Ερώτηση ενός μαθητή λυκείου που διαμαρτύρεται για το κάπνισμα μέσα στα σχολεία – Οι απαντήσεις των βουλευτών

4 ώρες πριν

 

Αγαπητέ Άγγελε,

Σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία και την προσπάθειά σου να αναδείξεις ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα, όπως η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή του εν λόγω νόμου απέχουν πολύ από το επιθυμητό.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, πατέρας δύο παιδιών αλλά και «φανατικός αντικαπνιστής» είμαι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για χώρους όπως τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια.

Ανάλογη ευαισθησία δείχνει και η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ ξεκάθαρη ήταν και η πρόσφατη δέσμευση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «από τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης θα είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ξεκινώντας από τη βουλή και τα δημόσια κτίρια». Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν αρκεί μόνο η καταστολή…χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας».

Η απάντηση στο ερώτημά σου για τις επιπλέον ενέργειες που μπορεί να κάνει ένας βουλευτής, ώστε να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος, είναι πολυδιάστατη. Όλα όμως θεωρώ ότι ξεκινούν από τη συνέπεια και την προσωπική τοποθέτηση του καθενός από εμάς. Οι βουλευτές οφείλουμε να αποτελούμε παράδειγμα και με τη συνέπειά μας να στηρίζουμε εμπράκτως την εφαρμογή των νόμων. Πόσο εύκολο είναι να συμμορφωθεί ένας πολίτης με όσα ορίζει ο νόμος, όταν βλέπει έναν Υπουργό να καπνίζει στους διαδρόμους της Βουλής; Πόσο εύκολο είναι να πειθαρχήσει ένα παιδί, όταν επιλέγει να μην πειθαρχεί αυτός που ψήφισε το εν λόγω μέτρο; Η απάντηση είναι προφανής…

Σε δεύτερο στάδιο κρίνω ως απαραίτητη – όπως κι εσύ τονίζεις – την δραστηριοποίηση ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού σε όλους τους δημόσιους χώρους, θέμα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θεωρώ, επίσης, σημαντική τη συνεισφορά των social media, μέσω των οποίων φροντίζω τακτικά να προωθώ μηνύματα κατά του καπνίσματος και υπέρ της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και κάθε πρωτοβουλία (ημερίδες, συνέδρια κτλ) που μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πλέον σημαντικό είναι να διαμορφώσουμε μια «αντικαπνιστική συνείδηση» ως πολίτες και να την περάσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί μόνο να χάσουμε έχουμε από αυτή την βλαβερή συνήθεια. Στο πλαίσιο αυτό θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω στην επίτευξη αυτού του στόχου!

Με εκτίμηση

Κώστας Βλάσης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ

μία μέρα πριν

Καλησπέρα Άγγελε,

Θεωρώ ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ενδεικτική των παθογενειών της ελληνικής πραγματικότητας. Ψηφίζουμε νόμους και συμφωνούμε ότι δεν θα τους εφαρμόσουμε. Εκτός αν επιμείνουν κάποιοι «τρελλοί του χωριού» που γίνονται ενοχλητικοί και γραφικοί πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου είναι για μένα ένα προσωπικό στοίχημα και προσπαθώ και μέσα στη Βουλή να το θέτω συνεχώς. Μόνο φέτος έχω κάνει και δύο σχετικές ερωτήσεις (δες εδώ αν θες:

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=d0b2a521-a93c-4d22-8610-a8f2011dfa71

https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=a76fbc04-d2a2-420d-ab5a-a89b01253852)

Νομίζω ότι το σχολείο είναι ο κατεξοχήν ευαίσθητος χώρος που πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας, ώστε να μην δίνονται τα λάθος παραδείγματα. Θα το θέσω το θέμα και στον Υπουργό για να βρεθεί μια «καθαρή λύση» για τα σχολεία τουλάχιστον σε ότι αφορά τον αέρα που αναπνέετε. Οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, χρειάζονται και πολιτική βούληση και θα πρέπει κάποια στιγμή να «σπάσουμε και αβγά».

Ασφαλώς και ο καπνιστής έχει δικαίωμα να καπνίζει αλλά και ο μη καπνιστής έχει δικαίωμα να αναπνέει καθαρό αέρα. Για αυτό οι καθαροί κανόνες και η τήρησή τους μας επιτρέπουν σε όλους να συμβιώνουμε αρμονικά. Το θέμα όμως είναι ότι οι κανόνες αυτοί στο θέμα του καπνίσματος δεν τηρούνται.

Σ’ ευχαριστώ για την ερώτηση και μη διστάσεις να μου ξαναγράψεις.

Γιώργος Μαυρωτάς

2 μέρες πριν

Καλησπέρα. Έχει απόλυτο δίκιο ο μαθητής και θα επανέλθω με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητώντας την εφαρμογή των νόμων και στα σχολεία. Ευχαριστώ.

vouliwatch.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ