Η απλή αναλογική ευκαιρία για την αναγκαία ανατροπή στην Καλλιθέα

Εκλογές 2019 – Η απλή αναλογική ευκαιρία για την αναγκαία ανατροπή στην Καλλιθέα

του Γιώργου Καστάνη*

Οι επόμενες δημοτικές που θα γίνουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2019 θα βάλουν τέρμα ή τουλάχιστον θα περιορίσουν κατά πολύ τη διαφθορά, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τη ρεμούλα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλάζει ο εκλογικός νόμος και οι επόμενες δημοτικές εκλογές το 2019 θα γίνουν με απλή αναλογική.

Κομμένες οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες και στα έργα, κομμένες και οι μίζες. Το δημοτικό συμβούλιο θα αποκτήσει υπόσταση και περιεχόμενο, αντί του ανιαρού ρόλου των «χρησίμων ηλιθίων» που ζούμε σήμερα.

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα δίνεται  η απόλυτη πλειοψηφία στον συνδυασμό που βγαίνει πρώτος στο δεύτερο γύρο, άσχετα από το ποσοστό που πήρε στον πρώτο. Ο εκλογικός νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για να προωθεί τη λαμογιά,  την αυθαιρεσία και τις αγριοφωνάρες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αντίθετα η  απλή αναλογική θα φέρει τη διαφάνεια, τη συζήτηση με επιχειρήματα  και φυσικά τη συναίνεση. Όσοι αντιδρούν στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, επικαλούνται  δήθεν την «ακυβερνησία» στο δήμο. Φυσικά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά το αντίθετο, γιατί η διοίκηση θα είναι αναγκασμένη να ασκεί το έργο της με σοβαρότητα και σεβασμό και προπαντός χωρίς κλέψιμο.

Όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος  θα πρέπει να  διοικήσει με αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Οπότε τα πράματα σοβαρεύουν και δεν έχει «τζάμπα μαγκιές» ή καφενειακού επιπέδου αντιπαραθέσεις που υποβιβάζουν  το δημοτικό  συμβούλιο και κάνει τους πολίτες να ντρέπονται για αυτήν την κατάντια. Όταν λοιπόν, ένα εκλογικό σύστημα αλλοιώνει τις διοικήσεις των δήμων και παραχαράσσει  τη θέληση των πολιτών, «κλέβοντας» τις ψήφους των δημοτών, που  ψηφίζουν άλλο και βγαίνει άλλο, τότε να μην απορούμε που η τοπική αυτοδιοίκηση ανακηρύσσεται κάθε χρόνο σε πρωταθλήτρια της  διαφθοράς. Ξεκινάει η διοίκηση με «κλέψιμο» ψήφων».

Το εκλογικό μέτρο θα είναι σχεδόν ανάλογο με το πλαφόν του 3% που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο των βουλευτικών εκλογών, με τη διαφορά ότι θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις έδρες του κάθε Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου. Για παράδειγμα, σε δήμο άνω των 60.000 και μέχρι 100.00 κατοίκων, όπως η Καλλιθέα, το Δημοτικό του Συμβούλιο, έχει 41 έδρες και το εκλογικό μέτρο συζητάτε να είναι το 2,4% των ψήφων.

Έτσι με τα ίδια και το πιθανότερο αυξημένα ποσοστά, ο κος Λασκαρίδης και Γρίβας με 3,59% και 2,42% αν ξανακατεβάσουν συνδυασμούς εξασφαλίζουν την είσοδο τόσο των ίδιων αλλά ενδεχομένως και υποψηφίων τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους «δυνατούς» υποψήφιους δημάρχους να ενισχύσουν τους συνδυασμούς τους με πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών τους που έχουν μεγάλο έρεισμα, οι οποίοι δεν θα είχαν πιθανότητα να εκλεγούν ως αυτόνομοι συνδυασμοί λόγω πλαφόν.

Η δεύτερη ρύθμιση που μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν μιας μορφής βέτο στα Δημοτικά τους Συμβούλια. Το βέτο οι δήμαρχοι θα μπορούν να ασκούν μόνο για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία των δήμων. Για παράδειγμα όταν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός των δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια στο ενδεχόμενο που δεν εγκριθεί στην πρώτη ψηφοφορία με την σχετική πλειοψηφία, ο δήμαρχος θα μπορεί να αποφασίσει την έγκριση του με λιγότερο αριθμό ψήφων ή ακόμη και με την βούληση του, αφού δεν μπορεί να μείνει ο δήμος χωρίς ετήσιο προϋπολογισμό, καθώς δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

Επιτρέπονται οι συνεργασίες συνδυασμών εν όψει της Β’ Κυριακής των εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οι οποίες και θα αποτυπώνονται και στην διοίκηση του δήμου.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνεργαζόμενοι με τους δύο πρώτους μπορούν να παζαρέψουν θέσεις αντιδημάρχων κλπ

Επομένως στις επόμενες δημοτικές εκλογές η συνταγή για τους αρχηγούς συνδυασμών είναι πολύ απλή, δηλαδή δυνατά ονόματα στα ψηφοδέλτια για την εκλογή όσο περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων μπορούν. Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο του σημερινού δημάρχου που πρωτοκλασάτα στελέχη του γνωρίζει ότι αποκλείεται να εκλεγούν και αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να εντάξει στο επόμενο ψηφοδέλτιο ηχηρά ονόματα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο μέχρι στιγμής, αλλά όχι και αδύνατο. Μια μεγάλη ομάδα δημοτικών συμβούλων καθιστά τους δημοτικούς συνδυασμούς που δεν ανήκουν στην πρώτη δυάδα αυτόματα συμμέτοχους της διοίκησης, με την προϋπόθεση να συνεργαστούν στο δεύτερο γύρο με αυτόν που θα κερδίσει. Ευνοείται δηλαδή ο τρίτος και οι επόμενοι συνδυασμοί αν επιλέξουν σωστά τις συνεργασίες τους για να συμμετέχουν στη νέα διοίκηση του δήμου.

Για την Καλλιθέα όλα αυτά σημαίνουν χαμηλών τόνων αντιπολίτευση στο σημερινό δήμαρχο από λάτρεις της καρέκλας που δεν τον αποκλείουν για αυριανό σύμμαχο και «δωράκια» από το δήμαρχο σε όσους βλέπει ως μελλοντικούς συνεργάτες να του κλείνουν το μάτι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές θα σταματήσει το αίσχος της μετατροπής μιας μειοψηφίας σε απόλυτη πλειοψηφία, θα μπει τέλος στο διακοσμητικό ρόλο της αντιπολίτευσης, θα δώσει ρόλο και φωνή σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες της διοίκησης.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι όποιος όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος θα υπάρχει καλύτερη διοίκηση; Σίγουρα όχι γιατί οι συνεργασίες μπορεί να δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία με ικανό αριθμό συμβούλων.

Αν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει ο δήμαρχος της πόλης, ας δεσμευτούν εγγράφως- από τώρα ή έστω και προεκλογικά – σε ένα δημόσιο μνημόνιο αρχών και θέσεων για το δεύτερο γύρο, χωρίς να υφίσταται η ανάγκη για δημιουργία κοινών συνδυασμών, μιας και είναι δεδομένο ότι θα έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο από τον πρώτο γύρο. Έτσι όποιοι και αν βγουν στην πρώτη δυάδα, η νέα διοίκηση αλλαγής θα είναι δεδομένη. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αλληθωρίζουν, οπότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να φανούν στο μέλλον ανακόλουθοι στις θέσεις τους κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι ψηφοφόροι τους.

Μόνο έτσι θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο για το μέλλον της Καλλιθέας με μία νέα ισχυρή δημοκρατική διοίκηση συνεργασίας.

*Ο Γιώργος Καστάνης είναι Πολιτικός μηχανικός, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΗ, μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Καλλιθέας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και Πρόεδρος του ΙΛΙΣΟΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ