ΕΝ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι – Ο Γενικός Γραμματέας κ. Πέτρος Παριανός στο kallitheapress

Δ. Μπιζιώτας: Κύριε Παριανέ, έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια από τότε που αναλάβατε Γενικός Γραμματέας Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά την καλλιτεχνική παιδεία;

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι όλο αυτό τον καιρό έχουν γίνει προσπάθειες από κυβερνητικές δυνάμεις για μια καλλιτεχνική εκπαίδευση που να επικοινωνεί διαρκώς με την κοινωνία. Στοχεύουμε σε μια πολιτιστική πολιτική απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις, τις πελατειακές σχέσεις και την καθοδηγούμενη ενιαία άποψη. Σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε αρωγό το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιωτικών Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Δ. Μπιζιώτας: Απ’ ότι γνωρίζω, η διαβάθμιση της Καλλιτεχνικής παιδείας για να γίνει χρειάζεται ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων και διυπουργικών αποφάσεων. Πείτε μας σας παρακαλώ εάν έχει προχωρήσει κάτι.

Απάντηση: Ως Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιωτικών Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την διαβάθμιση των πτυχίων και διπλωμάτων των Μουσικών Εκπαιδευτηρίων και στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Προτάσεις που έχουν να κάνουν με την Ισοτιμία στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Ήδη, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας ισοτιμήθηκαν τα πτυχία των Μουσικών Σχολών με Τ.Ε.Ι. Άρα λοιπόν, σε πρώτη φάση έχουν διαβαθμιστεί τα πτυχία των Δραματικών Σχολών και αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση της ισοτιμίας αυτής είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προϊόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Βάσει του νόμου 4481/17:

  • Ισότιμα τα πτυχία Δραματικών Σχολών με Τ.Ε.Ι.
  • Τίτλοι σπουδών Δημοσίων και Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών θεωρούνται ισότιμοι με κοινή υπουργική απόφαση Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας.
  • Αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση ισοτιμίας είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προϊόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Κύριε Μπιζιώτα, στις 24 Απριλίου που είχα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου μου υποσχέθηκε ότι μετά την ισοτιμία των πτυχίων των Δραματικών Σχολών με Τ.Ε.Ι. θα ακολουθήσει η διαβάθμιση των Μουσικών Εκπαιδευτηρίων (Ωδεία και Μουσικές Σχολές).

Δ. Μπιζιώτας: Κύριε Παριανέ, πληροφορηθήκαμε ότι στο Μέγαρο Μουσικής διοργανώσατε ως ΕΝ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι. συναυλία μουσικών συνόλων. Ποιός ήταν ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης;

Απάντηση: Ήταν ένα εγχείρημα αρκετά τολμηρό, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, ώστε να καταφέρουμε να ενώσουμε τα ωδεία και τις μουσικές Σχολές μουσικά, της περιφέρειας με την Αθήνα.

Η συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 13 Ιουνίου. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ωδείων, υπήρξαν δύο μέρη: α) 5-7μμ.και β) 7.30-9.30 μμ. Ο σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν όλα τα ωδεία της περιφέρειας να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τους σολίστες-σπουδαστές τους. Η συνύπαρξή μας αυτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία και χαιρετίστηκε με θερμά λόγια από τις ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.

Λαμβάνοντας τη χαρά των συμμετεχόντων και του κοινού ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Ιούνιο του 2019.

Κύριε Μπιζιώτα, η μουσική μοιάζει με ένα λουλούδι που φυτρώνει στην καρδιά, μεγαλώνει στην ψυχή, ανθίζει στις σκέψεις και χρωματίζει τη ζωή.

Δ. Μπιζιώτας: Θα ήθελα να σχολιάσετε την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Υπουργό κα Λυδία Κονιόρδου στην Υπουργό κα Μυρσίνη Ζέρβα.

Απάντηση: Με την Υπουργό κα Κονιόρδου, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, είχαμε μια εποικοδομητική θα έλεγα συνεργασία σε ότι αφορά την διαβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης. Οι συναντήσεις που έγιναν τόσο με την ίδια όσο και με το διευθυντή του γραφείου της έχουν προχωρήσει αρκετά και πρέπει να σας πω ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.
Η νέα Υπουργός είναι αξιόλογη, δυναμική, οργανωτική, παραγωγική και ευελπιστούμε ως ΕΝ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι. να συνεχίσουμε το ίδιο καλά ώστε μέσα στο 2018 να έχουμε τελειώσει με τη διαβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης. Το Σεπτέμβρη θα συγκληθεί το Δ.Σ. της Ένωσης Ωδείων και Μουσικών Σχολών Ελλάδας καθορίζοντας την περαιτέρω στάση μας.

Δ. Μπιζιώτας: Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή σας τη συνέντευξη κε Παριανέ και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ