Καταστρέφει δέντρα 100 ετών ο Δήμος στην Καλλιθέα

358

 

Τρεις ακόμα ευκάλυπτοι καρατομήθηκαν στις Τζιτζιφιές!

Ναυάρχου Βότση έναντι 4 (2 ευκάλυπτοι )  και Ξενοφώντος και Ευριπίδου (1 ευκάλυπτος)

Δυστυχώς, αντί για ελαφρύ κλάδεμα των δέντρων, συνεχίζεται το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση, κυρίως δέντρων ευκαλύπτου. Το πράσινο στην πόλη λιγοστεύει, μοιάζει να δέχεται επίθεση. Είναι  ανεξήγητο γιατί τα κλαδέματα γίνονται εξαιρετικά βαριά και βάρβαρα!

Και επειδή θα βιαστούν κάποιοι! Δεν λέει κανείς ότι δεν πρέπει να κλαδεύονται τα δέντρα. Ιδιαιτέρως οι ευκάλυπτοι, δέντρα πολύ ψηλά πρέπει οπωσδήποτε να κλαδεύονται, λόγω της ιδιομορφίας τους (εύθραυστα κλαδιά, που μπορούν να σπάσουν με τον άνεμο).

Όμως σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο, γιατί δεν γίνεται μια προσπάθεια, όπου το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του κορμού του δέντρου, να διατηρούνται κύριοι ή και δευτερεύοντες βραχίονες ώστε να μην μένει ένας κορμός κούτσουρο!

Το κλάδεμα αυτό «τρελαίνει το δέντρο», πολλά δέντρα δεν αντέχουν, και εκτός των άλλων δημιουργεί ένα αποτέλεσμα με χαμηλή αισθητική.

Συχνά, η δικαιολογία που ακούγεται από την ομάδα που αναλαμβάνει τον ρόλο για την «καρατόμηση δέντρων» είναι ότι ιδιώτες «ενοχλούνται» και έχουν παράπονα από την ύπαρξη κάποιου ευκαλύπτου (ή και άλλου πολύ ψηλού δέντρου, που δεν μπορεί να κοπεί «μια κι έξω») και υπάρχει πίεση προς τις αρχές  να δώσουν άδεια για κλάδεμα του δέντρου. Οι αναφορές είναι πολλές: πατώματα σηκώνονται,  σωλήνες υδροδότησης και αποχέτευσης χαλούν,  καλώδια είναι επικίνδυνα (γιατί δεν επιλέγουν να υπογειοποιήσουν τα καλώδια;), κλαδιά πέφτουν, βιτρίνες και μπαλκόνια καλύπτονται κ.α.

Δηλαδή; Διαμαρτύρεται κάποιος και κόβεται ελαφρά την καρδία ένα δέντρο που χρειάστηκε χρόνια να μεγαλώσει; Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις; Έχουμε την «πολυτέλεια» να καταστρέφουμε δέντρα 100 ετών;

Με αμείωτη καταστροφική διάθεση συνεχίζεται αυτό που ονομάζεται επισήμως “κλάδεμα” των ευκαλύπτων στην Καλλιθέα. Τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα περιμετρικά του κολυμβητηρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γέμιζαν με το άρωμά τους την ατμόσφαιρα στην περιοχή, μετατρέπονται σε  ένα νεκροταφείο κουτσουρεμένων δέντρων.
Πιστεύαμε ότι απλώς δεν γίνεται με σωστό τρόπο το κλάδεμα των δέντρων και καταστρέφονται από άγνοια, διότι μάλλον η σχετική απόφαση δεν ελήφθη από κάποιον με τη σχετική γνώση. Πλάνη οικτρά. Οι ευκάλυπτοι κόβονται κατόπιν εισήγησης γεωπόνου του δήμου που απεφάνθη ότι είναι επικίνδυνοι γιατί είχαν μεγάλα κλαδιά παρά το ότι ήταν υγιή. Το θέμα, εκφερόμενο ως “κλάδεμα”, ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο και στην οικονομική επιτροπή και δόθηκε σε εργολάβο. Αυτό όμως που παρουσιάζεται σαν “κλάδεμα” είναι στην πραγματικότητα μια ανυπολόγιστων επιπτώσεων καταστροφή, που έχει εξαιρετικά περίεργες παραμέτρους.
Πληροφορηθήκαμε δια στόματος της υπηρεσίας πρασίνου ότι η απόφαση και η ευθύνη είναι δική της διότι έτσι έκρινε αλλά και ότι δεν απαιτείται άδεια από το δασαρχείο ή την πολεοδομία διότι η εργασία που πραγματοποιείται είναι “κλάδεμα” και όχι κοπή (πράγμα που όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες δεν ισχύει διότι τα δέντρα απογυμνώνονται κατά το 90% και παραπάνω), μάθαμε επίσης ότι η εργολαβία δόθηκε από τον δήμο και το αισθητικό αποτέλεσμα σε λίγο καιρό θα είναι εξαιρετικό (πάντα κατά την κρίση του δήμου). Μάθαμε επίσης ότι κλαδιά και φύλλα μαζεύονται από τον δήμο. Η σχετική εργολαβία προέβλεπε το κλάδεμα των ευκαλύπτων. Δόθηκε προϋπολογισθείσης δαπάνης ποσού 9.999,90 ευρώ (συμπ/νου νομίμου ΦΠΑ), με διαδικασία απευθείας ανάθεσης (πάγια τακτική της νέας Διοίκησης )

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:

α. Γιατί οι ευκάλυπτοι αυτοί ήταν επικίνδυνοι; Δεν είναι αρκετό το “έτσι κρίνω εγώ”, χρειάζεται μια αιτιολογία η οποία μάλιστα να εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο έχουν “κλαδευτεί” έτσι.

β. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο είδος των δέντρων;

γ. Μιλώντας με στέλεχος οικολογικής οργάνωσης για το θέμα, μας ρώτησε για τα κομμένα φύλλα και το άνθος του ευκαλύπτου, λέγοντας ξεκάθαρα ότι αυτά αποτελούν ιδιαίτερης αξίας πρώτη ύλη για τα εκχυλίσματα ευκαλύπτου. Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης εποχής για το “κλάδεμα” δεν είναι τυχαία. Με τέτοιες υποψίες στο μυαλό μας, έχουμε και το τελευταίο ερώτημα: που πάνε αυτά τα φύλλα και τα άνθη; γιατί επελέγη η συγκεκριμένη εποχή για αυτή την εργασία;

Κρίμα…

Από το πρακτικό της με αρ. 6/2017 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας για Κλάδεμα επικίνδυνων δέντρων

Σας παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προσεχούς συνεδρίασης του Δ.Σ. και το θέμα της έγκρισης κλαδέματος δέντρων που βρίσκονται στα εξής σημεία:Στην Καλλιθέα και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 29η του μήνα Μαρτίου του έτους 2017 ημέρα της εβδομάδας Τετάρτη

1)         Δημοσθένους και Αγν. Στρατιώτη (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

2)         Νηπιοτροφείο (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

3)         Σοφοκλέους 172-174 (2 ευκάλυπτοι κλάδεμα)

4)         Σαχτούρη και Ναυαρίνου (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

5)         Ναυάρχου Βότση έναντι 4 (2 ευκάλυπτοι κλάδεμα)

6)         Ναυάρχου Βότση 22 (1 ευκάλυπτος και 1 καζουαρίνα κλάδεμα)

7)         Ξενοφώντος και Ευριπίδου (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

8)         Ξενοφώντος και Μάκρης (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

9)         Ιφιγενείας 58 (1 λεύκα κλάδεμα)

10)       Π. Τσαλδάρη 287 (κλαίουσα στο σταθμό Ταύρου)

11)       Σόλωνος και Μεταμορφώσεως (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

12)       Υψηλάντου 17-19 (2 λεύκες κλάδεμα)

13)       Πλάτωνος 199 (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

14)       Νησίδα Μπουμπουλίνας (4 λεύκες κλάδεμα)

15)       Νησίδα Σπάρτης (8 λεύκες για κλάδεμα και 2 ξερές για κόψιμο)

16)       Π. Τσαλδάρη από Μεγαλουπόλεως έως Ιατρίδου (11 ευκάλυπτοι και 20 λεύκες για κλάδεμα)

17)       Ν. Ζερβού 64-66  (3 λεύκες για κλάδεμα)

18)       Σαλαμίνος 80  (4 λεύκες για κλάδεμα)

19)       Σαχτούρη 4  (2 ευκάλυπτοι για κλάδεμα)

20)       Μεταμορφώσεως και Κυκλάδων 2  (1 ευκάλυπτος για κλάδεμα)

21)       Ιατρίδου 123 (κλάδεμα 1 λεύκα)

22)       Κυκλάδων (1 ευκάλυπτος κλάδεμα)

23)       Ηλέκτρας και Πλάτωνος (1 λεύκα κλάδεμα)

24)       Δημοσθένους 56 (1 ξερό πεύκο για κόψιμο)

25)       Λυκούργου και Μπαρού επί της Λυκούργου (1 ξερό πεύκο για κόψιμο)

26)       Ψαρών και Π. Γρηγορίου επί της Ψαρών (1 ευκάλυπτος για κλάδεμα)

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΟΚΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ