Η Συνάντηση του Παπαγάλου

Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες

Στη μυθολογία η Κασσάνδρα ήταν κόρη του βασιλιά Πριάμου της Τροίας. Ήταν πανέμορφη και την ερωτεύθηκε ο θεός Απόλλων. Για να την κατακτήσει, της δώρισε το χάρισμα της προφητείας. Όταν όμως εκείνη δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του, ο θεός δεν της πήρε πίσω το δώρο αλλά την καταράστηκε: οι προφητείες της θα ήταν σωστές αλλά κανείς δεν θα την πίστευε. Η Κασσάνδρα πρόβλεψε την πτώση της Τροίας αλλά οι Τρώες δεν την πίστεψαν.
Στα ελληνικά λέμε μετωνυμικά «Κασσάνδρα» κάποιον που κάνει δυσοίωνες προβλέψεις και που οι άλλοι δεν τον πιστεύουν. Στη σημερινή χρήση, ο όρος έχει ξεκάθαρα αρνητική απόχρωση, Κασσάνδρες στον πληθυντικό είναι οι κινδυνολόγοι.

Για να δούμε την εφαρμογή του όρου στον δικό μας τοπικό μικρόκοσμο.
Το γνωστόν τοις πάσι, αποτελούσε ταυτόχρονα την «αποκλειστική» πληροφορία για τοπικές Κασσάνδρες. «Πρώην και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και υποψήφιοι συνδυασμών, θα συγκεντρωθούν το βράδυ της Δευτέρας στο ζυθεστιατόριο Παπαγάλος».

Η ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
«Παρά τις 50 και πλέον προσκλήσεις, δεν προβλέπεται να παραστούν όλοι διότι πολλοί έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Στόχος του πρώην δημάρχου είναι να πολιτευτεί εκ νέου στον Δήμο ο ίδιος, είτε να επιλέξει πρόσωπο της αρεσκείας του. Μέχρι στιγμής, πάντως, «τα κουκιά δεν βγαίνουν».
Οι τοπικές μας Κασσάνδρες λοιπόν, έχουν το μοναδικό χάρισμα να προβλέπουν τα μελλούμενα και η μόνη ατυχία τους δεν είναι ότι οι προφητείες τους δε γίνονται πιστευτές.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής; Όπως το διαβάζω εγώ, χωρίς να πέφτω έξω από τη συνέχεια….τρίχες κατσαρές.
Παρευρέθησαν στο δείπνο ΟΛΟΙ όσοι προσκλήθηκαν και φυσικά δεν παρευρέθησαν όσοι εσκεμμένα δεν προσκλήθηκαν. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού σχολιάστηκε ότι οι μη προσκληθέντες απέχουν από τη συνεπή και αποτελεσματική αντιπολίτευση και ασχολούνται με κατ’ ιδίαν «υψηλή πολιτική» δημοσίων σχέσεων τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη διοίκηση του δήμου ή το κυβερνόν «αριστερό» κόμμα.
Χρησιμοποιώ επομένως χωρίς τύψη και με απόλυτη άνεση τον όρο «Κασσάνδρες» για αυτές που έχουν και τη δεύτερη ατυχία οι δυσμενείς προβλέψεις τους να πέφτουν παντελώς έξω.

Οι Κασσάνδρες (και μάλιστα στον πληθυντικό!) δεν είναι η παλιά, η μυθολογική Κασσάνδρα· πέθανε εκείνη, την έσφαξε η Κλυταιμνήστρα, ως γνωστόν.

Οι τοπικές Κασσάνδρες είναι οι κινδυνολόγοι, οι μάντεις κακών, όσοι προλέγουν δεινά για αποτυχημένα δείπνα αλλά και εκλογικούς συνδυασμούς. Τις αφήνουμε να διαψευστούν και στο μέτρημα κουκιών, που απ’ ότι φάνηκε, όχι μόνο βγαίνουν …αλλά και θα περισσέψουν.

Η τοπική Αρχαιολόγος

ΥΓ: Περιμένουμε (μάλλον άδικα) να δούμε και τη Σύναξη του αγαπημένου τους συνδυασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ