ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ, Καλλιθέα 1920-1946

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Σ.Σ

(Καλλιθέα Αθηνών 1920-1946)

Άγνωστος Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης

Αρχές της πρώτης 10ετίας του 20ου αιώνα, ο Γεώργιος Κουβάτσος από την Κηπούλα Οιτύλου Μάνης με την σύζυγό του Καλλιόπη θα εγκατασταθούν στην Καλλιθέα Αθηνών και στην οδό Ιφιγενείας 54. Εδώ, στην οικογένεια του  Γ. Κουβάτσου ( Υπάλλ.Ηλεκτρ.Εταιρ.Μεταφ.-Τράμ ),το 1920 θα προστεθεί ένα νέο μέλος,  ο μικρός Κωνσταντίνος.

Ο νεαρός Κωνσταντίνος Κουβάτσος αρίστου ήθους και ανατροφής που πήρε από του Μανιάτες γονείς του καθώς και άριστος μαθητής, μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του θα φοιτήσει ταυτόχρονα στο Πολυτεχνείο και στην Σχολή Ευελπίδων. Λαμπρές οι σπουδές του χαρισματικού Κωνσταντίνου αλλά, χωρίς ολοκλήρωση λόγω της κήρυξης του πολέμου του 1940,οπότε με τον βαθμό του Υπολοχαγού θα αγωνιστεί στα βουνά της Ηπείρου ενάντια στον Ιταλό εισβολέα. ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ Σ.Σ.Ε. Τάξεως 1940 Β’, απόφοιτος της σειράς του 1940, πολεμά στην ‘Ήπειρο κοντά στον μακρινό συγγενή του  Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη.

…Στην Καλλιθέα, μετά την επιστροφή από το μέτωπο,  στο πατρικό της οδού Ίφιγενείας ο νεαρός Εύελπις αρχίζει αξιόλογη αντιστασιακή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών, οργανώνει δύο αντιστασιακές ομάδες στην πόλη, ο ίδιος δε αναλαμβάνει επικίνδυνες αποστολές κατασκοπείας.  Στα πλαίσια της αντιστασιακής του δράσης και οι αποστολές Αξιωματικών που έφευγαν για το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Λίγο πριν το τέλος της Γερμανικής Κατοχής κι ενώ ετοιμάζεται και ο ίδιος να μεταβεί στην Μ. Ανατολή θα συλληφθεί  από τους Γερμανούς στο σπίτι του της οδού Ιφιγενείας…..

<…Μία παρά τέταρτο: Ανοίγει η πόρτα μας και βρισκόμαστε και οι δύο μπροστά στα αυτόματα των Γερμανών… Ο διερμηνέας ξεδιπλώνει ένα χαρτάκι και μεταφράζει.

-Υπολοχαγός Κουβάτσος Κωνσταντίνος!

Έξω η ανοιξιάτικη νύχτα απομένει βουβή και συλλογισμένη. Κι αυτή την παράξενη ησυχία την ταράζει του διερμηνέα η φωνή.

-Πού υπηρετείς; Πού έχεις τα όπλα και τις προκηρύξεις; Μίλησε. Μαρτύρα! Και χτυπάει το πόδι του κάτω. Η φωνή του είναι στεγνή και τα μικρά του μάτια πετάνε σπίθες.

Δεν ξέρω τι να του πώ. Φοβάμαι για τις προκηρύξεις και τα ραδιοφωνικά δελτία. Αν τα βρούνε είμαι χαμένος! Βλέπω τον αδελφό μου να χλομιάζει. Αυτή τη στιγμή δε σκέπτεται τον εαυτό του, παρά μονάχα εμένα.

-Μαρτύρα! Ξαναλέει ο τύραννος. Μαρτύρα! Η λέξη αυτή ακούγεται για λίγα δευτερόλεπτα στη σιγαλιά της νύκτας κι’ ύστερα απλώνεται σιωπή. Οι Γερμανοί ψάχνουν τα ρούχα μου, ανοίγουν το πορτοφόλι μου, αλλά δεν βρίσκουνε τίποτα.

Μέσα στο πορτοφόλι μου, είναι ένα χαρτάκι με τα ονόματα των συνδέσμων της Αιγύπτου! Τι κρίμα! Την άλλη μέρα θα μπαρκάριζα για έναν τόπο λεύτερο πού δεν τον είχαν πατήσει ακόμα οι Ούνοι και ερχόταν μία άδικη μοίρα     να μού χαλάσει τα σχέδια  Σαν όνειρο θολό περνάει μπροστά μου η τραγική θέση του αδελφού μου. Η σκληρή φωνή του διερμηνέα χτυπάει ακόμα στα αυτιά μου, σαν κακόηχη καμπάνα.

Πώς λέγεσαι; Τι δουλειά κάνεις; Που κρύβεις τα όπλα;

Ο αδελφός μου του απαντά ξερά < Δεν έχουμε όπλα >

Εκείνος σκυλιάζει και μας προστάζει να ντυθούμε… Οι Γερμανοί μας μπάζουνε στο αυτοκίνητο… Φτάνουμε στα γραφεία της Μέρλιν… Έτσι μπαίνουμε στο μέγαρο που βασιλεύει η φρίκη…

( Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Υπολοχαγού Κωνσταντίνου Κουβάτσου)

  • Ο Υπολοχαγός του Πυροβολικού Κ. Κουβάτσος συνελήφθη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Γιάγκο(Ιωάννη)πού βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σπίτι. Παρέμειναν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι μέχρι την απελευθέρωση της χώρας και την αποχώρηση των Γερμανών. Ημερομηνία απελευθέρωσης των 2 αδελφών η 15η Σεπτεμβρίου 1944.Κατά την εξάμηνη κράτησή του ο Κωνσταντίνος Κουβάτσος υποβλήθηκε από τους Γερμανούς σε φρικτά βασανιστήρια λόγω της αντιστασιακής του δράσης και της ιδιότητας του ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού…

<…Ο αδελφός μου με κρατάει από το χέρι και εγώ θαμπωμένος από τον ήλιο, σέρνω το σακατεμένο μου κορμί στον κατηφορικό δρόμο και μπροστά στα μάτια μου ξαναπροβάλλουν οι τοίχοι του καταραμένου μου κελιού. Ασάλευτοι, γυμνοί, ξεθωριασμένοι, σα να με κρατάνε ακόμα μέσα στο στενό σκοτεινό τους χώρο!…Κλείνω τα μάτια για να μην βλέπω εκείνο το απαίσιο όραμα και ψιθυρίζω    στον αδελφό μου

-Πιάσε με δεν είμαι καλά!…>…

Αυτή είναι η τελευταία παράγραφος του χειρόγραφου προσωπικού ημερολογίου του Μανιάτη-Καλλιθεάτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Κουβάτσου το οποίο εκδόθηκε δύο φορές το 1947, και 2η έκδοση –αρκετά χρόνια αργότερα- από τον ανιψιό  του Παναγιώτη Κουβάτσο.

  • Επέστρεψε στο πατρικό του της οδού Ιφιγενείας(σήμερα ανακαινισμένο) κοντά στην οικογένειά του. Ήδη σοβαρά ασθενής λόγω των βασανιστηρίων από τους Γερμανούς και επί πλέον φυματικός ο νεαρός Κ .Κουβάτσος εξέπνευσε σε Νοσοκομείο των Αθηνών σε ηλικία μόλις 26 ετών στις 25 Ιανουαρίου 1946.Ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου και ο οικογενειακός τάφος της οικογένειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί Δημαρχίας Νικολάου Σκανδαλάκη (1951-1961), είχε ψηφιστεί από τον Δήμο απόφαση μετονομασίας της οδού Ιφιγενείας σε οδό Κωνσταντίνου Κουβάτσου προς τιμήν του αγωνιστή Καλλιθεάτη. Άγνωστο γιατί η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ!

Ο αδελφός του Γιάγκος μετά την αποφυλάκισή του ,μόνιμος κάτοικος Καλλιθέας, διετέλεσε    επί σειρά ετών Διευθυντής Οικονομικών του Δήμου και απέκτησε 2 κόρες  τις: Ευφροσύνη και Καλλιόπη. Στην Καλλιθέα κατοικούν αρκετά μέλη της οικογένειας του Κ. Κουβάτσου, μεταξύ των οποίων οι ανιψιοί του αειμνήστου Υπολοχαγού κ. Κωνσταντίνος  Κουβάτσος και κ. Γεώργιος Κουβάτσος οι οποίοι και διέθεσαν από τα αρχεία τους το υλικό για το αφιέρωμα .

-Τίτλος του βιβλίου το οποίο διέθεσε ευγενώς στη γράφουσα ο κ. Κ. Κουβάτσος:

(ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ.ΚΟΥΒΑΤΣΟΥ/Αθήνα 1947)

Τασσώ Γαΐλα

Αρθογράφος-Ερευνήτρια

Κουβάτσος Κ.

 

      

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ