Αρχική Καλλιθέα «Μενίδι» έκαναν την Καλλιθέα;

«Μενίδι» έκαναν την Καλλιθέα;

Το ίδρυμα Νιάρχου περίμεναν όλοι για να δουν τη περιοχή τους να αναπτύσσεται. Η αδιαφορία όμως των διοικούντων τα τελευταία χρόνια για τη κοινωνία της Καλλιθέας δημιουργεί νέα περίεργα φαινόμενα υποβάθμισης και τη μετατρέπει σε γκέτο έτοιμο να συναγωνιστεί το Μενίδι.

Οι Καλλιθεάτες προτιμούν πλέον να πληρώνουν ενοίκια σε άλλες περιοχές, παρά να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε… γκέτο

Ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι – ειδικά από περιοχές γύρω από Προσφυγικά – φεύγουν από τις συνοικίες τους, με την κατάσταση από τις προκλήσεις αρκετών αλλοδαπών ρομά να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Προσφυγικά ώρα μηδέν. Λόγω των χαμηλών τιμών αποτελούν ιδανικό καταφύγιο.

Πολλοί από αυτούς όμως δημιουργούν προβλήματα. Κανένας δε ξέρει πως ζουν. Δεν εμπορεύονται τίποτα ούτε δείχνουν να εργάζονται κάπου. Εκτός αν θεωρείται εργασία το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά στο κέντρο της πόλης. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια γύρω από τις κατοικίες τους μετατρέπονται σε οικογενειακά καθιστικά και σκουπιδότοπους. Οι φωνές, τα ουρλιαχτά των παιδιών και οι κρότοι ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας δε σταματούν. Δε σέβονται τίποτα. Προφανώς δεν έχουν άδειες παραμονής και έγγραφα ταυτότητας. Αν διαμαρτυρηθείς γίνονται απειλητικοί.  Κανένας δεν ασχολείται με το πρόβλημα που έχει πάρει έκταση.

Στις παλαιές πολυκατοικίες και στα υπόγεια του κέντρου της πόλης η ίδια κατάσταση. Φταίνε αυτοί που τους νοικιάζουν μαύρα λένε οι κάτοικοι. Ξένοι ρομά παντού. Σκιπη, Δερβενακιων, Λυκουργου… στις αυλές πολυκατοικιών και στους δρόμους κατά δεκάδες. Δίπλα στο 13ο Δημ. σχολειο και 14ο Νηπιαγωγειο! Οι φοροδιαφεύγοντες ιδιοκτήτες τα νοικιάζουν χωρίς διατυπώσεις στο βωμό του εύκολου αλλά παράνομου κέρδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι νεαρά ζευγάρια με παιδιά που έχουν σπίτια στην συγκεκριμένη συνοικία, προτιμούν να τα ξενοικιάσουν και να φύγουν, νοικιάζοντας κάποιο άλλο διαμέρισμα σε κάποια άλλη περιοχή.

Τόσο δραματική είναι η κατάσταση που ζουν, αφού οι φασαρίες που κάνουν αρκετές οικογένειες ή ομάδες ρομά που ζουν στα σπίτια της συνοικίας είναι καθημερινές.

Όπως υποστηρίζουν δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν μέσα σε… γκέτο.

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που έχουν σπίτι εκεί προτιμούν να νοικιάσουν κάπου αλλού. Όσο για το σπίτι που αφήνουν πίσω τους; Κάποιος ρομά θα βρεθεί να το ενοικιάσει, αφού οι υπόλοιποι γνωρίζουν τι γίνεται στη συνοικία και δεν ενδιαφέρονται.

Παράλληλα, οι δρόμοι που τα βράδια του καλοκαιριού ήταν συνήθως γεμάτοι από κόσμο, πλέον είναι έρημοι αφού οι κάτοικοι της περιοχής λόγω και του χαμηλού φωτισμού φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Μένει να δούμε τι θα κάνει επιτέλους ο δήμος, η πολιτεία και η αστυνομία και αν θα συνεχίσει να αφήνει μία γραφική και ιστορική συνοικία της να βουλιάζει στο έλεος της υποβάθμισης και της παραβατικότητας.

Η «άψογη» λειτουργία Δημοτικής και Κρατικής Αστυνομίας στην πόλη μας, όσο και η μη συνεργασία τους μέσω της κοινής επιτροπής εγκληματικότητας -που δε συστάθηκε ποτέ για την ασφάλεια της πόλης- φαίνεται στην πράξη καθημερινά. Όλοι είμαστε θύματα αυτής της ανυπαρξίας η οποία τρέφει τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την παρανομία. Δυστυχώς θα τα δούμε όλα αυτά τα επόμενα δύο χρόνια στην Καλλιθέα.

Το ρεπορτάζ δεν έχει σκοπό να προσβάλει την αξιαγάπητη και συμπαθή φυλή των Ρομά. Μακρυά από εμάς οι όποιες ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας από την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά αρκετών από τους ρομά που εγκαθίστανται στην πόλη μας. Καλοδεχούμενοι με την προϋπόθεση της ισότιμης και πολιτισμένης συμπεριφοράς έναντι των κατοίκων. Μόνο με την παρέμβαση των αρχών σε τέτοιες περιπτώσεις θα λυθεί το πρόβλημα πριν πάρει έκταση και γίνουμε «Μενίδι». Φυσικά μεταξύ αυτών υπάρχουν και φιλήσυχοι που δε δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα όπως συμβαίνει και με το σύνολο των αιγυπτίων και άλλων μεταναστών της πόλης μας. Η Καλλιθέα είναι μια πόλη μεταναστών χωρίς ξενοφοβικό πρόσημο και έτσι θα είναι πάντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ