Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Ολλανδέ Ολλανδέ…

Αρθρο του Κώστα Μιαούλη

Ο μεγάλος δάσκαλος δεν είναι πια μαζί μας. Ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας, δεν είναι πια εδώ.

Ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας που τον παίδεψαν τα τελευταία χρόνια, έφυγε πριν από λίγες ώρες. Αναπαύτηκε, αφήνοντας ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό έργο αφού γαλούχησε μια γενιά προπομπό εκείνης του 2004. Μας έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο θεώρησης για το ποδόσφαιρο. Έκατσε στον πάγκο του ΟΦΗ για 15 χρόνια και στα χέρια του ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά μια σπουδαία φουρνιά παικτών.

Ο Ολλανδός έφερε πράγματα που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ελληνικό ποδόσφαιρο αγνοούσε, όπως το σκάουτινγκ, αλλά και η ανάδειξη ταλέντων. Μια φιγούρα πολύ ξεχωριστή που μάθαινε στους παίκτες πως μια ομάδα είναι πρώτα απ’ όλα οικογένεια. Γι’ αυτό και όλα τα παιδιά του, ακόμα κι αυτά που βρίσκονται πολύ μακριά, όπως ο Αλεσάντρο Ισις και ο Χάιμε Βέρα ήταν εδώ πριν 43 μέρες στο μεγάλο πάρτι προς τιμήν του Ολλανδού.

Το παροιμιώδες ήθος, αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπιζε το άθλημα που υπηρετούσε έδειξε άλλους δρόμους. Όσα παιδιά έζησαν κοντά του έμαθαν κι ευτυχώς κάποιοι από τους τότε παίκτες του, έγιναν μετά προπονητές, όπως ο Νίκος Νιόμπλιας, ο Γιάννης Αναστασίου, ο Νίκος Γκουλής που σαφώς έχουν επιρροές από τα όσα έμαθαν από τον Ολλανδό.

Αυτό που πάντοτε συνόδευε τον Ευγένιο Γκέραρντ, ήταν ο τεράστιος σεβασμός που απολάμβανε σε όλα τα ελληνικά γήπεδα. Ένας προπονητής που μας είχε κερδίσει όλους, οδήγησε τον ΟΦΗ σε σπουδαίες στιγμές της ιστορίας του, όπως η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1987, αλλά και στην επική πρόκριση κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993.

Οι Κρητικοί τον λάτρεψαν κι εκείνος δέθηκε πάρα πολύ με το νησί που έγινε η πατρίδα του. Το δυστύχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι όχι μόνο η απώλειά του, αλλά το γεγονός πως όλα όσα δίδαξε στην Ελλάδα δεν τα περάσαμε και δεν τα υιοθετήσαμε ως ποδόσφαιρο. Την οπτική του για το ποδόσφαιρο και για το πώς πρέπει να αξιοποιούνται και να δουλεύονται τα ταλέντα. Δεν σεβαστήκαμε όσο θα άρμοζε, όσα άφησε σαν παρακαταθήκη. Το μόνο βέβαιο είναι πως όσοι έζησαν την εποχή Γκέραρντ, δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ. Ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος που τίμησε το ποδόσφαιρό μας με την παρουσία του και τη δουλειά του.

Καλό παράδεισο, Ευγένιε Γκέραρντ ή καλύτερα Ευγένιε Γκεραρντάκη!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ