ΙΛΙΣΟΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ

Ανοικτή επιστολή προς Δημάρχους Καλλιθέας, Μοσχάτου Ταύρου, Περιφερειάρχη Αττικής, ΙΣΝ, ΚΠΙΣΝ, ΤΑΙΠΕΔ 

Με πρόσκληση του συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ κάτοικοι, τοπικές κινήσεις κατοίκων και φορείς των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου συναντήθηκαν την Τετάρτη 30/5/2018 στις 8 μμ στα γραφεία του συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ Ισμήνης 44 Τζιτζιφιές, για μια συζήτηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων.

Οι κάτοικοι που παρευρέθηκαν, αναφέρθηκαν εκτενώς  στα παρακάτω θέματα:

  1. ΚΠΙΣΝ

Χαιρέτησαν τη συμφωνία Κράτους- Δήμου για την  παραχώρηση του χώρου και υπέμειναν στωικά όλα τα στάδια κατασκευής θεωρώντας τιμή για την περιοχή τους τη φιλοξενία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης στο χώρο.

Δυστυχώς μια σειρά λαθών μετέτρεψε τη ζωή τους σε κόλαση.

Η λανθασμένη αρχική κυκλοφοριακή μελέτη και νέα πρόσφατη – επίσης λανθασμένη – κυκλοφοριακή μελέτη, (ΦΕΚ 1579 Β/ 8.5.18) συντηρούν τη μόνιμη  κυκλοφοριακή συμφόρεση στην περιοχή, ενώ μειώνουν το πράσινο και τα πεζοδρόμια.

Το συνεχές πότισμα των μεγάλων θαμνωδών εκτάσεων δε συνοδεύεται από τους απαιτούμενους ψεκασμούς για τα έντομα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα όλων όμως είναι η ανοικτές συναυλίες στην «Αγορά» και οι εκδηλώσεις στον «Φάρο» οι οποίες λόγω των πολλών ντεσιμπέλ διαταράσσουν βίαια την ήρεμη ζωή των κατοίκων που περιβάλλουν το Ίδρυμα, τρεις από τις τέσσερεις εποχές του χρόνου. Δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη για υπαίθριο συναυλιακό χώρο, ο οποίος επιπρόσθετα δημιουργεί μεγάλη συσσώρευση των οχημάτων των επισκεπτών, την οποία καμία μελέτη δε δύναται να αντιμετωπίσει.

Ζητούν το Ίδρυμα να διακόψει τις μεγάλες συναυλίες και τις έντονες εκδηλώσεις στα δύο αυτά σημεία και να περιοριστεί στις χρήσεις για τις οποίες κατασκευάστηκε. Ας μην ξεχνάμε ότι κατασκευάστηκε ένα πάρκο με ότι αυτό συνεπάγεται στους επισκέπτες και περιοίκους από πλευράς ηρεμίας. Επίσης καλούν το Ίδρυμα να μην προχωρήσει σε άλλες ατυχείς  πρόσθετες μελέτες στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτές για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου με επιχωματωμένο τούνελ 12,5 μέτρων ύψους και την κυκλοφοριακή μελέτη στις Τζιτζιφιές, οι οποίες ίσως θεωρεί ότι διευκολύνουν τη λειτουργία του, προσβάλλει όμως και επιβαρύνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των περιοίκων. Άλλο πάρκο με λυρική σκηνή και βιβλιοθήκη και άλλο ντίσκο.

 

  1. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Η κατάσταση των ασυντήρητων δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης , η ανύπαρκτη καθαριότητά τους, καθώς και η έλλειψη καπακιών στους κάδους δεν πάει άλλο.

Το εύκολο ναι σε όλα στις μελέτες και τα έργα του ΚΠΙΣΝ και της Περιφέρειας σημαίνει περιβαλλοντική καταστροφή και απώλεια ζωτικών χώρων για τους δημότες όπως το παρκινγκ 560 θέσεων της ναυταθλητικής μαρίνας, του γηπέδου στην παραλία και η εκχώρηση κλειστού χώρου της παραλίας για στέγαση Συνδέσμου Δήμων, είναι ανεπίτρεπτα για το μέλλον της πόλης. Παραχωρεί όσα με αγώνες κατακτήθηκαν.

Αντί να συνεχίσει τις διεκδικήσεις για την παραλία μας, σεβόμενος τους αγώνες των κατοίκων και των προηγουμένων δημοτικών συμβουλίων, απώλεσε και τις υπάρχουσες κατακτήσεις.

Αντί να σταθεί στο πλευρό των ναυταθλητικών συλλόγων για να τους αποδοθούν οι χώροι που προέβλεψε γι αυτούς ο ΕΣΟΑΠ, είναι σε νομική διαμάχη με αυτούς και μετέτρεψε τη ναυταθλητική μαρίνα σε τουριστική σε συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού. Ελλιμενίζει προκλητικά, παράτυπα και μόνιμα κρουαζιερόπλοιο μήκους 70 μέτρων προσβάλλοντας βάναυσα τους διαχρονικούς αγώνες δημοτικών αρχών και κατοίκων να μη μετατραπεί σε λιμάνι κρουαζιέρας ο όμορφος φαληρικός όρμος στο όνομα της ανάπτυξης. Δίπλα στον χώρο περιπάτου οι συντηρήσεις σκαφών.

Δεν απαιτεί το ελάχιστο από την Περιφέρεια, δηλαδή να λάβει γνώση (διαφάνεια) και να συμμετέχει ο Δήμος Καλλιθέας στο μυστικό σχέδιο ανάπτυξης – βιωσιμότητας (ωραίες λέξεις) που αυτή επεξεργάζεται. Τραγική και επικίνδυνη η εικόνα στον Πεζόδρομο Δημαρχείου και το κέντρο της πόλης από τα τραπεζοκαθίσματα.  Η Καλλιθέα έγινε ένας μεγάλος καφενές.

Κατάργηση των δικαιωμάτων πεζών, αναρχία στάθμευσης, μη ύπαρξη διέλευσης πεζών στην στάση τραμ Τζιτζιφιές, (στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος) και διατήρηση μη σηματοδοτημένων διαβάσεων στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα.

Αδιαφορία για την ταλαιπωρία των δημοτών στις ουρές της ΔΕΗ και το κλείσιμο των  ΕΛΤΑ Τζιτζιφιών.

Αδέσποτα …Εγκληματικότητα…

Ήταν τόσα τα παράπονα των δημοτών που τους διακόψαμε ελλείψει χρόνου.

 

  1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τραγικό το Ύψος 12 μέτρων του Τείχους της νέας παραλιακής λεωφόρου που αποκόπτει την Αθήνα από τη θάλασσα. Χάνεται εντελώς η θάλασσα από τις κατοικίες χάνεται μαζί και η θαλάσσια αύρα και η ανάβαση του απότομου τεχνητού λόφου θα είναι μια εμπειρία μόνο για τους πολύ γυμνασμένους.

Μη απόδοση των κτιρίων 110 και 120 στους ναυταθλητικούς φορείς, ως ορίζει ο ΕΣΟΑΠ.

Στέρηση χώρων του Δήμου Καλλιθέας.

Τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων με τούνελ, παρκινγκ κλπ

Αδιαφορία για τα προβλήματα στην παραλίας Καλλιθέας, όπως ο Ελλιμενισμός του κρουαζιερόπλοιου COSMOS, η ρύπανση κλπ

Αδιαφορία για ασυδοσία ΤΑΙΠΕΔ με περιφραγμένες συναυλίες

Απόκρυψη μελλοντικών χρήσεων.  Άγνωστο το σχέδιο βιωσιμότητας που προφανώς σημαίνει εκχωρήσεις σε ιδιώτες. Οι κάτοικοι αντί να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χώρο της παραλίας τους, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πελάτες στα πάρκινγκ, τις καφετέριες ή τα εμπορικά κέντρα. Δηλαδή θα πληρώνουν για να πάνε στην παραλία τους

Ένα χρόνο πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και αρχικά  διαμαρτυρόταν μαζί με τον Δήμο Καλλιθέας για την εγκατάσταση δικαστηρίων στο φαληρικό όρμο με Ανακοίνωσή της την 18/5/18 μας ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθήνας:

α) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ και

β) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, βρίσκονται υπό μετακόμιση.

Θα στεγάζονται πλέον στην Παραλία Καλλιθέας – Μοσχάτου, στις πρώην Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο κτίριο 220Α. Δίπλα στα ήδη καταληφθέντα από τεχνικές εταιρείες και διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας κτήρια.

Αυτό το προβλέπουν οι χρήσεις του φαληρικού όρμου ή μήπως είναι το νέο όραμα της Περιφέρειας Αττικής για τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου;

 

  1. ΤΑΙΠΕΔ

Για άλλη μια χρονιά φορά το ΤΑΙΠΕΔ περιφράσσει και ενοικιάζει σε εταιρείες ελεύθερους χώρους και συγκεκριμένα την πλατεία νερού και τη μισή Εσπλανάδα (ναι την κοινόχρηστη πολυδιαφημισμένη σύνδεση Καλλιθέας και ΚΠΙΣΝ με τη θάλασσα) για συναυλίες που απαγορεύουν τον περίπατο των κατοίκων και επιβαρύνουν με ηχορύπανση και κυκλοφοριακά την περιοχή γιατί δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τέτοιες χρήσεις.

Στη συνάντηση της Τετάρτης 30/5/2018 εκτός από τους κατοίκους Καλλιθέας Μοσχάτου συμμετείχαν:

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Καλλιθέας πλην της παράταξης του κ Κάρναβου (προσεκλήθη καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα. Ίσως τους είναι δύσκολο να υποστηρίξουν αυτά που οι ίδιοι καταψήφιζαν κάποτε). Παρόντες οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων Β Μαργαρίτη, Γ Αντωνακάκης, Γ Δεδούσης και Λ Λασκαρίδης καθώς και οι  δημοτικοί σύμβουλοι Γ Εμιρζάς και Α Φωτόπουλος.

Οι τ. δημοτικοί σύμβουλοι Α Εξάρχου, Β Παπαχρήστος, Καπούτση Δήμητρα και Γ Καστάνης

Εκπρόσωποι-μέλη από:

Κίνηση πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ (Σ Βασιλακάκης κλπ)

Εκπρόσωποι ναυταθλητικών φορέων και προσκόπων. (Α Θεοδωρίδης κλπ)

Επιτροπή κατοίκων Τζιτζιφιών για την κυκλοφοριακή μελέτη Νιάρχου (Γ Κουφόπουλος κλπ)

Πρωτοβουλία Ενεργών πολιτών Καλλιθέας (Ν Γιοβανίδης κλπ)

Επιτροπή κατοίκων Τζιτζιφιών για το ύψος της νέας παραλιακής λεωφόρου (Β Ιγγλέση κλπ)

Δεν είχαν προσκληθεί οι δημοτικές παρατάξεις και οι φορείς του Μοσχάτου Ταύρου γιατί τα χρονικά περιθώρια δεν το επέτρεπαν.

Ύστερα από όσα περιγράφηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους, παραμένει αμφιλεγόμενος ο ρόλος του συγκεκριμένου χορηγού (ΙΣΝ) στην πολιτιστική λειτουργία του έργου σήμερα και στο μέλλον.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι μια επιχείρηση ανακατασκευής της εικόνας της πόλης με καταναλωτικούς όρους, μία εικόνα που συσκοτίζει τις τρέχουσες συνθήκες ζωής μας.

Η επιχείρηση ανάπλασης που εξελίσσεται σήμερα υπηρετεί την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επισκεπτών, πλαισιώνοντας με πύργους γραφείων, εμπορικά κέντρα, αθλητικές και τουριστικές υποδομές, το εμβληματικό κτήριο του ΚΠΙΣΝ που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μας, στον Φαληρικό Όρμο. Μια περιοχή με υψηλό συμβολικό φορτίο και σημαντικό απόθεμα γης, που αποτελεί ταυτόχρονα το υδάτινο μέτωπο της πόλης των Αθηνών. Η προτεραιότητα που δίνεται στις ανάγκες συντήρησης των υψηλού προφίλ εγκαταστάσεων κάνει τα έργα αυτά ευάλωτα σε προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αλλά αυξάνει και τη δόμηση σε βάρος της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Πρόκειται επομένως για ένα μητροπολιτικό έργο που επιδιώκει να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για την πόλη, στρέφοντας το βλέμμα μας στις καταναλωτικές της λειτουργίες περισσότερο, παρά στην παραγωγική και κοινωνική της δυναμική.

Η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για τα δικαιώματά μας ως πολιτών, αδιαφορώντας για τις κατοικίες και την ποιότητα ζωής μας. Προσανατολίζει τους δημόσιους πόρους – που τόσο δύσκολα εμείς οι ίδιοι καταβάλλουμε – στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών επιχειρηματικών σχεδίων σε βάρος της κοινής ωφέλειας. Μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις ακόμα.

 

Ο ΙΛΙΣΟΣ, αφού άκουσε τις απόψεις φορέων και κατοίκων:

  1. Καλεί την πολιτεία να δείξει σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καλλιθέας και του Μοσχάτου, να αντισταθμίσει και να διευκολύνει κατά το δυνατόν την ομαλή λειτουργία της περιοχής, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα ενιαίο σύνολο.
  2. Ζητά συνάντηση με το Δήμαρχο Καλλιθέας, την Περιφερειάρχη Αττικής (από 21/5/2018), το ΙΣΝ, το ΚΠΙΣΝ και το ΤΑΙΠΕΔ για να διαμαρτυρηθεί και να εκθέσει τις προτάσεις του για τα παραπάνω προβλήματα.
  3. Ζητά να συνδιοργανωθεί άμεσα ενημέρωση των κατοίκων από την Περιφέρεια και από τους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου, με μια ανοικτή συγκέντρωση-ημερίδα, στην οποία να δοθεί ο λόγος στους φορείς και τους κατοίκους να εκθέσουν τις απόψεις τους και να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους. Oι κάτοικοι της Καλλιθέας και του Μοσχάτου δεν κλήθηκαν να πουν τη γνώμη τους στο σχεδιασμό της πρώτης φάσης του έργου.
  4. Διερευνά νομικές λύσεις των προβλημάτων και ειδικά του ανεπίτρεπτου τείχους της νέας παραλιακής λεωφόρου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων με τη μέθοδο RENZO PIANO δηλαδή με πράσινες θαμνώδεις στέγες πάνω από το μπετόν.
  5. Επιδιώκει συνεργασίες με φορείς, για να σταματήσει με ένα κοινό σχέδιο δράσης την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων αλλά και για να να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στο μέλλον, στα κρυφά «βιώσιμα και αναπτυξιακά» σχέδια, που κάποιοι επεξεργάζονται για εμάς χωρίς εμάς. Καλεί τους φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής σε κοινή δράση για την προστασία της παραλίας της Αθήνας.
  6. Την Τρίτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 19:00, στην Πλατεία Ταξιάρχη Παπαντώνη (πρώην Μεταμορφώσεως) στο Μοσχάτο, συμμετέχουμε στο κάλεσμα της Μεσοποταμίας σε Λαϊκή Συνέλευση με θέμα «Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου στην παραλία του Μοσχάτου και οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων».

 

Γιώργος Καστάνης

Πρόεδρος του Συλλόγου «ΙΛΙΣΟΣ»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ