Η Κωνσταντινούπολη στην Ιστορία και στη Λογοτεχνία …Έκδοση πρακτικών

Εκδόθηκαν επιτέλους τα πρακτικά του ιδιαίτερα αξιόλογου συνεδρίου που διοργάνωσε, το Μάιο του 2016, ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών με την αμέριστη βοήθεια του επιστημονικού συνεργάτη του, φιλολόγου και διδάκτωρος Ιστορίας, Χαράλαμπου Μηνάογλου.

Θέμα του συνεδρίου, το οποίο έλαβε χώρα στην έδρα του Συλλόγου, στην οδό Δημοσθένους 117, ήταν: «Η Κωνσταντινούπολη στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία».
Το διήμερο της 13ης και 14ης Μαΐου του ’16, λοιπόν, οι αίθουσες του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών γέμισαν με κόσμο που διψούσε να μάθει, είτε για τις ρίζες του και τη χαμένη πατρίδα είτε για την Πόλη, το μυστήριο και τα μυστικά της. Πολιτικοί, ιεράρχες, αλλά και απλός κόσμος όλων των ηλικιών βρέθηκε σ’ ένα χώρο πολιτισμού να διδάσκεται, ν’ ακούει, ν’ αφουγκράζεται αλλά και να «ρουφάει» γνώσεις!
Το Συνέδριο είχε ακαδημαϊκό επίπεδο -εξάλλου πολλοί ομιλητές του ήταν καθηγητές (σε όλες τις βαθμίδες) πανεπιστημίων- ενώ τη διοργάνωση και θεματολογία του ίσως θα ζήλευαν όντως πολλά πανεπιστήμια της χώρας!

Οι ομιλίες που έγιναν «έτρεχαν» ταυτόχρονα σε διάφορες αίθουσες, ενώ η θεματολογία τους είχε συστηματοποιηθεί εκ των προτέρων, ώστε ένα θέμα να ανοίγει και να κλείνει την ίδια μέρα. Στις 35 ανακοινώσεις που ακούστηκαν και περιλαμβάνονται στον τόμο μπορεί κανείς να βρει όλες τις κατευθύνσεις της σύγχρονης έρευνας για την Κωνσταντινούπολη.
Τα θέματα, λοιπόν, χωρίστηκαν επιμελώς ως εξής: «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη», «Η Κωνσταντινούπολη στην Ελληνική Λογοτεχνία (19ος αι.)», «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο», «Η Κωνσταντινούπολη και το Θέατρο», «Η εκπαίδευση στην Κωνσταντινούπολη», «Η Κωνσταντινούπολη στην Ελληνική Λογοτεχνία (20ος αι.)», «Η Κωνσταντινούπολη κατά την Τουρκοκρατία», «Η Κωνσταντινούπολη στην Τέχνη», «Η Κωνσταντινούπολη μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους», «Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως», «Η Κωνσταντινούπολη στα σχολικά εγχειρίδια» και «Η Κωνσταντινούπολη στην Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία».

Ένας οργασμός πολιτιστικής/πολιτισμικής κληρονομιάς, που κυριολεκτικά συνεπήρε τους παρευρισκόμενους.
Τα πρακτικά του συνεδρίου θα τα βρείτε στο σύνδεσμο:

https://www.academia.edu

και επειδή θα ήταν κρίμα να μην αναφέρουμε όλα τα ονόματα των ομιλητών, παραθέτουμε το pdf των πρώτων σελίδων των πρακτικών, όπου αναγράφονται αναλυτικά οι διαλέξεις.
Καλή ανάγνωση!
Ευγενία Δίτσα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ