Η κετογονική δίαιτα

Η κετογονική δίαιτα μια διατροφή δηλαδή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες προκαλεί στο σώμα την αλλαγή από την καύση υδατανθράκων σε καύση λίπους.
Οι κλινικές κετογονικές δίαιτες περιορίζουν τους υδατάνθρακες στα 20-50 γρ./ημ, από μη αμυλούχα λαχανικά. Χωρίς διαιτητικά σάκχαρα και άμυλα στη δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ο οργανισμός μειώνει την έκκριση ινσουλίνης και κατά κύριο λόγο προωθείται η καύση λίπους εντός μιας εβδομάδας. Σε αυτή τη μεταβολική κατάσταση το ήπαρ μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε ενώσεις που ονομάζονται κετονοσώματα που μπορούν να διεισδύσουν στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να παρέχουν καύσιμο στον εγκέφαλο, καθώς και στους άλλους ιστούς του σώματος.
Άλλες δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως η Atkins, δίνουν έμφαση στις πρωτεΐνες και σε περιορισμό στο λίπος. Αλλά τα αμινοξέα της δίαιτας μετατρέπονται σε γλυκόζη εμποδίζοντας τη διαδικασία της κέτωσης. Ωστόσο, μια καλά προσαρμοσμένη κετογονική διατροφή περιορίζει την πρωτεΐνη σε επαρκείς ποσότητες για να διατηρήσει την άλιπη σωματική μάζα, αλλά δεν περιορίζει το λίπος ή τις συνολικές θερμίδες.
Η Goss, που εφαρμόζει στους ασθενείς κετογονική δίαιτα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, έχει παρατηρήσει ραγδαία απώλεια σε αυτά τα άτομα της τάξης των 4,5 κιλών σε 2 μόλις εβδομάδες. Η δίαιτα έχει μεγάλη διουρητική δράση και το μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας είναι νερό. Αλλά καθώς τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται και το σώμα μεταβαίνει σε λειτουργία καύσης λίπους, αντλεί λιπαρές αποθήκες, οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις του βάρους. Ο Bruce Bistrian, MD, PhD, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής κλινικής διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο BethIsrael Deaconess στη Βοστόνη, αναφέρει πως παράλληλα τα άτομα αυτά έχουν μειωμένο το αίσθημα πείνας με αποτέλεσμα να μειώνουν και με αυτό τον τρόπο την θερμιδική πρόσληψη.
Μέχρι να επιβεβαιωθούν οι δράσεις αυτές από πολυάριθμες μελέτες, η βέλτιστη διατροφική επιλογή παραμένει η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή όπως αναδείχθηκε πολλά χρόνια πριν με την μελέτη των επτά χωρών.
Παπαμίκος Βασίλειος
Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ – Κοργιαλένειο Μπενάκειο
M.Med.Sci Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Γλασκώβης
MSc Healthcare Manager, Πανεπιστημίου Αθηνών
Πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ