ΚΝΕ, Η εκδήλωση στον Εσπερο

171

Περήφανοι για την ανυποχώρητη στάση του Κόμματος ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της 7ετούς δικτατορίας 1967-1974 συμμετείχαν στην εκδήλωση των Οργανώσεων Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος χθες, στο κλειστό γυμναστήριο «Έσπερος» της Καλλιθέας.

Στην εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», με επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας, «Δικτατορία 1967-1974. Κείμενα και Ντοκουμέντα». Αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που επιβλήθηκε η δικτατορία, στη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (τότε ΕΟΚ), στη στάση της αστικής τάξης και στην οικονομική πολιτική του καθεστώτος, σημειώνοντας ότι αυτή αποτέλεσε συνέχεια της προδικτατορικής οικονομικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι το πραξικόπημα στηρίχτηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, με πιο φανερή από την πρώτη στιγμή τη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αναφέρθηκε επίσης στη στάση των αστικών πολιτικών κομμάτων, αλλά και στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που όπως είπε αποτέλεσαν την «ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης».

Διδάσκει η συγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του Κόμματος

Η πρωτοβουλία αυτή της Οργάνωσης του Κόμματος ήταν αφιερωμένη στην οικοδόμηση των παράνομων Οργανώσεων της Αχτίδας Καλλιθέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μάλιστα, αφορμή για τη διοργάνωσή της στάθηκε η αναφορά στην ανακοίνωση της ΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στο γεγονός ότι η Αχτίδα Καλλιθέας ήταν από τις πρώτες Οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στην Αττική το 1967, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και γραμματέας της ΤΕ Νότιου Τομέα του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην έρευνα που έκανε η Οργάνωση αναζητώντας πλευρές της συγκρότησης και λειτουργίας των παράνομων Οργανώσεων. Όπως είπε, η ανασυγκρότηση των Οργανώσεων της Καλλιθέας βασίστηκε στους ισχυρούς δεσμούς που είχε το Κόμμα στην περιοχή από την εποχή της Αντίστασης. «Η Καλλιθέα και οι γύρω δήμοι εξάλλου αποτελούσαν τότε την θρυλική 5η Αχτίδα της ΚΟΑ. Στην Καλλιθέα λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ, στην Καλλιθέα έγιναν μεγάλες μάχες το Δεκέμβρη του ’44, στην Καλλιθέα το Σπίτι της οδού Μπιζανίου. Από την Καλλιθέα, από τις φυλακές της Καλλιθέας, πήραν τον Νίκο Μπελογιάννη το Μάρτη του ’52 για εκτέλεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφού εξιστόρησε το πώς ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα της συγκρότησης των Οργανώσεων του Κόμματος, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτή η προσπάθεια, κατονόμασε τις πρώτες Οργανώσεις που στήθηκαν, ενώ στο άκουσμά τους οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα: ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, ΚΟΒ Παλιών Σφαγείων Καλλιθέας, ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, ΚΟΒ Αγίας Ελεούσσας Καλλιθέας, ΚΟΒ Ταύρου, ΚΟΒ Νέας Σμύρνης και ΚΟΒ Μοσχάτου. Η συγκίνηση ήταν έντονη και στην αναφορά των ονομάτων των στελεχών του Κόμματος που συγκρότησαν το πρώτο καθοδηγητικό όργανο. Μάλιστα το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Κώστας Ζωγράφος, πρώτος γραμματέας της Αχτίδας Καλλιθέας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην προετοιμασία της χθεσινής εκδήλωσης με τις μαρτυρίες του για τη συγκρότηση της Οργάνωσης στην παρανομία.

Η Χρ. Μπέλλα, ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό της, σημείωσε: «Η όλη διαδικασία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για την πορεία της συγκρότησης και τη δράση της Αχτίδας της Καλλιθέας έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες περίπου και συνεχίζεται. Από τη μελέτη των ντοκουμέντων, τις συζητήσεις με τους συντρόφους που μετέδωσαν την πολύτιμη πείρα τους, καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: Για το Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας, ως Κόμμα της επαναστατικής πρωτοπορίας, να έχει γερές Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, ικανές να δρουν κάτω από όλες τις συνθήκες και σε συνθήκες νομιμότητας και σε συνθήκες παρανομίας και σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος και σε συνθήκες ανόδου».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Μ. Θεοδωράκη, του Γ. Μαρκόπουλου αλλά και της ΚΝΕ που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ