Η Τουρκία ψηφίζει για Σύνταγμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η Τουρκία ψηφίζει την Κυριακή σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία αν εγκριθεί θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της χώρας.
Αναλυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας και ενδεχομένως να τη μετατρέψει σε μία αυταρχική χώρα (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 15).

Στο μεταξύ, μία βαθιά «ενδοσκόπηση» των διωγμών που σημειώνονται εδώ και μήνες με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν, επιχειρεί σε ένα μακροσκελές της άρθρο από την Κωνσταντινούπολη η εφημερίδα «New York Times», που το φιλοξενεί στο ένθετο περιοδικό της.

Το άρθρο ξεκινάει από την πρώτη παράγραφο με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως το σοκ που υπέστησαν χιλιάδες Τούρκοι όταν είδαν την Αστυνομία στην πόρτα τους.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στην πόρτα του γιατρού στις 6 το πρωί και ένας από αυτούς είπε: «Κατηγορείσαι για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν».

Ο γιατρός δεν μπόρεσε να αποφύγει το γέλιο: «Πραγματικά; Εγώ το έκανα;».

Γεμάτη είναι η Κωνσταντινούπολη με γιγαντιαίες αφίσες με τον Ερντογάν και το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. (ΕΜΡΑ ΓΚΙΟΥΡΕΛ)

Και οι αστυνομικοί χαμογέλασαν. «Ναι. Επίσης κατηγορείσαι για προσπάθεια να καταστρέψεις την Τουρκία και ότι είσαι μέρος μίας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Σοβαρά;» Τους κοίταξε. Κουβαλούσαν όπλα. «Μπορώ να καπνίσω ένα τσιγάρο τότε;». Οι αστυνομικοί φάνηκαν έκπληκτοι. Δεν περίμεναν ότι ένας Γκιουλενιστής (σ.σ. οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια από το 1999, μέλος του ομώνυμου κινήματος» θα κάπνιζε. «Δεν είμαι Γκιουλενιστής» είπε. Αλλά αυτό δεν τον απάλλαξε. Σύντομα ήταν ένας από αυτούς τους χιλιάδες Τούρκους που είχαν πιαστεί στη μηχανή δίωξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αστυνομία έψαξε το σπίτι του γιατρού, τα βιβλία του, τα έκανε όλα άνω κάτω για αποδείξεις ότι ήταν Γκιουλενιστής. Οι μόνες αποδείξεις που βρέθηκαν είναι αποταμιεύσεις στην τράπεζα Asya που ιδρύθηκε από Γκιουλενιστές. Ανοιξε το λογαριασμό όταν γύρισε μετά από τρία χρόνια στο εξωτερικό και η τράπεζα αυτή ήταν στη γειτονιά του νέου του σπιτιού.

Ο γιατρός περιέγραψε το παρελθόν του, την παιδεία του, τις επαγγελματικές του επιτυχίες, τα ταξίδια του, «ένα βιογραφικό εντυπωσιακό» γράφει η «ΝΥΤ». «Δεν έχω ξανασυναντήσει εγκληματία του δικού σου επιπέδου» είπε ένας αστυνομικός.

Τον προσήγαγαν στο αρχηγείο στην Φατίχ, όπου έμεινε στα υπόγεια για ένα διήμερο. Το αρχηγείο αυτό βρίσκεται σε μία πλατιά λεωφόρο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και οι κρατούμενοι μένουν μέχρι και πέντε μέρες σε σκοτεινά μικροσκοπικά κελιά, χωρίς να μπορούν καν να κουνηθούν και χωρίς να τους επιτρέπεται ένας δικηγόρος. Κάτι που το επιβάλλει η κατάσταση ανάγκης που έχει κηρύξει από τον περασμένο Ιούλιο ο Ερντογάν.
Οταν τελικά παρουσιάστηκε στον δικαστή, αυτός δεν επέτρεψε να συλληφθεί και γύρισε σπίτι του. Εχοντας όμως βίζα για το εξωτερικό, προσπάθησε να φύγει. Τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο. Τ

ελικά πλήρωσε  20.000 ευρώ και τον πέρασαν στο Αιγαίο. Σαν χιλιάδες άλλους Τούρκους ζει αυτοεξόριστος σε χώρες όπως η Ελλάδα, ΗΠΑ, Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία.

Ο Ερντογάν κάποτε ήταν η μεγάλη ελπίδα. Βελτίωσε τη ζωή εκατομμυρίων στην Τουρκία και γι’ αυτό εικάζεται ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα. Θυμούνται το πριν κι άλλωστε οι εκλογές στην Τουρκία ελέγχονται και είναι κανονικές. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κλέψει ψήφους. Σε αντίθεση, το κράτος προσπαθεί να το κάνει μέσω εκφοβισμού.

ekirikas.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ