτός και ιαμάτων δώρημα

αρχέτυπος αρθρώθηκε του Ιπποκράτη όρκος

θάμβος αιώνων

χάραγμα ιαματικό στην πέτρα

Σύμβολο και υψωμένο τρόπαιο

βλάστημα μνημοσύνης

Αεί ων πλάτανος αειθαλής κι ακάματος

απόρθητος στην κατακτητική μανία των ανέμων

………

Νήσος τις περίοπτη

γέφυρα των λαών παντός καιρού και τόπου

πανάρχαιων πέρασμα πολιτισμών

Κραταιά φτερούγα της στεριάς

εκτείνοντας ίσαμε τη αντικρυνή στεριά

των κέδρων την απλάδα

ένθεν κακείθεν του Ιορδάνου ποταμού

και της Νεκράς θαλάσσης

όπου η ζωή αναμετριέται καθημερινά με τη φωτιά

και λιώνει το ατσάλι

……….

Στα μύχια της συλλογικής συνείδησης

νήσος τις ίσταται όριο

σημείο απαρασάλευτο

κάστρο απόρθητο και προμαχώνας

ενάντια στη λαγνεία των ομόρων.

Κως, Μάρτιος 2010.

Κι ήτανε Μάρτης του 2010, 70 χρόνια μετά τον… Μάρτη του ’48 και της ενσωμάτωσης που γράφτηκε αυτό το εξαιρετικό ποίημα …που λέει τα πάντα για την Κώ…

Τίτλος-Κως: ποιήτρια Ελένη Χωρεάνθη/ συλλογή «Η συνήθεια του αριθμού» /εκδόσεις Ζαχαρόπουλος-2017.

Ποιήτρια, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός βιβλίων, με μεταφράσεις και διασκευές αρχαίων ελληνικών κειμένων στην εργογραφία της , η λογοτέχνης και εκπαιδευτικός Ελένη Χωρεάνθη , τακτικό μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με την συλλογή της «Η συνήθεια του αριθμού» συμπληρώνει στη εργογραφία της 11 τίτλους ποιητικών συλλογών. Επίσης 18 βιβλία για παιδιά και εφήβους και 7 πεζά απαρτίζουν την μέχρι τώρα πνευματική δημοσιευμένη δουλειά της.

1948, Μάρτης, 9 του μήνα γιορτές στη Κω που οι Κάρες ήταν οι πρώτοι της κάτοικοι και στην  Σπηλιά της Άσπρης Πέτρας  κατοικούσαν από την προϊστορική εποχή και μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους κάποιοι πρόγονοι μας με όπλα που τα έφτιαχναν από οψιδιανό λίθο(ηφαιστειογενής πέτρα) που έφερναν από το νησί Γυαλί κοντά στη Νίσυρο, και…

… πέρασαν πολλοί από τότε αιώνες, πέρασαν κιόλας… 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της με την Ελλάδα και περνώντας … μια βόλτα από το νησί ζεις, νοιώθεις την παρουσία όλων όσων … πέρασαν από εκεί με καλό ή κακό σκοπό μέσω των αξιόλογων μνημείων του.

Βασικό βοήθημα: Εγκυκλοπαιδικό λεξικό ΔΟΜΗ/τ.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Το εκκλησάκι του Αγίου Δικαίου στην ομόνυμη κορυφή
Κως: Αρχαία Πόλη
Το νησάκι Καστρί

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ