Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ για μεγαλύτερες ηλικίες

Αεί Διδασκόμενοι: Το νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ για μεγαλύτερες ηλικίες

Το «Αεί Διδασκόμενοι» είναι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018. Το πρόγραμμα απευθύνεται στις ηλικίες 65+, κάτι που μας δείχνει την προσήλωση του ΚΠΙΣΝ στην εκπαίδευση και την ψυχαγωγία όλων των ηλικιών, εφόσον παρατηρεί κανείς πως οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες που προσφέρει όλο αυτό το διάστημα αφορούν παιδιά, έφηβους, ενήλικες και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Το πρόγραμμα «Αεί Διδασκόμενοι» αποτελεί προσαρμογή ενός αντίστοιχου εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές, αποδεικνύοντας ότι στη γνώση δεν υπάρχουν περιορισμοί. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και σίγουρα μια ελπιδοφόρα κίνηση για τα αθηναϊκά δρώμενα. Χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές δραστηριότητες, που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σχετίζονται με τη φύση, την αρχιτεκτονική και τον κόσμο γύρω μας, ενώ πραγματοποιείται δωρεάν χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι τέσσερις θεματικές που περιλαμβάνει το «Αεί Διδασκόμενοι» είναι οι παρακάτω:

1. Με τη δύναμη της φύσης 

Τι μπορεί να σημαίνει πράσινο κτίριο; Μέσα από παιχνίδια έρευνας, μαθηματικούς γρίφους, πειράματα και παιχνίδια ρόλων, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις καινοτομίες και τις λειτουργίες του ενεργειακού στεγάστρου, των πράσινων δωμάτων και των ποτιστικών δεξαμενών, καθώς και τον ρόλο τους στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή: Μουσειολόγος- Μουσειοπαιδαγωγός

Πότε:
Δευτέρα 15, Τρίτη 16, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου
09.00 – 10.30, 11.00 – 12.30

Έως 25 συμμετοχές ανά πρόγραμμα

Για συμμετοχή απευθυνθείτε στην Υποδοχή των δημόσιων υπολογιστών της ΕΒΕ ή καλέστε στο 216 8091000

ΚΠΙΣΝ

2. Ηχητικά τοπία στο ΚΠΙΣΝ

Ποιοι ήχοι κυκλοφορούν μέσα στο ΚΠΙΣΝ; Ποιους από αυτούς ακούμε συχνά και ποιους αγνοούμε; Μέσα από μια διαδρομή στη στέγη των ανθρωπογενών ήχων (ΕΛΣ) και στο περιβάλλον των φυσικών ήχων (Πάρκο Σταύρος Νιάρχος), οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με την έννοια του ήχου και πειραματίζονται με τα χαρακτηριστικά και τις δυναμικές του. Έπειτα, αποκωδικοποιούν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Renzo Piano ως γραφική παρτιτούρα (graphic score), το ενορχηστρώνουν και εμπνέονται από αυτό για να φτιάξουν τις δικές τους γραφικές παρτιτούρες – ηχητικούς χάρτες του ΚΠΙΣΝ.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή: Μουσειολόγος- Μουσειοπαιδαγωγός

Πότε:
Τρίτη 16, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου
09.00 – 10.30, 11.00 – 12.30

Έως 25 συμμετοχές ανά πρόγραμμα

Για συμμετοχή απευθυνθείτε στην Υποδοχή των δημόσιων υπολογιστών της ΕΒΕ ή καλέστε στο 216 8091000.

κπισν

3. Η ηλιακή ενέργεια και ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση

Φύση, φυσικό περιβάλλον, μηχανές, κίνηση, ηλιακή ενέργεια, μετατροπή μορφών ενέργειας, τρόποι μεταφοράς της μηχανικής ενέργειας, αυτοματισμοί. Οι συμμετέχοντες καλούνται να προσεγγίσουν τα παραπάνω ερωτήματα, δομώντας τις δικές τους μηχανικές κατασκευές οι οποίες αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικών μηχανών.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: STEM Education

Πότε:
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου
09.00 – 10.30, 11.00 – 12.30

Σημείο συνάντησης: Υποδοχή ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΒΕ

Έως 25 συμμετοχές ανά πρόγραμμα

Για συμμετοχή απευθυνθείτε στην Υποδοχή των δημόσιων υπολογιστών της ΕΒΕ ή καλέστε στο 216 8091000.

κπισν

4. Στο κατώφλι της αρχιτεκτονικής

Ένα πραγματικό εργαστήριο κατασκευής μακέτας με στόχο την εισαγωγή στην αρχιτεκτονική και την εξοικείωση με την αρχιτεκτονική σύνθεση. Με αφετηρία τις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, τα υλικά κατασκευής μακέτας, τη χρήση κλίμακας σχεδίασης και μαθαίνουν με ποιο τρόπο μια ιδέα μπορεί να μεταφερθεί στο χαρτί ή στη μακέτα.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη: εικαστικός

Πότε:
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου
09.00 – 10.30, 11.00 – 12.30

Έως 25 συμμετοχές ανά πρόγραμμα

Για συμμετοχή απευθυνθείτε στην Υποδοχή των δημόσιων υπολογιστών της ΕΒΕ.

κπισν

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

mononews.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ