Απρόκλητες επιθέσεις στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – Εστία Προσφύγων στην Καλλιθέα

226

Απρόκλητες επιθέσεις στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ

Πολλές φορές τα στελέχη της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ έπεσαν θύματα απρόκλητης επίθεσης που περιλάμβανε τη χρήση λεκτικής αλλά και σωματικής βίας σε βάρος τους. Αρκετές από αυτές μεθοδεύτηκαν και εκτελέστηκαν όχι μόνο από ακροδεξιά στοιχεία, αλλά και δημοτικούς παράγοντες που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις ανασφάλειες πολιτών. Αυτό έγινε προχθές στη Σάμο. Η ύπαρξη Εστίας προσφύγων στην Καλλιθέα δεν αφήνει αδιάφορα πολλά ακροδεξιά στοιχεία που υπάρχουν στην περιοχή μας. Φήμες για παρακολούθησή της, δημιουργούν ανησυχία για τυχόν στοχοποίηση της Εστίας.

 Απέναντι στη βία προτάσσουμε τη συνύπαρξη

Αθήνα 26/09/2017

Χθες, 25 Σεπτεμβρίου στο Παλαιόκαστρο Σάμου, εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ έπεσαν θύματα απρόκλητης επίθεσης που περιλάμβανε τη χρήση λεκτικής αλλά και σωματικής βίας σε βάρος τους. Το περιστατικό συνέβη κατά την Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκάστρου Σάμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, οι οποίοι προσήλθαν ώστε να ενημερώσουν το συμβούλιο για το πρόγραμμα στέγασης που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. προπηλακίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν, ενώ η σε βάρος τους εριστική συμπεριφορά κλιμακώθηκε εκτός του χώρου της συνεδρίασης με επίθεση σε βάρος τους από ομάδα κατοίκων, με χρήση σωματικής βίας (χτυπήματα και απωθήσεις) και ρίψη καπνογόνων.

Αυτονόητα καταδικάζουμε την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων μας, τους οποίους θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο για την υπεράσπιση της ασφάλειάς τους και για τον εντοπισμό και την δίωξη σε βάρος των υπαίτιων της επίθεσης.

Το δυσάρεστο αυτό συμβάν μας υποχρεώνει ωστόσο να τοποθετηθούμε συνολικά πάνω στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Σάμο και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά.

Η ΑΡΣΙΣ αναγνωρίζει την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών έδειξαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, ή τις κάθε είδους διώξεις στις χώρες καταγωγής τους. Γνωρίζουμε ότι οι τυχόν ακραίες αντιδράσεις προέρχονται από μικρές ομάδες που πυροδοτούν την ένταση με κινδυνολογίες και ανακρίβειες.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟ 2015 ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΗ (ΕΦΣΥΝ)

Με το πιστόλι στο χέρι, βρίζοντας με χυδαίες ρατσιστικές εκφράσεις και απειλές «η Χρυσή Αυγή δεν είναι τίποτα μπροστά μου» πρώην πρόεδρος των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης φέρεται ότι πήγε να πάρει πίσω… τον σκύλο του,  στον ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Ο Στέλιος Ιωαννίδης, κάτοικος της περιοχής, μετέβη κατά τη 1 μετά το μεσημέρι στον ξενώνα που λειτουργεί η ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» και αρχικά έβριζε τη διευθύντρια του σταθμού, τους εργαζόμενους και τα παιδιά με ακατονόμαστες ρατσιστικές εκφράσεις, γιατί -όπως έλεγε- του είχαν κλέψει τον σκύλο, γεγονός το οποίο οι εργαζόμενοι αρνούνταν ότι είχε συμβεί.

Στον ξενώνα φιλοξενούνται 29 παιδιά από διάφορες χώρες, ηλικίας 12 έως 18 χρόνων, από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, ενώ στο ίδιο σημείο βρίσκονται άλλα δύο νηπιαγωγεία.

Όπως λέει στην «ΕφΣυν» η δικηγόρος της ΑΡΣΙΣ, Αθηνά Καλογρίδη, «αρχικά ο δράστης της επίθεσης φωνάζοντας και βρίζοντας επέδειξε το όπλο που είχε σε θήκη στη ζώνη του αλλά στη συνέχεια το έβγαλε και το έσειε μπροστά στους άναυδους εργαζόμενους, κάποιος από τους οποίους κάλεσε την  αστυνομία».

Η αστυνομία πάντως χρειάστηκε τουλάχιστον είκοσι λεπτά να φτάσει στο περιστατικό. Νωρίτερα, είχε σπεύσει ο γιος του δράστη, ο οποίος προσπάθησε και κατάφερε να ηρεμήσει τον πατέρα του πριν συμβεί το χειρότερο. Οι εργαζόμενοι πάντως κατέθεσαν μήνυση, οπότε ο Στέλιος Ιωαννίδης συνελήφθη μία ώρα αργότερα στο σπίτι του, με τις κατηγορίες της οπλοχρησίας, απειλής και εξύβρισης, με ρατσιστικό κίνητρο. Το Σάββατο θα προσαχθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σ.Ι. φέρεται να είχε άδεια για την κατοχή του όπλου  η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2014 ωστόσο αυτό θέτει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.

Με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Αλέξανδρος Καρντασιάδης, μέλος της Ομάδας Νομικών για τους Μετανάστες και Πρόσφυγες, δήλωσε ότι «το περιστατικό πρέπει να αναδειχθεί και να καταδικαστούν τα ρατσιστικά κίνητρα και η Ομάδα Νομικών στηρίζει την ΑΡΣΙΣ και τους εργαζόμενους στον ξενώνα».

Εστία Προσφύγων, Μονάδα Υποδοχής και Φιλοξενίας Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο στην Καλλιθέα

Λεωφόρος Συγγρού 352, Καλλιθέα

Η Εστία Προσφύγων σχεδιάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία της στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας, με στόχο να λειτουργήσει ως προτυποποιημένη δομή προστασίας νεοεισερχομένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως τον Ιανουάριο του 2017, η Δομή χρηματοδοτήθηκε από το έργο «Relocation & Reception Scheme»  (κωδικός έργου: GRC01/2016/0000000060/004) που η ΑΡΣΙΣ υλοποίησε, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την ΕE. Από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο του 2017, οι Δομές χρηματοδοτούνται από το έργο «Accommodation and assistance to asylum seekers andrelocation candidates» (κωδικός έργου: GRC01/2017/0000000077/000), με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την ΕE.

Στα πλαίσια λειτουργίας της Εστίας προβλέπεται, η παροχή πολλαπλών και πολυδιάστατων υπηρεσιών σε ενήλικες, κηδεμόνες αλλά και παιδιά, μέσα από την ανάπτυξη ενός διεπιστημονικού μοντέλου υποστήριξης. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στην Εστία είναι:

  • Υποστήριξη και ενέργειες αποκατάστασης για οικογένειες με έναν ή και τους δύο γονείς
  • Κοινωνική συμβουλευτική, πληροφόρηση και ψυχολογική υποστήριξη σε ενήλικα και ανήλικα μέλη των οικογενειών που φιλοξενούνται και αντιμετωπίζουν οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα
  • Επαγγελματικός προσανατολισμός, συμβουλευτική κατάρτισης και εργασίας
  • Νομική συμβουλευτική σε ότι αφορά στην διαδικασία κατάθεσης και απόκτησης ασύλου καθώς και εργασιακά θέματα
  • Δημιουργικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και ενηλίκους

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση της ανασύνταξης των δυνάμεων και της ενίσχυσης των ενήλικων μελών των οικογενειών που φιλοξενούνται, με την προοπτική της αυτόνομης ένταξης τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Η δυναμικότητα της Εστίας είναι 48 ατόμων  με δυνατότητα φιλοξενίας 8 μονογονεϊκών οικογενειών με τα παιδιά τους και 4 οικογενειών με δύο γονείς. Προτεραιότητα δίνεται στα πρόσωπα που βρίσκονται σε ιδιαιτέρως ευάλωτη θέση (γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μονογονεϊκές πολύτεκνες οικογένειες κλπ).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ