Κοπή πίτας ΦΑΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Δεσμεύσεις, υποσχέσεις και ευχαριστίες
στην κοπή της πίτας του Φάρου Τυφλών

Της Ευγενίας Δίτσα

Παρουσία μελών της Κυβέρνησης, της Αντιπολίτευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προέδρων, διοικητών και μελών φίλιων ιδρυμάτων/ σωματείων αλλά και πλήθους κόσμου έκοψε χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας.
Η 24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν πτόησε σχεδόν κανέναν κι έτσι η αίθουσα της οδού Αθηνάς 17 ήταν κατάμεστη· γεγονός ενδεικτικό της αγάπης του κόσμου για ένα φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο από το 1946 προσφέρει σπουδαίο έργο στους ενήλικους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Ο πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, Εμμανουήλ Μπασιάς, μίλησε τελευταίος, αλλά ο λόγος του ήταν και ο πιο σημαντικός. Ο κύριος Μπασιάς, αφού ευχήθηκε ολόψυχα στους παρισταμένους, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βοηθούν, κάνοντας ταυτόχρονα και πάλι έκκληση στην Πολιτεία: «Το 2017, εν μέσω κρίσης, ήτανε ένα από τα καλύτερα χρόνια για το Φάρο Τυφλών. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οφείλεται σε άοκνη εργασία και σε μεγάλη προσπάθεια των συνεργατών μου, του Δ.Σ. του Φάρου, τους οποίους ευχαριστώ…Αλλά, επίσης, ποτέ δεν είπα ότι οφείλεται μόνο σε μας. Πάντα αναζητούμε βοήθεια και πάντα αναγνωρίζουμε. Όλοι εσείς, πραγματικά, σταθήκατε κοντά μας και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στον κύριο Μπαλάφα: «Η κυβέρνηση (πρέπει) να είναι κοντά μας με νόμους καλούς και με πολιτική η οποία θα βοηθήσει ιδιαίτερα το Φάρο. Οι παραγγελίες να ρέουν και η επιχορήγηση, επίσης, να ρέει· και εγκαίρως. Την πρώτη δόση για το 2017 την πήραμε το Δεκέμβριο και εντούτοις πήγαμε πολύ καλά».

Έπειτα, ο ίδιος, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και στη Δημοτική Σύμβουλο, Κορίνα Δαμουλιάνου, αιτήθηκε να προχωρήσουν τα προγράμματα και πρόσθεσε: «Οι Δημοτικές Αρχές να κάνουν έγκαιρα τις παραγγελίες σε σκούπες, για να μπορούν τα εργαστήριά μας να δουλεύουν και να ενισχύεται ο φορέας».
Σημειωτέον, πως ο Φάρος Τυφλών, μεταξύ άλλων, λειτουργεί εργαστήρια που φτιάχνουν είδη καθαριότητας (σκούπες, σφουγγαρίστρες κ.α.), τα οποία πωλούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Μπασιάς ζήτησε από τους παρευρισκόμενους πολιτικούς να προωθούνται τα αιτήματα του Φάρου, ενώ με μεγάλη ευγένεια έκανε έκκληση στον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ., Στέλιο Κώτσο, σχετικά με τις παραγγελίες του Στρατού. Ο στόχος, βέβαια, ήταν το αίτημα να μεταφερθεί στον Υπουργό Άμυνας.
«Ξέρετε ότι ο Στρατός είναι ένας από τους κυριότερους πελάτες μας. Τα αιτήματά μας στο Στρατό πρέπει να προωθούνται και να επιλύονται αμέσως», επισήμανε ο πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, που περιμένει εδώ και πολύ καιρό μιαν απάντηση από το Υπουργείο Άμυνας.
Μετά από αυτό, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε με τη φράση: «Θα γίνει αποδεκτό».

Νωρίτερα, την εκδήλωση χαιρέτισαν όλοι οι επίσημοι που παραβρέθηκαν, με πρώτο τον Βουλευτή Β’ Αθήνας (ΣΥΡΙΖΑ) και υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μπαλάφα, δεύτερο τον Δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο και τρίτο τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, Χρήστο Καπάταη.

Ο κύριος Μπαλάφας άνοιξε την ομιλία του λέγοντας πως ελπίζει το προσεχές διάστημα να πάει καλύτερα και συνέχισε έτσι: «Ιδιαίτερα για τον Φάρο Τυφλών και για τον κόσμο που καλύπτει, βοηθάει και συσπειρώνει, οι καλύτερες ευχές μου. Οι καλύτερες ευχές μου για αυτή τη βούληση που δείχνουν οι άνθρωποι. Αυτή η δύναμη της βούλησης, που την έχω παρακολουθήσει κι εγώ όσο μπορώ τα τελευταία χρόνια, είναι μεγάλη παρακαταθήκη, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Η βούληση ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολλά πράγματα… Βέβαια, χρειάζεται και βοήθεια από την Πολιτεία γενικότερα, τη διακυβέρνηση, το Δήμο, την Εκκλησία, όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, αυτό το έπος, πραγματικά, που επιτελούν οι φορείς όπως ο Φάρος Τυφλών. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε και όπου μπορούμε, είμαστε στο πλευρό σας, για να σας βοηθήσουμε και την καινούρια χρονιά».

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κ. Κάρναβος, που συνεχάρη τους ανθρώπους για την αξιοπρέπεια και τον ευγενικό δυναμισμό τους, ακόμα και στις διεκδικήσεις τους. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται μεγάλη χαρά και τιμή για αυτή την τόσο σημαντική δομή που βρίσκεται στην Καλλιθέα, μια πόλη που, λόγω του ΚΕΑΤ (Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) και του Φάρου Τυφλών, χαρακτηρίζεται από αυτό. «Άνθρωποι με προβλήματα όρασης έρχονται στην Καλλιθέα και ουσιαστικά ζουν όλη τους τη ζωή. Οι δομές αυτές προσφέρουν αρχές εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και νότες πολιτισμού και αθλητισμού. Εμείς είμαστε διαθέσιμοι για κάθε συνεργασία, ενώ ανοίγουν και οι δίαυλοι με αφορμή την υπόθεση της ΒΑΑ-ΟΧΕ, του ΕΣΠΑ, που έχουμε πάρει με ανταγωνιστική διαδικασία από την Περιφέρεια Αττικής, όπου το Μουσείο Αφής, μια μοναδική δομή που έχετε στο Φάρο Τυφλών, μπορεί να αναδειχθεί στο πλαίσιο μιας εξιδεικευμένης πολιτιστικής διαδρομής». Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή δύναμη και δεσμεύτηκε ότι θα είναι «εκεί», όπου μπορεί να βοηθήσει.

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, κ. Καπάταης, δήλωσε: «Η περιφέρεια σας ευχαριστεί που μας καλείτε πάντα εδώ, στο φιλόξενο χώρο σας. Αυτό το κλίμα που υπάρχει εδώ δεν θα το βρείτε εύκολα έξω από τις αίθουσες. Δηλαδή, εδώ θα βρείτε πολιτικούς διαφόρων χώρων, που μέσα στη Βουλή μπορεί να λένε άλλα ή στις τηλεοράσεις μπορεί να τους ακούτε να λένε διάφορα, εδώ, όμως, όλοι ταυτίζονται, γιατί υπάρχει ένας κοινός σκοπός. Θα πρέπει ο Φάρος να κάνει σοβαρά βήματα μπροστά και θέλει τη βοήθεια όλων μας. Όλοι εδώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπουργοί, πολιτικοί όλων των κομμάτων, συντάσσονται πίσω από σας, πίσω από τις ανάγκες που έχει ο Φάρος. Θα πούμε και φέτος χρόνια πολλά, να είσαστε όλοι καλά, να έχετε πολλές πολλές δυνάμεις και να μαθαίνουμε κι εμείς από εσάς που είστε πιο δυνατοί από εμάς!».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι: Κώστας Ζαχαριάδης (Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλης Καρχιμάκης (πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ), ο Στέλιος Κώτσος (πρόεδρος Συντονιστικής ΑΝΕΛ Καλλιθέας), Κορίνα Δαμουλιάνου (Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας), Μενέλαος Τσαούσης (Πρόεδρος ΚΕΑΤ), Ζωή Γερουλάνου (Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Σκύλοι-Οδηγοί), Παναγιώτης Μαρκοστάμος (Γεν. Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Ηλίας Ευαγγέλου (Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των American Friends for the Blind in Greece), Απόστολος Δασκαλόπουλος (Σωματείο Θησέας), Μιχάλης Νικολαράκος (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας), ο κ. Βεκρής εκπρόσωπος της παράταξης «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΑΣ – ΒΑΣΩ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ», ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Καλλιθέας, ο ταμίας του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου, ο Γιώργος Οικονόμου από την Τεχνομετάλ, η Ξακουστή Κυριακοπούλου από την εταιρεία Κυριακοπούλου.

Όσον αφορά το ψυχαγωγικό κομμάτι της βραδιάς, ωφελούμενοι των προγραμμάτων του Φάρου Τυφλών απήγγειλαν ποιήματα με θέμα «Το νερό», τα μέλη της χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής του Φάρου έψαλλαν ύμνους της 1ης Ιανουαρίου για τον Άγιο Βασίλειο και τραγούδησαν ολόκληρα τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, μοιράζοντας τις υπέροχες ευχές τους. Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές του Χρήστου, ωφελούμενου των προγραμμάτων, ο οποίος τις έστειλε σε όλους μας απαγγέλοντας με ρίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι κοινωνικές δράσεις του Φάρου προσφέρονται δωρεάν. Υπάρχει κοινωνική υπηρεσία, μαθήματα Η/Υ, μαθήματα κεραμικής, μαθήματα ιταλικών, βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, βιβλιοθήκη braille, μαθήματα Braille για τυφλούς, γυμναστήριο κ.ά. Εκτός της εκμάθησης, ο Φάρος φροντίζει και για την αναψυχή και κοινωνικοποίηση των μελών του με άλλες δραστηριότητες, όπως η θεατρική ομάδα, η βυζαντινή χορωδία, το πλεκτό, το μακραμέ κ.α.

Τέλος, πρέπει να πούμε πως το σωματείο έκανε την καλύτερη έκπληξη σε δύο μέλη του με προβλήματα όρασης. Χάρισε δύο «smart guide», δηλ. ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης εμποδίων. Δώρο απολύτως χρήσιμο στη χώρα που ζούμε, όπου εμπόδια βρίσκουν όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο αυτοί που δεν βλέπουν!

Εμείς ευχόμαστε κι ελπίζουμε οι υποσχέσεις να υλοποιηθούν, οι δεσμεύσεις να τηρηθούν άμεσα και όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν πεζοδρόμια βολικά για όλους τους συνανθρώπους μας. Όσο για τους ωφελούμενους και τα μέλη, καλή κι ευλογημένη χρονιά!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ