«Δεν σας φταίει το Survivor»

140

 

Του Κώστα Κώτση,

«Έτσι κι αλλιώς μόνοι μας είμαστε, οι εννιά στους δέκα στην Ελλάδα βλέπουν Survivor αυτή την ώρα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε εντάσεις». Αυτή ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Εκτός από την αμετροέπεια και το κρύο χιούμορ της δήλωσης, αξίζει να αναφερθούμε και στην άτυπη αυτή μάχη της τηλεθέασης, μεταξύ του Survivor και της ψήφισης των μέτρων.

Πολλοί κατηγορούν τους πολίτες γιατί είδαν Survivor (όσους είδαν εν πάσει περιπτώσει – και ήταν πολλοί) και δεν ενδιαφέρθηκαν για τη συνεδρίαση της Βουλής. Γιατί νοιάστηκαν για ένα ριάλιτι και δεν νοιάστηκαν για το μέλλον τους, για τη ζωή τους. Συμφωνώ σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με αυτή την άποψη. Η χώρα μας βιώνει ίσως τη χειρότερη περίοδο της ιστορίας της, εν καιρώ ειρήνης και η απάντηση του κόσμου σε όλο αυτό ποια είναι; Το να ενδιαφέρεται μόνο για το ποιος κέρδισε και σε ποιο αγώνισμα στη μακρινή Δομινικανή Δημοκρατία; Τόσο πολύ έχουμε παραδώσει τη ζωή μας; Τόσο μεγάλη είναι η αδιαφορία μας για την πολιτική και για το ότι συμβαίνει;

Τελικά φάνηκε για ακόμη μία φορά η παντελής απαξίωση της κοινωνίας για το πολιτικό σύστημα της χώρας, όπως άκουγα να λέγεται χαρακτηριστικά σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς βρισκόμουν στο αυτοκίνητο και γύριζα σπίτι μου.

Αλλά για μισό λεπτό! Για ποιο πολιτικό σύστημα μιλάμε; Μιλάμε για αυτό το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα; Μιλάμε για αυτό το πολιτικό σύστημα, στο οποίο οι βουλευτές έχουν αφορολόγητο σχεδόν για ολόκληρο το μισθό τους; Μήπως αναφερόμαστε στο πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να λύσει εδώ και χρόνια το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων; Ή μήπως στο πολιτικό σύστημα που αναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν ακριβά διόδια για εθνικές οδούς που δεν έχουν καν φτιαχτεί και δεν έχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλείας; Ίσως η κουβέντα μας έχει να κάνει και με το πολιτικό σύστημα που δεν προσφέρει ούτε καν τη βασική παιδεία και υγεία στους πολίτες. Που υπάρχουν ασθενείς που κοιμούνται στα ράντζα.

Ναι! Γι’ αυτό το πολιτικό σύστημα μιλάμε! Και βεβαίως, για ορισμένους δημοσιογράφους που το συντηρούν. Και βγαίνουν λοιπόν τώρα αυτοί οι πολιτικοί και αναρωτιούνται γιατί βλέπει ο κόσμος Survivor. Γιατί απαξιώνει η κοινωνία με τέτοιο τρόπο την πολιτική. Προφανώς και την απαξιώνει η κοινωνία την πολιτική, γιατί πρώτη η πολιτική φρόντισε να απαξιώσει την κοινωνία. Πρώτη η πολιτική άφησε εδώ και χρόνια τους πολίτες στο περιθώριο.

Πρώτη η πολιτική στέλνει χιλιάδες νέους κάθε χρόνο στα φροντιστήρια, στο πλαίσιο πάντα της «δωρεάν δημόσιας παιδείας». Και έπειτα τους αφήνει στην τύχη τους και αν περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή βρουν κάπως αλλιώς το δρόμο τους, έχει ο Θεός. Και ο μπαμπάς με τη μαμά να ξεροσταλιάζουν κάθε μέρα στο μεροκάματο, για να πληρώνουν κάτι που θα έπρεπε να το παρέχει δωρεάν – στοιχειωδώς τουλάχιστον – το κράτος.

Πρώτη η πολιτική αδιαφόρησε για τον πολίτη. Και αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα ασχέτως εάν μόλις τώρα φαίνεται, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα υπήρχαν ανέκαθεν, απλώς η ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων τα έκρυβε κάτω από το χαλί. Κια βεβαίως, όταν μιλάμε για πολιτική, εννοούμε αυτή που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, όχι γενικά τον όρο.

Για να καταλήξουμε λοιπόν, πολύ κακώς οι πολίτες έχουν παραδοθεί στην τύχη τους. Το να μην ασχολούνται καθόλου με την πολιτική, δεν αποτελεί λύση. Ούτε αποτελεί λύση το να στρέφονται στην ξενοφοβία και το ρατσισμό (το γνωστό «φταίνε οι μετανάστες»). Η λύση είναι να γίνουν ενεργοί πολίτες και να αντιστρέψουν την κατάσταση. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τουλάχιστον η προσπάθεια, έτσι «για την τιμή των όπλων».

Από την άλλη όμως, οι πολιτικοί ας μην κάνουν τους ανήξερους και ας μην απορούν για την αδιαφορία του κόσμου. Αυτοί προκάλεσαν την αδιαφορία στους πολίτες με τα πεπραγμένα τους. Εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός τους, για να μπορούν να «ελέγχουν» το λαό καλύτερα. Αν είναι έτσι πάω πάσο. Τουλάχιστον όμως, ας μην παίζουν κακό θέατρο…

protagon.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ