Διαδήλωση των Χριστιανών Κοπτών στην Πρεσβεία του Ισραήλ

Στις 24/20/2018 κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού  φωτογραφίες από το Ισραήλ και συγκεκριμένα έξω από την Κοπτική Μονή Ελ Σουλτάν (Deir el Soultan) που βρίσκεται πάνω από την στέγη του ναού του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, αστυνομικοί να έχουν συλλάβει και περάσει χειροπέδες σε έναν κόπτη μοναχό. Το Kallithea Press πληροφορήθηκε ότι στις 1/11/2018 και με την άδεια της αστυνομίας που χορηγήθηκε στους χριστιανούς  κόπτες να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο και στο παρελθόν στα Ιεροσόλυμα έχουν υπάρξει αρκετά επεισόδια μεταξύ διάφορων θρησκειών που έχουν κάνει το γύρω του κόσμου μέσω των ΜΜΕ και επειδή  οι περισσότεροι κόπτες μένουν Καλλιθέα, το Kallithea Press αποφάσισε να γράψει ένα άρθρο για το συγκεκριμένο θέμα με αντικειμενικότητα και σεβασμό προς όλες τις μεριές  ώστε να εκφραστεί η φωνή  των κοπτών αλλά και η αποκλειστική δήλωση που μας έκανε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα μέσω του γραφείο τύπου.

Στις πέντε το απόγευμα φτάνοντας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ είδα τους χριστιανούς κόπτες με τις οικογένειες  τους να έχουν αναρτήσει διάφορα πανό τα οποία ήταν γραμμένα στα Ελληνικά, Εβραϊκά και στα Αγγλικά δείχνοντας  εικόνες από την σύλληψη του κόπτη μοναχού από την Ισραηλινή αστυνομία και να μοιράζουν φυλλάδια στους πολίτες ενημερώνοντας τους για το γεγονός. Κατευθύνθηκα  προς τον πάτερ Ειρηναίο όπου μου είπε τα γεγονότα από την μεριά των χριστιανών κοπτών.

Οι δηλώσεις του Πάτερ Ειρηναίου:

Γίνεται παραβίαση της ιδιοκτησίας της Μονής μας από την Ισραηλινή κυβέρνηση. Σε μια ανακαίνιση που έγινε στην στέγη του Ελληνορθόδοξου ναού προσκείμενου στην Μονή Ελ Σουλτάν, μια μικρή πέτρα έπεσε από την οροφή του ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ που είναι μέσα στην Μονή Ελ Σουλτάν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο κλείσιμο του συγκεκριμένου ναού από το τμήμα Επικίνδυνων Κτηρίων του Δήμου Ιεροσολύμων. Η ισραηλινή κυβέρνηση πήρε την απόφαση ι ίδια να κάνει τις εργασίες στον ναό αλλά αυτό είναι παράνομο γιατί ο ναός είναι στην δικαιοδοσία των κοπτών και πρέπει εμείς οι ίδιοι να πληρώσουμε για την ανακαίνιση η να εποπτεύουμε τα έργα αλλιώς χάνουμε την δικαιοδοσία που έχουμε στην Μονή.

Στις 24/10/2018 Η κυβέρνηση έστειλε συνεργείο να κάνει τις εργασίες, οι μονάχοι με ειρηνικό τρόπο  τους απαγόρεψαν την είσοδο και οι αστυνομικοί είπαν στους μοναχούς ότι αν δεν αφήσουν το συνεργείο να μπει θα τους συλλάβουν και έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτό το περιστατικό. Εμείς φοβόμαστε να μην περάσει η ιδιοκτησία της Μονής στην Εκκλησία της Αιθιοπίας όπου έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στις 25 Απριλίου του 1970 κατά της διάρκειας της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας  στο ναό του Πανάγιου τάφου, η Ισραηλινή κυβέρνηση έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις, με την παρέμβαση των οποίων οι Αιθίοπες μοναχοί κατέλαβαν τη Μονή Ελ Σουλτάν. Αλλά το 1971 το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να ξαναδώσει το μοναστήρι στου κόπτες. Ωστόσο από το 1971 μέχρι σήμερα η Ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση αυτή.

Ο πρόεδρος των Κοπτών Κύριος Σάμι Ριάντ δήλωσε ότι παρόλο που μοιράζονται το ίδιο δόγμα με τους Αιθίοπες μοναχούς , εκείνοι προσπαθούν με την βοήθεια του Ισραήλ να πάρουν με παράνομο τρόπο την Μονή. Φοβόμαστε όπως είπε να μην αλλάξουν την αρχιτεκτονική του χώρου ή καταστρέψουν κάποιες αγιογραφίες.

Επίσης από τα φυλλάδια που μοίραζαν  οι κόπτες, αναφέρεται  ότι  από την βασιλεία του σουλτάνου Abd al-Malik ibn Marwan (684-705) τους δόθηκε η Μονή και τη κυριότητα της Kοπτορθόδοξου εκκλησίας επί της Μονής Ελ Σουλτάν επικυρώνεται κατά την βασιλεία του σουλτάνου salah al Din ton 12 αιώνα.

Εδώ είναι η αποκλειστική δήλωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στο Kallithea Press.

Δήλωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα για τον χώρο που ανήκει στους Κόπτες στον Ναό της Αναστάσεως.

«Μέλημα του Ισραήλ είναι η επισκευή του χώρου που ανήκει στους κόπτες μέσα στον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ για την ασφάλεια των επισκεπτών και των προσκυνητών. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Το κράτος του Ισραήλ εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών και προσκυνητών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των δογμάτων στην Ιερουσαλήμ.»

                                                                                                                               William Anagnostaras

Press Office

                                                                                                                               Embassy of Israel

 

 

Άρθρο του Μηνά  Μπανούμπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ