Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αρθρο της Ψυχολόγου Θεοτόκης (Τιτής) Ντολαπτσή

Η πολυεπίπεδη κρίση της ελληνικής κοινωνίας, κρίση οικονομική, οικογενειακή, ηθική, πνευματική, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας. Η φτώχεια και η ανεργία σε συνδυασμό με την διαρκή εισροή προσφύγων και μεταναστών, έχουν δημιουργήσει άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε χιλιάδες ανθρώπους,  ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Όπως είναι αναμενόμενο, η ανάγκη για επιβίωση θα φέρει την κλοπή, την ληστεία, την απάτη.

Οι κλοπές, οι διαρρήξεις  σε σπίτια από εγκληματικές συμμορίες, οι ληστείες σε καταστήματα, βενζινάδικα, ψιλικατζίδικα, οι καταστροφές οχημάτων και δημοσίων κτιρίων και οι ένοπλες επιθέσεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.

Θα είχε πάρει όμως η εγκληματικότητα τέτοιες διαστάσεις αν το σωφρονιστικό μας σύστημα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό; Θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα αν η εξασφάλιση στέγης και τροφής σε όλους αποτελούσε βασικό μέλημα της πολιτείας; Η αδιαφορία οξύνει την κοινωνική αδικία και εντείνει τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μοιάζει ανήμπορο να υπερασπιστεί τους πολίτες που αισθάνονται πλέον αβοήθητοι. Το κράτος απουσιάζει. Η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος βίαιων επιθέσεων και εγκληματικών σπειρών. Καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Ακούει κανείς;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ