Η μάστιγα των καιρών “οι νέοι είναι όλη μέρα στις καφετέριες”

331

Του Κώστα Κώτση

Ακούω κατά καιρούς τη γνωστή φράση «δεν υπάρχει κρίση, οι καφετέριες είναι γεμάτες». Είναι το κλασσικό επιχείρημα που έρχεται να νομιμοποιήσει τη φτωχοποίηση που συντελείται σε ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία 7 χρόνια.
Επιπλέον, αυτή είναι η ατάκα που χρησιμοποιούν κάποιοι προκειμένου να υποτιμήσουν τους νέους που είναι άνεργοι, ή που αμείβονται με χαμηλούς μισθούς. «Ποια κρίση; Όλη μέρα για καφέ και για τάβλι είναι όλοι τους. Οι τεμπέληδες».

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω με όσους παραθέτουν τα παραπάνω επιχειρήματα, είναι η παράλογη σιγουριά τους. Από που κι ως που γνωρίζουν αν κάποιος που πίνει τον καφέ του είναι τεμπέλης ή όχι; Τον ξέρουν; Γνωρίζουν την πορεία του και την καθημερινότητά του; Η δράση ενός ανθρώπου καθορίζεται αποκλειστικά από το αν πηγαίνει για καφέ ή όχι; Και πως γνωρίζουν το πόση ώρα κάθεται ο καθένας στην καφετέρια; Αδιανόητες και βλακώδεις γενικεύσεις.

Επιπλέον, πόσο ακριβός είναι ένας καφές; Τρία ή τρεισήμισι ευρώ, το πολύ. Πόση περιουσία πρέπει να έχει κάποιος για να αγοράσει έναν καφέ;
Και στο κάτω κάτω επειδή κάποιος δεν έχει το χρόνο ή τα χρήματα να πάει για καφέ, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατηγορήσει τον όποιο πηγαίνει; Γιατί πρέπει να λειτουργούμε πάντα με τη λόγική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»;

Όλα τα παραπάνω, είναι οι συνέπειες των γενικεύσεων στις οποίες εύκολα υποπίπτουμε. Διασκεδάζει ο κόσμος; Δεν έχουμε κρίση. Λες και απαγορεύεται να διασκεδάζει ο κόσμος, και κυρίως οι νέοι. Πηγαίνει κάποιος για καφέ; Άρα είναι αργόσχολος.

Κάπως έτσι ένας γνωστός μου πριν 11 και κάτι χρόνια, μου είχε πει ένα πρωινό: «Κοίταξε όλους αυτούς εδώ που πίνουν καφέ και διαβάζουν εφημερίδα. Δεν είναι αργόσχολοι;».

Σιγά ρε φίλε; Από που και ως που το ξέρεις αυτό; Βασίζεις τη διαπίστωσή σου σε κάποια έρευνα;

Τότε αυτός ο γνωστός μου, σήμερα όλοι αυτοί που λένε ότι οι νέοι είναι τεμπέληδες και τρώνε τα λεφτά των γονιών και των παππούδων τους. Αλήθεια, έχουν κάνει άραγε καμιά στατιστική έρευνα για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους, δηλαδή το που βρίσκουν τα λεφτά και πάνε για καφέ; Ή μήπως η φάση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε;

Τρομερά πράγματα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ