Η Μάχη της Χαιρώνειας

2 Αυγούστου 338 π. Χ.

Μια από τις πιο σημαντικές μάχες του αρχαίου κόσμου διεξήχθη σαν σήμερα 2 του Αυγούστου στη Χαιρώνεια με  την έκβαση της να κρίνει το μέλλον του Ελλαδικού χώρου για τον επόμενο αιώμα.

30.000 πεζοί και 2.000 ιππείς η στρατιωτική δύναμη του βασιλιά των Μακεδόνων Φιλίπου Β’ ένεντι 35.000 πεζών και 2.000 ιππέων του στρατού των συνασπισμένων δυνάμεων των Αθηναίων, των Θηβαίων, των Βοιωτών, των Κορινθίων, των Μεγαρέων, των Ευβοέων και μισθοφόρων. Είναι η μάχη που οι εμπειροπόλεμοι Μακεδόνες νίκησαν τις συνασπισμένες δυνάμεις των Νοτίων Ελλήνων. Είναι η μάχη που σ’ αυτή θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και ο 18χρονος τότε Αλέξανδρος ο οποίος ως επικεφαλής των εταίρων στο αριστερό κέρας της μακεδονικής παράταξης αντιμετώπισε νικηφόρα τον Ιερό λόχο των Θηβαίων, οι 300 άνδρες του οποίου πολέμησαν με αυταπάρνιση χωρίς να υποχωρήσουν έως ότου σκοτώθηκαν όλοι.Πρός τιμήν τους -εικάζεται από Θηβαίους-, αναγέρθηκε στο σημείο εκείνο ο επιτύμβιος Λέων της Χαιρώνειας.

Μάχη της Χαιρώνειας, στην καρδιά του καλοκαιριού του 338 π. Χ., στην καρδιά της Ελλάδας… Με αυτή τη μάχη μπαίνει η σφραγίδα της κυριαρχίας των Μακεδόνων στο Ελλαδικό χώρο μετά την νίκη των Μακεδόνων έναντι όλων των νότιων κρατών-πόλεων , για να αρχίσει…

Φάλαγγα & Σάρισσα.

Τα ανίκητα των Μακεδόνων όπλα.

Φάλαγγα: Ο στρατιωτικός σχηματισμός που είχε αναπτύξει ο Φίλιππος Β’ και στη συνέχεια τελειοποίησε  ο Μ. Αλέξανδρος.

Σάρισσα: Δόρατα μήκους άνω των 5 μέτρων, ο οπλισμός των Μακεδόνων στρατιωτών.

Φάλαγγα & Σάρισσα, η μεγάλη δύναμη του στρατηλάτε Αλεξάνδρου, που με τη χρήση τους την επόμενη μετά τη μάχη της Χ., δεκαετία θα επεκτείνει την αυτοκρατορία στη Ανατολή, σημειώνοντας τη μια νίκη μετά την άλλη και ανοίγοντας το δρόμο για την εξάπλωση του Ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολή.

Μάχη της Χαιρώνειας. Οι Μακεδόνες, ο Φίλιππος Β’, η Μακεδονία που ήδη συμμετάσχει στο Αμφικτυονικό Συνέδριο των Δελφών, επιρεάζει και δρά στο εσωτερικό νοτίων πόλεων—κρατών , η νέα υπερδύναμη που όπως είναι φυσικό την δύναμη της δεν ήθελαν να αποδεχτούν οι παλιοί όπως οι Αθηναίοι και οι Θηβαίοι.

Νέα Τάξη πραγμάτων, αντίδραση από τους Αθηναίους που έστειλαν σαν πρέσβη τους τον ρήτορα Δημοσθένη φανατικό εχθρό των Μακεδόνων στην  γειτονική και πανίσχυρη τότε Θήβα .Αυτός πέτυχε το συνασπισμό των δυο πόλεων κατά του κοινού εχθρού και…Εμπρός για τη νίκη κατά των βαρβάρων-στο πολίτευμα- Μακεδόνων. Ο ίδιος ο Δημοσθένης θα συμμετάσχει σαν απλός οπλίτης για τη εμψύχωση των στρατιωτών…

Φεύ! Όλα τελειώνουν με πλήρη καταστροφή των συνασπισμένων, και με τη Μακεδονία αδιαμφισβήτητη δύναμη στον ελλαδικό χώρο. Να μην ξεχνάμε, υπήρξε και συνέχεια… Μετά τη δολοφονία του Φιλίππου Β’,  ο Αλέξανδρος  και τρία χρόνια πριν ξεκινήσει την εκστρατεία προς ανατολάς, θα … επισκεφτεί και πάλι τη Θήβα  για να καταστήλει εξέγερση της και αυτή τη φορά προς παραδειγματισμό θα την ισοπεδώσει συνθέμελα πράξη που τρομοκράτησε τους Αθημαίους-λόγω της σφοδρότητας της- και τους ανάγκασε να τον αναγνωρίσουν σαν απόλυτο κυρίαρχο.

  • Ο Δημοσθένης επέζησε και επέστρεψε στην Αθήνα και συνέχισε να κηρύττει τις αντιμακεδονικές θέσεις του.
  • Ο Λέων της Χαιρώνειας στήθηκε με την άδεια του θριαμβευτή Φιλίππου στη θέση όπου έπεσαν οι μαχητές του Ιερού λόχου των Θηβαίων  , του Φιλίππου που επιτέλους μ’ αυτή τη μάχη κατάφερε να ενώσει όλο τον ελληνικό κόσμο.
  • Χαιρώνεια, χωριό στο νομό Βοιωτίας 13 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά κτισμένο σε υψόμετρο 130 μέτρων στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης.Φέρει από την αρχαιότητα το όνομα του τοπικού ήρωα και γιού του Θεού Απόλλωνα ΧΑΙΡΩΝΑ, και είναι η πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου Πλούταρχου.

Σώζονται αρκετά αρχαία κτίσματα και το αρχαίο θέατρο της πόλης  στο βάθος του χωριού στους πρόποδες του Πετραχού.  Η Ακρόπολη στις προεξοχές του Πετραχού με ένα μικρό σπήλαιο όπου λένε ότι έγραφε τα έργα του ο Πλούταρχος. Υπολλείματα Ρωμαϊκών λουτρών και τέλος στο φαράγγι του ποταμού Αίμονα υπάρχει η Μονή Λυκούρεση της οποίας η εκκλησία κτίστηκε τον 15ο αιώνα κι από εδώ ξεκίνησε το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος να πάει να ελευθερώσει τη Λιβαδειά.Στην περιοχή βρίσκετε και ο πύργος Ραγκαβή της μεγάλης οικογενείας που έδωσε πολλές προσωπικότητες και ανάμεσα τους τον γνωστό λογοτέχνη.Το αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας με σημαντικά ευρήματα και κοντά στο Λιοντάρι της Χαιρώνειας.

Το λιοντάρι της Χαιρώνειας

Αυτό που κλέβει την παράσταση σαφώς είναι το διάσημο Λιοντάρι της Χαιρώνειας  που όπως ήδη αναφέρθηκε στήθηκε για να σημαδέψει τον ομαδικό τάφο στον οποίο κατά την παράδοση ενταφιάστηκαν οι νεκροί ιερολοχίτες και που στις ανασκαφές που διενεργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στη θέση αυτή πράγματι αποκαλύφτηκαν 254 σκελετοί ανδρών μαζί με τμήματα οπλισμού.Η αναστήλωση του μνημείου έγινε το 1902-1904, το ύψος του λονταριού είναι 5,5 και το βάθρο του 3 μέτρα.Πράγματι ένα από τα ωραιότερα αγάλματα στη χώρα μας, 13 χιλιόμετρα έξω από τη Λιβαδειά στον παλιό εθνικό δρόμο προς Λαμία.

Βοηθήματα: Εγκ. Λεξικό ΔΟΜΗ/τ. 30

Ιστορία της Μακεδονίας/Μαλλιάρης παιδεία-2007.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ