Αρχική Κόσμος Καταργείται ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας – Infocom

Καταργείται ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας – Infocom

Δρ. Ιωάννης Τόμκος: Γιατί καταργείται ο διαχωρισμός σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

«Η ζωή όλων μας, τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα της εξέλιξης των επικοινωνιών μεταξύ των ανθρώπων. Οι αλλαγές που θα επέλθουν τις επόμενες δύο δεκαετίες, λόγω της επικοινωνίας μεταξύ μηχανών (machine-to-machine) και της τεχνητής νοημοσύνης είναι σήμερα ακόμα άγνωστες. Δεν μπορεί πραγματικά κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι θα συμβάλει δραστικά σε θεμελιώδη μετασχηματισμό της κοινωνίας και του τρόπου επικοινωνίας των ανθρώπων και γενικότερα του τρόπου λειτουργίας της κοινωνίας».

Τα παραπάνω επισημαίνει στο infocom.gr ο Δρ. Ιωάννης Τόμκος με αφορμή το Broadband Access Summit Event (BASE) που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα. Ο κ. Τόμκος εξηγεί αναλυτικά, εκτός από το ότι συζητήθηκε στο BASE, ότι έχει σχέση με το 5G, τις εφαρμογές που αναμένονται, πως δουλεύει η νέα αυτή τεχνολογία και τι πόρους χρειάζεται, που βρισκόμαστε ως Ευρώπη και ως χώρα, τι οφείλουν να κάνουν οι εταιρείες και τι οι πάροχοι καθώς και γιατί παύει πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Τόμκο έχει ως εξής:

Ερ: Ποια ήταν η βασική θεματολογία της φετινής ετήσιας συνάντησης του Broadband Forum που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας.

Ο στόχος του BASE – από τα μεγαλύτερα συνέδρια που διοργανώνονται από την βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Μαρτίου στην Αθήνα – ήταν να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σχετικά με τις υποδομές δικτύων νέας γενιάς και των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Μίλησαν διακεκριμένοι μηχανικοί υψηλόβαθμα στελέχη στις εταιρείες τους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον τρόπο που τα επόμενα χρόνια τα δίκτυα θα μετεξελιχθούν.

Το συνέδριο ΒASE διοργανώνεται περίπου 3-4 φορές ετησίως σε διάφορα μέρη του πλανήτη από το διεθνή οργανισμό Broadband Forum (BBF – www.broadband-forum.org), ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην προώθηση προς την αγορά, τεχνολογικών λύσεων για ευφυέστερα και ταχύτερα ευρυζωνικά δίκτυα που αποσκοπούν στην παροχή νέων προηγμένων υπηρεσιών προς όφελος των τελικών χρηστών.

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Φόρουμ αφορά τις προσπάθειες προτυποποίησης και την ανάπτυξη προτύπων (standards) που οδηγούν στην εμπορική διαθεσιμότητα διαλειτουργικών προιόντων (π.χ. το «TR-069» CPE WAN Management Protocol, έχει ξεπεράσει μέχρι τώρα τις 350 εκατομμύρια εγκαταστάσεις παγκοσμίως). Το έργο που γίνεται από τις εταιρείες και τα άτομα που συμμετέχουν στο BBF ορίζει τις βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη δικτύων και επιτρέπει τελικά την προσφορά νέων ωφέλιμων υπηρεσιών προς οικιακούς και επιχειρηματικούς πελάτες.

Στο συνέδριο BASE της Αθήνας, καλύφθηκε ένα μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών που περιλαμβάνει τα ενσύρματα δίκτυα βασισμένα σε χάλκινα καλώδια για την τελική πρόσβαση (με χρήση τεχνολογίας G.fast) σε οπτικές ίνες (με χρήση τεχνολογίας NG-PON2) και τα ασύρματα δίκτυα 4G και WiFi καθώς και την αναμενόμενη σύγκλιση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων πρόσβασης, με τα οπτικά δίκτυα συγκέντρωσης/κορμού προς τα μελλοντικά δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας 5ης γενεάς (5G), που κάνουν και χρήση τεχνολογιών που βελτιστοποιούν την διαχείριση των πόρων του δικτύου από άκρο σε άκρο (end-to-end).

Σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλη έμφαση δόθηκε στη χρήση νέων προσεγγίσεων όπως το NFV (Network Functions Virtualization) και το SDN (Software-Defined Networking), για την παροχή καινοτόμων εφαρμογών για το σπίτι, τις επιχειρήσεις αλλά και για έξυπνες πόλεις βασιζόμενες στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) και την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI). Συνολικά έγιναν 40 τεχνικές παρουσιάσεις σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο του συνεδρίου, από εκπροσώπους περίπου 30 διαφορετικών εταιρειών – φορέων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα κάποιων έργων που τρέχουν το διάστημα αυτό από τις εταιρείες μέλη του BBF και σύντομα θα οδηγήσουν σε σχετικά πρότυπα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α) το έργο Broadband Access Abstraction (BAA), το οποίο στοχεύει στην υιοθέτηση λύσεων SDN για δίκτυα πρόσβασης (software-defined access networks) με χρήση ανοικτών προτύπων λογισμικού και διεπαφών (open source software & interfaces) και β) το έργο Cloud- Central Office (CloudCO), το οποίο στοχεύει στον μετασχηματισμό των παραδοσιακών CO’s και την μεταφορά διαφόρων λειτουργειών στο Cloud, με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που προχωρά και ο οργανισμός Open Network Foundation (ONF) με το έργο του Central Office Re-Architected as a Data Center (CORD). Βασική διαφορά μεταξύ των δύο προσεγγίσεων είναι ότι το CORD είναι έργο ανοικτού λογισμικού (open source), ενώ το CloudCO ακολουθεί την παραδοσιακή διαδικασία ανάπτυξης προτύπων που εστιάζουν σε κλειστές λύσεις (διαφορετικές ανά εταιρεία), αλλά που όμως υποστηρίζουν διαλειτουργικότητα.

Εκτός των καθαρά τεχνικών θεμάτων, οι συζητήσεις επεκτάθηκαν και στο ποιες θα είναι οι ολιστικές προσεγγίσεις στις οποίες οι πάροχοι υπηρεσιών αλλά και τα κράτη θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προκειμένου να βελτιώσουν το βιωτικό επίπεδο των χρηστών και να ωθήσουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και σε νέες θέσεις εργασίας μέσω επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρουν οι επερχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ερ: Επρόκειτο λοιπόν για μια σημαντική συνάντηση, ποιοι συμμετείχαν;

Περίπου 300 στελέχη – μηχανικοί από όλα τα τμήματα των εταιρειών ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών υποδομών, συστημάτων ευρυζωνικής μετάδοσης και παροχής υπηρεσιών. Η συμμετοχή των φορέων ήταν εντυπωσιακή αφού ξεπέρασαν τους 50 από πολλές διαφορετικές χώρες (από την Νότια Κορέα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και από την Σρι-Λάνκα μέχρι την Φιλανδία). Οι σύνεδροι που προέρχονταν από το εξωτερικό ήταν περίπου το 60% του συνόλου, ενώ οι υπόλοιποι ήταν από Ελλάδα και Κύπρο.

Περισσότερα εδώ

 

infocom.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ