Ευαγόρας Παλληκαρίδης

Κύπρος- Λευκωσία: Φυλακές και Φυλακισμένα μνήματα, Ιερός τόπος, η ονομασία του κοιμητηρίου-σύμβολο της αιώνιας θυσίας των 13 εκεί θαμμένων αγωνιστών για την Ελευθερία Κυπρίων ηρώων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού από τον Αγγλικό ζυγό ηρωικό αγώνα.

13 μνήματα που θυμίζουν τη θηριωδία των Άγγλων δυναστών , από τον ήρωα Μιχάλη Καραολή μέχρι τον τελευταίο εκεί θαμμένο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον 19 μαθητή- ποιητή που εκτελέστηκε από τους Άγγλους στις 14 Μαρτίου του 1957, μεσάνυχτα 13ης προς 14η Μαρτίου στις 12.02 ακριβώς… με απαγχονισμό.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο πιο νέος εκτελεσμένος με απαγχονισμό, ένα παιδί που γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1938 στην Τσάδα της Κύπρου, μαθητής σχολείου οργανώθηκε και βγήκε στην Αντίσταση με όραμα τη λευτεριά της πατρίδας του της Κύπρου.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά / θα πάρω μονοπάτια / να βρω τα σκαλοπάτια / που παν στην λευτεριά… (Από το ποίημα του Θα πάρω μια ανηφοριά-Λευτεριά).

Ποίημα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Ηρώων γη

Όλη η φύση κοιμάται τη ναρκώνει το κρύο

Κι εγώ φεύγω λαλώντας το στερνό μου αντίο

Και την μάνα φιλώντας την κοιτάζω να κλαίει

Μάνα μην κλαίς της λέω μάνα μην κλαίς και κλαίω.

Κι όλο πάω και τρέχω και το δάκρυ της σβήνει

Για μια μόνο στιγμούλα

Και μιαν άλλη μανούλα, την Ελλάδα μας έχω

Π’ όλο κλαίει κι εκείνη.

Στου βουνού τη ραχούλα σ’ ανθοστόλιστα πλάγια

Τη γλυκιά μου μανούλα ψάχνω να βρω την Άγια

Θ’ ανεβαίνω ραχούλες χιονισμένες κορφές

Ώσπου να βρω ηρώων γη , κι ηρώων μορφές.

Η Κύπρος απέκτησε την πολυπόθητη ανεξαρτησία της στις 19 Φεβρουαρίου του 1959 με τη συμφωνία Λονδίνου-Ζυρίχης.

Γιός του Μιλτιάδη Παλληκαρίδη, ο νεαρός Ευαγόρας Παλληκαρίδης οραματιστής της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, έδωσε μάχη κατά των Άγγλων κατακτητών του νησιού του, συνελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου του ’57, δικάστηκε στις 25 του ίδιου μήνα και  εκτελέστηκε δι απαγχονισμού στα 19 του, περνώντας στη γη των ηρώων όπως ο ίδιος έγραψε στο ποίημα του… Κύπριος μαθητής, αγωνιστής και ποιητής  που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν 80 χρόνια στην Τσάδα Κύπρου…

 ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

Φωτογραφίες: διαδίκτυο.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ