Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Καλλιθέα

227

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος και Αρχηγός της Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» Λάζαρος Λασκαρίδης απαντά σε δέκα ερωτήσεις του kallitheapress.gr

  • Πρόσφατα διατυπώσατε την απορία σας για την απουσία δηλώσεων του τέως Δημάρχου για τις εξελίξεις στην πόλη.

– Θεωρώ υποχρέωση του εκάστοτε απελθόντος δημάρχου οποιασδήποτε πόλης να τοποθετείται για τα δρώμενα στον Δήμο που παρέδωσε. Όποιος δεν το πράττει, ουσιαστικά είναι σαν να εγκρίνει την πολιτική που ακολουθείται.

  • Για ποιο λόγο δε συνυπογράψατε την καταγγελία στην αποκεντρωμένη διοίκηση των δημοτικών συμβούλων τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για θέματα του Οργανισμού «Γιάννης Γάλλος»;

– Είχα υπογράψει το αρχικό κείμενο των 13 συμβούλων της αντιπολίτευσης, ζητώντας τόσο τον έλεγχο της νομιμότητας ύπαρξης Εκτελεστικής Επιτροπής στον Οργανισμό Παιδικής Αγωγής και Άθλησης όσο και την εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης στο τριμελές αυτό όργανο, εφόσον τελικά η πλειοψηφία προχωρούσε στη σύστασή του.

Θεωρώ αντιδημοκρατική στο έπακρο την απόφαση της πλειοψηφίας να αποκλείσει την αντιπολίτευση για να γίνονται όλα χωρίς κανέναν έλεγχο, μέσα σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Αυτή, όμως, είναι η αυταρχική διοίκηση. Χρέος της αντιπολίτευσης είναι να την καταγγέλλει, να την απογυμνώνει και να μην τη μιμηθεί όταν πάρει τις τύχες του Δήμου στα χέρια της.

Κι από το βήμα αυτό, κύριε Μπιζιώτα, δεσμεύομαι ότι η επόμενη διοίκηση του Δήμου αφού επανεξετάσει τη δομή και τη λειτουργία του Οργανισμού, όπως και των άλλων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, θα τις θέσει υπό διαπαραταξιακή λειτουργία.

Δεν υπέγραψα το νέο κείμενο διότι πιστεύω ακράδαντα ότι ο φορέας που θα κρίνει τέτοια ζητήματα δεν θα είναι μέρος ενός υπηρεσιακού ή διορισμένου από την πολιτεία οργάνου, αλλά η αιρετή δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό κυρίως, απουσιάζει τόσο η υπογραφή η δική μου, όσο κι άλλων 5 από τους 13 αρχικά, συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, με τους οποίους αναδείξαμε το θέμα.

  • Ποιες είναι οι απόψεις σας για την παραλία Καλλιθέας?

– Προ έτους, περίπου, έγινε έρευνα σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, από την οποία προέκυψε ότι τα 2/3  των παιδιών δε γνώριζαν ότι η πόλη που ζουν δεν είναι παραθαλάσσια!

Φυσικά δεν ευθύνονται γι’ αυτό ούτε τα ίδια, ούτε οι γονείς τους. Η ευθύνη βαρύνει τις κυβερνήσεις των πέντε τελευταίων δεκαετιών και τις αντίστοιχες διοικήσεις του Δήμου που έκρυψαν –στην κυριολεξία- την Καλλιθέα από τη θάλασσα. Και την έκρυψαν για να κρύψουν μαζί και τις βρωμιές τους! Για να γίνεται εκεί το «μπάτε σκύλοι αλέστε» από τους τοποτηρητές εκλεκτούς τους. Η λύση για ν’ αναδειχτεί η παραλία της Καλλιθέας σήμερα, περνά μέσα από τη συνεργασία αλλά και τη διεκδίκηση προς την Περιφέρεια Αττικής καθώς και από την αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδείξει η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας.

Κύριε Μπιζιώτα, «για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά», με δημόσιες σχέσεις έργο δεν παράγεται. Για να παράξεις έργο, πρέπει να δυσαρεστήσεις κιόλας. Ποιους; Εκείνους που θεωρούν την περιοχή δοβλέτι τους. Στην παραλία της Καλλιθέας πρέπει να πέσουν οι μπάρες της άθλιας ιδιοποίησης και η περιοχή ν’ αναπνεύσει, βγάζοντας τους Καλλιθεάτες στη θάλασσα. Έχουμε, όραμα, έχουμε σχέδιο, γι’ αυτό και σε μια άλλη ευκαιρία θα σας το αναπτύξω αναλυτικά.

  • Πως κρίνετε το επίπεδο καθαριότητας της πόλης;

– Η σημερινή διοίκηση έχει αποτύχει παντελώς στον τομέα της καθαριότητας κι είναι ένας τομέας στον οποίο η προηγούμενη τα πήγαινε καλύτερα. Έχουν χάσει τον έλεγχο, δεν απαιτούν από την πολιτεία προσλήψεις προσωπικού και κάνουν διστακτικά βήματα στην ανανέωση των υπηρεσιών. Εμ βέβαια, που να τους μείνει χρόνος για ν’ ασχοληθούν με τις προσλήψεις εκεί, όταν διορίζουν διαρκώς «από το παράθυρο» σε άλλες δομές του Δήμου, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής τους, συζύγους δημοτικών συμβούλων και συζύγους, μανάδες ακόμα και… τέως συζύγους υποψηφίων δημοτικών συμβούλων!

Πρέπει κάποιος να πει στον δήμαρχο ότι καθαριότητα στην πόλη δεν μπορεί να υπάρξει με φωτογραφίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

  • Πως κρίνετε την κοινωνική πολιτική του Δήμου;

– Για τη διανομή των τροφίμων, τα έχουμε πει επανειλημμένως. Η διοίκηση του Δήμου έχει αναγάγει έναν επιχειρηματία του χώρου σε… εθνικό προμηθευτή. Όπως πάει «σάλα σάλα μες τη σάλα τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε», σε λίγο θα του αναθέσουν μέχρι και το… κυλικείο του δημαρχείου.

Αυτή η διοίκηση της απόλυτης αδιαφάνειας και των επιλεκτικών συνεργατών, δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική πολιτική αλλά για τις τακτοποιήσεις «ημετέρων». Η κοινωνική πολιτική είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη διαχειρίζεται μια διοίκηση που δεν έχει κοινωνικό πρόσημο στις απόψεις της.

Κι εδώ μπορώ να δεσμευτώ ότι η επόμενη διοίκηση θ’ αναλάβει ξεκινώντας αμέσως τη δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου και Κέντρου Αστέγων ενώ μέσα σ’ ένα έτος θα έχει εντάξει όλα τα νήπια σε παιδικούς σταθμούς.

  • Πως κρίνετε την πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου;

– Κάτω από τη βάση παίρνει σταθερά η Καλλιθέα στον Πολιτισμό. Και δεν τη συγκρίνω με την Πετρούπολη ή τους Βύρωνα και Υμηττό που συζητούνται με τα φεστιβάλ τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη συγκρίνω με τους γειτονικούς μας Δήμους, που είναι και μικρότεροι σε έκταση και πληθυσμό από μας. Δείτε για παράδειγμα, απόψε μαζεύτηκε στη Νέα Σμύρνη για ν’ ακούσει τον Νταλάρα η μισή… Αθήνα, πρόπερσι την ίδια μέρα, διαφημίστηκε επί δύο μήνες η ίδια πόλη με τον Ρουβά να τραγουδά Θεοδωράκη. Στην Καλλιθέα καμιά Πρωτομαγιά δεν γίνεται τίποτα. Δεν τιμάται ούτε η επέτειος των κοινωνικών αγώνων, ούτε η γιορτή της φύσης.

Επίσης, εκεί τον Σεπτέμβριο οι Ιωνικές Γιορτές (που φιλοξενούν με συμβολικό εισιτήριο όλες τις μεγάλες παραστάσεις του καλοκαιριού) θα συμπληρώσουν 20 χρόνια ζωής κι εμείς τα αντίστοιχα της απραξίας.

Δείτε επίσης τι πρόγραμμα θα έχει το καλοκαίρι ο επίσης γειτονικός Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και να το συγκρίνετε με τη γύμνια της Καλλιθέας…

Τον Πολιτισμό, ο οποίος σήμερα -στην οικονομική κρίση- δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη, η διοίκηση του Δήμου τον αντιλαμβάνεται είτε ως εξόφληση κομματικών γραμματίων (μη λησμονάτε ότι προ διμήνου κάναμε Απόκριες «ξεθάβοντας» από τα φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ τον Κώστα Βενετσάνο) είτε ως επ’ αμοιβή προσέλκυση άλλοτε δημοτικών συμβούλων, όπως συνέβη με τον κεντρικό καλλιτέχνη της εορτής της Καθαρής Δευτέρας.

  • Υπάρχει έλεγχος της Διοίκησης στο Δήμο Καλλιθέας;

– Δείτε και συγκρίνετε μόνοι σας. Με την παρουσία τη δική μας στο Δημοτικό Συμβούλιο η Καλλιθέα απέκτησε μετά από πάρα πολλά χρόνια αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση που προέκυψε από την κοινωνία κι όχι από κομματικά γραφεία. Αντιπολίτευση που ηγεμονεύει στο χώρο της και σχεδιάζει το αύριο. Καρέκλες αν τις ψάχναμε θα τις είχαμε από ετών. Κι όταν κάτσουμε στη μία, θα το κάνουμε μαζί με όλο το λαό της πόλης.

  • O δήμαρχος Καλλιθέας συμμετέχει στο ΔΣ του ΚΠΙΣΝ το οποίο γειτνιάζει με τη ναυταθλητική μαρίνα Καλλιθέας. Πως κρίνετε τη συμμετοχή του αυτή ;

– Η απάντηση είναι μία και σαφής: Μαρίνα-Κέντρο ζωής για τους Καλλιθεάτες και τα παιδιά τους κι όχι για προνομιούχους της εκάστοτε διοίκησης του Δήμου. Για την πόλη ολόκληρη αλλά και για τις Τζιτζιφιές που αποτελούν το παραμελημένο παιδί της η διοίκηση του Δήμου δεν έχει διεκδικήσει τίποτα ουσιαστικό ούτε από το Ίδρυμα, στο οποίο συμμετέχει με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ούτε έχει προσφέρει απολύτως τίποτα από το πλεονασματικό, όπως λέει, ταμείο της. Να είστε βέβαιοι ότι θα το πράξει η επόμενη διοίκηση.

  • Υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης στο κοιμητήριο Καλλιθέας;

– Έχουν τάξει και την ιδιωτικοποίηση του νεκροταφείου; Με την ανάθεση του κυλικείου σε «δανειστή» αρχηγού κόμματος;

  • Υπάρχει ανάπτυξη στην πόλης μας;

– Είναι η Καλλιθέας της ανυπαρξίας. Της αβεβαιότητας, της απόλυτης ανεργίας, της πόλης χωρίς σήμερα. Όσοι συναλλάσσονται με την κακή νύχτα, να βγουν τ’ άπλυτά τους στη φόρα. Εμείς εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια καταγγέλοντας την ανομία και σχεδιάζοντας την Καλλιθέας της προόδου, της εργασίας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ