Η στάση του Συλλόγου ΙΛΙΣΟΣ στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Καλλιθέας και της Αττικής

Φίλες και φίλοι Καλλιθεάτες,
Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι ο περιβαλλοντικός Σύλλογος ΙΛΙΣΟΣ δρα ανεξάρτητα από την κρατική ή αυτοδιοικητική μηχανή. Καμία απολύτως παρέκκλιση από τον σκοπό του για μικροπολιτικά συμφέροντα και συνεργασίες δεν υπήρξε μέχρι σήμερα.
Σκοπός του είναι η περιβαλλοντική προστασία σε μεγάλο βαθμό και η όσο το δυνατόν ταχύτερη ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας. Πάντα πρόσεχε να μην καταντήσει καταφύγιο για τυχοδιώκτες και καιροσκόπους ή διαπλεκόμενους, οι οποίοι μόνο μέλημα τους έχουν την προσωπική τους προβολή και τα οικονομικά τους συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως αντίθετα πολύ συχνά συμβαίνει στην πολιτική.
Το απέδειξε μέχρι σήμερα ερχόμενος σε σύγκρουση για θέματα περιβάλλοντος με όλα σχεδόν τα πολιτικά σχήματα που κατά καιρούς διοίκησαν το κράτος, την περιφέρεια ή τους Δήμους στους οποίους δραστηριοποιείται.
Οι πολίτες με τη συμμετοχή τους πρέπει να διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο επιθυμούν να ζουν. Κανένα αιρετό κρατικό ή αυτοδιοικητικό σχήμα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή διοίκησης με καταστροφή του περιβάλλοντος.
Ένας τρόπος να μπορούν από την πλευρά τους να συμμετέχουν οι πολίτες είναι η παροχή υποστήριξης και πληροφορίας προς αυτούς για να προσμετρούν και να βελτιώνουν την περιβαλλοντική του εικόνα. Επομένως, πρέπει να επιδιώκεται από τους κρατούντες η όσο το δυνατών πληρέστερη και έγκαιρη ενημέρωσή τους με σωστές και πλήρεις πληροφορίες ώστε να είναι επαρκώς ενήμεροι για τα περιβαλλοντικά δρώμενα.
Επιβάλλεται επομένως μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου σκέψης και της γενικότερης αντιμετώπισης από τους αιρετούς, ειδικά όσον αφορά τις κατά παραγγελία δωρεάν εύκολες περιβαλλοντικές μελέτες από ιδιώτες, καθώς και για τη χωροταξική διαρρύθμιση και διαχείριση των ελευθέρων χώρων. Το επίκεντρο της ανθρώπινης φιλοσοφίας πρέπει να είναι το περιβάλλον και όχι η απάνθρωπη ιδιωτική ανάπτυξη.
Στόχος θα έπρεπε να είναι για την αυτοδιοίκηση η ανάπλαση και η χωροταξική διαρρύθμιση να ακολουθεί κάποια περιβαλλοντικά πρότυπα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντική είναι η διάδοση των βέλτιστων πρακτικών και η προώθηση της ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με τον βιώσιμο προγραμματισμό, ειδικά του προγραμματισμού στις αστικές περιοχές. Κανένα έργο δεν πρέπει να ξεκινά αν δεν ξέρουμε τον τελικό στόχο αξιοποίησης και αν δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για την ορθή και ποιοτική περιβαλλοντικά κατασκευή και ολοκλήρωσή του. Κάτι τέτοιο συνέβη όμως με την μη υπερύψωση της παραλιακής λεωφόρου στον Φαληρικό όρμο. Ήδη χτες (3/6/18) για πρώτη φορά στην ιστορία της η παράκτια πόλη της Καλλιθέας λόγω της νέας υπερυψωμένης λεωφόρου 12 μέτρων που κατασκευάζεται, παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη θερμοκρασία στην Ελλάδα, με ότι αυτό σημαίνει για το κλίμα ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.
Οι χθεσινές δηλώσεις – αποκαλύψεις του Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αττικής στη ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ (3/6/18) για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της Νότιας Αθήνας (βλέπε σχετικό βίντεο στο facebook Συριζα Καλλιθέας) οι οποίες με αναφορές για χωροθέτηση «υδατοδρομίου», «ημερήσιων κρουαζεροπλοίων που ανεξέλεγκτα έρχονται στην περιοχή», όπως και εκσυγχρονισμού των μαρινών της περιοχής, με δεδομένο ότι ο μόνος χώρος για τον οποίο η Περιφέρεια Αττικής έχει το δικαίωμα χωροθέτησης είναι ο Φαληρικός Όρμος και η ναυταθλητική (που βαπτίστηκε εν μια νυκτί από την κ. Κουντουρά τουριστική) μαρίνα Καλλιθέας, δείχνουν ότι το δράμα για την παραλία μας θα έχει και συνέχεια.
Για την επίτευξη περιβαλλοντικής ποιότητας είναι απαραίτητη η εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορία των πολιτών στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, η μη παρεμπόδιση της θαλάσσιας αύρας προς την πόλη και η υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους θορύβους. Κάτι τέτοιο δε συνέβη όμως στον Φαληρικό όρμο, στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ, στην Εσπλανάδα και στην Πλατειά Νερού.
Το ΚΠΙΣΝ έφθασε στο σημείο όχι μόνο να δεσμεύει τον Φάρο, αλλά και να περιφράσσει και να εκμισθώνει ελεύθερους υπαίθριους χώρους σε ιδιώτες έναντι αντιτίμου, για δράσεις προβολής τους.
Ο μετέχων στο ολιγομελές ΔΣ του ΚΠΙΣΝ Δήμαρχος Καλλιθέας αντί να αγωνιστεί για τους πολίτες του, τα επιβραβεύει όλα αυτά όχι μόνο με τη σιωπή του, αλλά και με δωράκια προς το ΚΠΙΣΝ, όπως η δωρεάν χρήση του δημοτικού κολυμβητηρίου στους ετεροδημότες υψηλόμισθους μόνιμους υπαλλήλους του ΚΠΙΣΝ και όχι στους εργαζόμενους του Δήμου μας. Το γιατί να το απαντήσει ο ίδιος.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας κατήργησε την Επιτροπή διαβούλευσης ενώ μπορούσε να έχει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία απλώς και μόνο επειδή αρνείται τη συμμετοχή του περιβαλλοντικού Συλλόγου μας που του πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, του ΙΛΙΣΟΥ.
Αποφεύγει η Περιφέρεια Αττικής συνάντηση μαζί μας για τον Φαληρικό όρμο
από την πρώτη στιγμή της θητείας της μέχρι σήμερα. Το γιατί να το απαντήσει η ίδια.
Όχι πως θα είχε ιδιαίτερη σημασία βέβαια, αφού σε αντίστοιχη συνάντηση με ναυταθλητικούς φορείς, τους υποσχέθηκε την απόδοση των κτηρίων που κατασκευάστηκαν για αυτούς στους ολυμπιακούς αγώνες, χωρίς όμως ποτέ να την υλοποιήσει. Προτίμησε να ακολουθήσει πιστά την πολιτική του τότε Διευθύνοντος Συμβούλου τους κ. Κάρναβου και να τα κρατήσει κλειδαμπαρωμένα.
Φίλες και φίλοι,
Εμείς δεν κοιτάμε χρώματα και πολιτικές, δεν έχουμε δεσμεύσεις και ήμασταν πάντα απέναντι σε όσους υποβαθμίζουν τη ζωή των συμπολιτών μας, ότι απόχρωση και αν αλλάζουν αυτοί κατά καιρούς μεταξύ τους.
Δεν επιδιώξαμε βραβεία περιβαλλοντικής ευαισθησίας όπως αυτά που αλληλο-απονέμουν σε εμπορικές εκθέσεις.
Μια περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, μόνο αν προβλέπει από το ξεκίνημά της την μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινού (διαβούλευση) στη λήψη αποφάσεων και την καλύτερη πληροφόρηση.
Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν έγινε μέχρι σήμερα. Τώρα πλέον βλέποντας τις εξελίξεις στην παραλία μας, όλοι γνωρίζουμε γιατί απέφυγαν την ενημέρωση των κατοίκων οι αρμόδιοι διοικούντες «αιρετοί» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πολύχρωμες διαφημίσεις τους στις εφημερίδες, απέχουν από τη ζοφερή εικόνα του γκρι που αντικρίζουμε.
Οι πολίτες έχουν κάθε λόγο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να κατακεραυνώσουν όλους όσους εφάρμοσαν αυταρχικές και καταστροφικές για το περιβάλλον και τη ζωή τους πολιτικές.
Γιώργος Καστάνης
Πρόεδρος ΙΛΙΣΟΥ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ