Θεατρική Παράσταση στο ΦΑΡΟ ΤΥΦΛΩΝ

Θαυμάσια Θεατρική Παράσταση
στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος.

Δύο ποιοτικά θεατρικά τα: «Το Άλμπουμ» του Jean – Claude Carriere σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου & αποσπάσματα από το πασίγνωστο έργο του George Feydeau «Ψύλλοι στ’ αυτιά» σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη παρουσίασε  με μεγάλη επιτυχία ο θίασος μη βλεπόντων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος στην πολυτελή αίθουσα εκδηλώσεών του στο ισόγιο του κτηρίου του ΦΤΕ Αθηνάς 17 και Δοϊράνης το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου.
Σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Γιάννη Νικολόπουλου, βοηθό σκηνοθέτη Στεμίνα Σαπουνά, σκηνικά-κοστούμια Μαρία Φιλίππου, επιμέλεια ήχου και φωτισμού Γιώργος Δανόπουλος, οι  ερασιτέχνες ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας του Φάρου Τυφλών μετά από πολύμηνες πρόβες έδωσαν «τα ρέστα τους» παρουσιάζοντας 2 παραστάσεις που εντυπωσίασαν κι ενθουσίασαν τους πολυπλυθείς θεατρόφιλους που παραβρέθηκαν στην θεατρική αυτή εκδήλωση. Έξη  τα μέλη του θιάσου με τους Γωγώ Ρουκουτάκη και Παναγιώτη Καλκούνη να σηκώνουν πρώτοι την αυλαία και να παρουσιάζουν στο κοινό το Άλμπουμ του J.C.C. ερμηνεύοντας τους ρόλους τους με επαγγελματισμό, αέρα και δυναμική …επαγγελματιών ηθοποιών στα πλαίσια όμως πάντα των ερασιτεχνών του είδους με ταλέντο κι αγάπη για την τέχνη του θεάτρου.
Το πολύπλοκο των σχέσεων. Οι δυσκολίες στην δημιουργία επαφής ή σχέσης ανάμεσα σε δυο άτομα μέχρι χτες άγνωστα μεταξύ τους με μια μποέμ φιλελεύθερη πρωταγωνίστρια -Γωγώ Ρουκουτάκη- κι ένα πιο κλειστό αστικούλη συμβολαιογράφο -Παναγιώτη Καλκούνη- που για … την καρδιά της ηρωίδας ο συγγραφέας του αλλάζει χαρακτήρα και τον βάζει να πετά πίσω το παρελθόν του, τη δουλειά του κι ό,τι τέλος πάντων έκανε μέχρι χτές αλλά… έρχεται η ανατροπή όταν η ηρωίδα μας απαθέστατη από την μεταμόρφωση του μεσοαστού συμβολαιογράφου του λέει το μεγάλο ΟΧΙ.
Δημοφιλέστατη ηθοποιός του θιάσου Τυφλών του Φάρου η Γωγώ Ρουκουτάκη πολυσχιδής προσωπικότητα που δίνει το παρόν από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του θιάσου, στην σημερινή της ερμηνεία δικαιώνει τους φαν της που υποστηρίζουν ότι τους θυμίζει κάτι από Κοτοπούλη…
Η Γωγώ Ρουκουτάκη, αντιπρόεδρος του ΦΤΕ, μαχητική και δυναμική παρουσία με πολυετή θητεία στο ΔΣ του ΦΤΕ, ενεργό μέλος σε ότι έχει σχέση με καλλιτεχνικά δρώμενα και όχι μόνο, υπήρξε το «άλλο μισό» και μούσα του πρόωρα χαμένου σημαντικού τυφλού γλύπτη Πέτρου Ρουκουτάκη.
-Ανησυχούσα μήπως δεν αποδώσω καλά το ρόλο μου, μήπως κάνω κάποιο λάθος κ. Γαΐλα και εκθέσω τους συναδέλφους μου, μας λέει ο Παναγιώτης Καλκούνης με θητεία 2 μόλις ετών στο θεατρικό εργαστήρι του Φάρου και με αυτήν την εμφάνισή του να είναι η παρθενική στη σκηνή με το θίασο του Φάρου.
-Νομίζω –συνεχίζει ο Παναγιώτης Κ.-,  μπορούσα να αποδώσω καλύτερα μα είχα άγχος, ήταν η πρώτη μου εμφάνιση στη σκηνή, όπως επίσης πιστεύω ότι γενικά όλοι οι συνάδελφοι έχομε δυνατότητες για πολύ περισσότερα. Άτομο ο Παναγιώτης, κοινωνικό, καλλιεργημένο και φιλικό, πολυάσχολος σπουδαστής γραφής Braille, αργεντίνικων χορών και με πολλές πνευματικές αναζητήσεις.
Άριστη στα πλαίσια ερασιτεχνικού θιάσου η ερμηνεία και των δυο, Γωγώς και Παναγιώτη, stop για λίγο και: «Ψύλλοι στ’ αυτιά» με αποσπάσματα του πασίγνωστου έργου να τα ερμηνεύουν έχοντας δουλέψει επί μακρόν καλά τους ρόλους τους τα υπόλοιπα μέλη της θεατρικής ομάδας. Η Εύη Ασλάνογλου, η Βιβή Χριστοδούλου, η Ελένη Γκουβάτσου κι ο Βαγγέλης Μουρούκος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με αποτέλεσμα να θυμίζουν επαγγελματικό θίασο… Άψογοι στους ρόλους τους, στην κίνηση, την έκφραση…
Βιβή Χριστοδούλου γοητευτική κυρία μια από τις πλέον γνώριμες φιγούρες του ΦΤΕ αλλά και του θιάσου, κάτοικος Τζιτζιφιών και μητέρα ενός αγοριού.
-Το θέατρο, μας δηλώνει, είναι εκτόνωση από την καθημερινότητα, μαχαιριά στο άγχος και την μιζέρια της ζωής μας.
Η πάντα γελαστή Βιβή είναι άτομο με επίπεδο, ποιότητα και κουλτούρα και πάντα πρόθυμη δίπλα στα προβλήματα των συνανθρώπων της.
-Έπαιξα την Ραιμόντι μια απατημένη όπως δηλαδή νόμιζε εκείνη σύζυγο, μας δηλώνει η Εύη  Ασλάνογλου, κάτοικος Καλλιθέας, έμπειρη πλέον ηθοποιός με ερμηνείες πολλών και διαφορετικών ρόλων στην εξ αρχής το 2007 παρουσία της στον θίασο.
Άτομο δραστήριο, κορίτσι χριτωμένο και αποφασισμένο να δίνει το παρόν όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τη ζωή. Χορός, αθλητισμός, κίνηση, αέναη κίνηση το χαρακτηριστικό της ανήσυχης Εύης.
-Εγώ ήμουν η Ραϊμόντι του δεύτερου αποσπάσματος του έργου εφόσον χωρίστηκε το μονόπρακτο, μας λέει με έμφαση η δυναμική και γοητευτική νηπιαγωγός Ελένη  Γκουβάτσου με παρουσία στο θεατρικό περίπου 4 χρόνων.
Αγαπημένοι ηθοποιοί  της Ελένης ο Γιώργος Κιμούλης και η Τζένη Καρέζη, συμμετέχει δε στο θεατρικό του Φάρου γιατί όπως μας δηλώνει, το θέατρο της δίνει τη δυνατότητα να παίζει ρόλους που δεν μπορεί να τους παίξει στην καθημερινότητά της…. Όμως αγαπά και τον χορό, τους παραδοσιακούς μας χορούς γι αυτό και φοιτά στο αντίστοιχο τμήμα του ΦΤΕ.
Βαγγέλης Μουρούκος, το αγόρι της τετράδας, ηθοποιός της θεατρικής Ομάδας του Φάρου από τους πλέον έμπειρους με σημαντικές ερμηνείες και συμμετοχές. Αγαπά το θέατρο και τα πολιτιστικά εν γένει δίνοντας το παρόν σε ότι έχει σχέση με τον Πολιτισμό.
ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ … ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ , «ιστορία» έγραψε ακόμη μια φορά στην συνείδηση των θεατρόφιλων η Θεατρική ομάδα του ΦΤΕ με την  παράστασή της….
Γιάννης Νικολόπουλος, ηθοποιός, καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθέτης με 35χρονη δράση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, ο δάσκαλος-σκηνοθέτης των παιδιών της ομάδας, πρώτη φορά εφέτος υπεύθυνος σκηνοθεσίας αλλά από το 2012 υπεύθυνος στο θεατρικό εργαστήρι…
-Αντιμετωπίζω τα παιδιά της ομάδας σαν να είναι επαγγελματίες, ενώ δεν είναι. Είναι ερασιτέχνες που έχουν και την ιδιαιτερότητα έλλειψης όρασης γι αυτό και πιο πολύ δουλεύουμε με το θέμα της κίνησης και της δυνατότητάς τους να βγούν προς τα έξω… Κίνηση, νοιώθω ασφαλής σε συνδιασμό με την εικόνα μου.. ποιά είναι; Εγώ την έχω μα πρέπει να την εκφράσω και προς τα έξω… στο κοινό…
Σαφώς κ. Νικολόπουλε όπως σωστά παρατηρήσατε υπάρχουν δαφορές από την διδασκαλία σε βλέποντες σπουδατές-ηθοποιούς, η αποψινή εμφάνιση των μαθητών σας;
-Είμαι πολύ ευχαριστημένος κ. Γαΐλα. Τα παιδιά τα γνωρίζω χρόνια. Ξέρω πόσο θα αποδώσουν και πως λειτουργούν. Απόψε πολλοί με εξέπληξαν ευχάριστα, τολμώ να πω ξεπέρασαν τον εαυτό τους…
Από την αρχή της δημιουργίας της η θεατρική ομάδα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος έχει δώσει σημαντικές παραστάσεις σε πολλές πόλεις και θέατρα. Βραβεία, αγάπη του κοινού αναγνώρηση κι αποδοχή της.
Μελλοντικές εμφανίσεις της ομάδας σας κ. Ρουκουτάκη; Ρωτάμε την Αντιπρόεδρο του ΦΤΕ , υπεύθυνη καλλιτεχνικών και μέλος του θιάσου.
-Θα ανεβάσουμε παράσταση στις φυλακές Κορυδαλλού το Φθινόπωρο και είμαστε στην οργάνωση άλλων δυο Φθινοπωρινών εμφανίσεων. Θα ενημερωθείτε εγκαίρως.
-Νέους μαθητές δέχεστε στην ομάδα σας κ. Νικολόπουλε;
-Ασφαλώς. Όπου δεν υπάρχει νέο αίμα η ομάδα βαλτώνει. Τους περιμένουμε από Σεπτέμβρη που ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα.
Η αυλαία έπεσε, η παράσταση τελείωσε  και στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΤΕ έμεινε η μαγεία από: ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ… ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, αυτό το «κάτι» που σου αφήνει μια καλή θεατρική παράσταση… Συγχαρητήρια στη Θεατρική Ομάδα του ΦΤΕ.
Κείμενο:
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ