Φεστιβάλ στην Καλλιθέα για τα 100 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Φεστιβάλ για τα 100 Χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση Από την Ομοσπονδία Συλλόγων Μεταναστών από την πρώην ΕΣΣΔ στο δημοτικό κινηματογράφο ΚΑΛΥΨΩ. Κυριακή 19 Νοέμβρη, ώρα 17.30. 

Το 1917 ήταν στη Ρωσία η χρονιά δυο επαναστάσεων. Η μία ήταν του Φεβρουαρίου (Μαρτίου, σύμφωνα με το γρηγοριανό ημερολόγιο) που οδήγησε στην ανατροπή του Νικόλαου Β’ και το τέλος της δυναστείας των Ρομανόφ έπειτα από 300 χρόνια. Η άλλη του Οκτωβρίου (Νοεμβρίου για όσους δεν ακολουθούν το παλιό ημερολόγιο) όταν μια μειοψηφική ομάδα των επαναστατημένων Ρώσων, οι Μπολσεβίκοι, κατέλαβε την εξουσία.

Ο Λένιν υποστήριζε αποφασιστικά: «Οι μπολσεβίκοι μπορούν και πρέπει να πάρουν την εξουσία». Μόνο η πολιτική γραμμή των μπολσεβίκων και η εξουσία των Σοβιέτ μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από την οικονομική καταστροφή, να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της φτωχής αγροτιάς, που στη διάρκεια εφτά μηνών της επανάστασης δεν πήρε τίποτα, παρά κενές υποσχέσεις, να αποτρέψουν τα σχέδια για κατάπνιξη της επαναστατημένης Πετρούπολης και να δώσουν στο λαό την πολυπόθητη ειρήνη.

«Μέση λύση δεν υπάρχει», υπογράμμιζε ο Λένιν. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η επανάσταση χάνεται» (Απαντα, τόμ. 34, σελ. 247, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ