Δούρου: Οι μέχρι σήμερα επιλογές κατασπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους

«Η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες. Επιλογών που κατασπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους» αναφέρει, μεταξύ των άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε άρθρο της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για την 43η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Και επισημαίνει: «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας. Με εκείνους δηλαδή τους όρους που θα καταστήσουν ξανά αξιόπιστη την έννοια της Πολιτικής στα μάτια των πολιτών, και ειδικότερα των νέων»

Αναλυτικά το άρθρο της περιφερειάρχη Αττικής:

«Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, και το ερώτημα τίθεται για πολλοστή, δυστυχώς, φορά: η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο; Γιατί η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες.

Επιλογών που κατασπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Επιλογών που περιθωριοποίησαν τη χώρα, καθιστώντας την ουραγό σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, εμποδίζοντας τις παραγωγικές της δυνάμεις να λειτουργήσουν προωθητικά για την οικονομία και την κοινωνία και αποτρέποντας τις αναγκαίες επενδύσεις από το εξωτερικό. Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τελευταία είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών. Την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση, δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών. Να κάνουν πράξη, ως οι βαθμίδες που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και τις αγωνίες του, αυτό που ορισμένοι, προσχηματικά, ονομάζουν «νέα μεταπολίτευση», βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της Ευρώπης των Περιφερειών και την ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας, ως την απάντηση στην άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, μέσα από τη δράση Περιφερειών και Δήμων, π.χ. σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου.

Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία. Και τούτο γιατί από τη φύση τους, οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα : αποτελούν τις βαθμίδες διοίκησης που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους όπως γνωρίζουν και τις λύσεις τους. Είναι, με άλλα λόγια, εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας. Με εκείνους δηλαδή τους όρους που θα καταστήσουν ξανά αξιόπιστη την έννοια της Πολιτικής στα μάτια των πολιτών, και ειδικότερα των νέων.

Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης, το Σεπτέμβριο του 2014. Αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση. Κοινός στόχος, η βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο: με παραγωγή θέσεων δουλειάς, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Πρόκειται για την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας – μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί με τον τρόπο αυτόν υπηρετούμε πραγματικά, όχι απλά μια ημερολογιακή επέτειο, αλλά την ουσία της Δημοκρατίας»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ