Καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Ο νόμος Κατσέλη καταργείται εξαιτίας της άρνησης των θεσμών να συναινέσουν σε παράταση της ισχύος του, η οποία και λήγει στο τέλος του χρόνου, θεωρώντας ότι από μέτρο πού ήρθε για να καλύψει το 2010 έκτακτες και προσωρινές ανάγκες δανειοληπτών λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύει πλέον να μετατραπεί σε μόνιμο βάρος των τραπεζών και υπέρ όλων εκείνων που ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το κάνουν, και το ποσοστό αυτό των δανειοληπτών ανέρχεται στο 25%-40%.

O Nόμος Κατσέλη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, αντικαθίσταται από πιο αυστηρό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία για χιλιάδες δανειολήπτες που είναι «στο κόκκινο».

Η κυβέρνηση και η Ένωση Ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο και να καθορίσουν τα νέα κριτήρια βάση των οποίων θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία, με στόχο να βοηθηθούν οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους. Με το νέο πλαίσιο, αναμένεται οι τράπεζες να εντοπίσουν και όσους μέχρι τώρα … εκμεταλλευόταν το Νόμο Κατσέλη και ενώ μπορούσαν να πληρώσουν δεν το έκαναν.

Σκοπός του νέου νομικού καθεστώτος το οποίο θα ισχύσει από τις αρχές του 2019 είναι να μπει φρένο στην προστασία της πρώτης κατοικίας που αφορά σχεδόν στο 90% των δανειοληπτών και στους οποίους προσέφερε νομική προστασία με τις διατάξεις του ο νόμος Κατσέλη. Σήμερα εκκρεμούν στα δικαστήρια περίπου 135.000 υποθέσεις δανειοληπτών, οι οποίες μέχρι να εκδικαστούν οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να λάβουν μέτρα (πλειστηριασμοί κλπ) σε βάρος των αντίστοιχων δανειοληπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ