Δήμαρχος των Δημοσίων Σχέσεων

Γιάννη, μας επιτρέπεις το ενικό έτσι;

-Βεβαίως

Τι κάνεις αυτήν την περίοδο;

-Μόλις τελείωσα το Μεταπτυχιακό μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Ανάπτυξη παράλληλα με την εργασία μου, που είναι πάνω στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα των Δήμων.

Μάλιστα, Δημοτικός Σύμβουλος από το 2011 με Δήμαρχο τον κ. Ασκούνη, Πρόεδρος στην Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, αντιπολίτευση από το 2014.

 Ναι τα τελευταία χρόνια είμαι από αυτούς που φωνάζουν και διαμαρτύρονται και όχι άδικα νομίζω.

Αντιπολίτευση λοιπόν.

-Προσπαθώ. Το θέμα είναι ότι άλλοι δεν κάνουν την δουλειά τους. Πρώτα πρώτα η Διοίκηση που το γενικό συμπέρασμα είναι ότι αδιαφορεί και σε δεύτερο χρόνο η Αντιπολίτευση που ασχολείται με την αντιπολίτευση. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Δηλαδή;

-Δηλαδή, στην Πόλη πολλά πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο και αυτό βαρύνει την Διοίκηση. Αυτό είναι φανερό, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Την αντιπολίτευση τότε γιατί την βάζεις μέσα;

-Γιατί καλώς ή κακώς, ο κόσμος μας ψήφισε για να είμαστε στην θέση της Αντιπολίτευσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν μερικοί. Είναι δυνατόν να συμβαίνουν τόσα στραβά (κατά την άποψή μου πάντα) στην πόλη και η αντιπολίτευση να μην τα καταγγέλει σε όλους τους τόνους; Αντιθέτως να βλέπεις ορισμένους να φωτογραφίζονται χαμογελαστοί; Εμένα δεν τα αντέχει αυτά η λογική μου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

-Διότι η εξουσία είναι ωραία. Και κάποιοι -από τα τώρα- αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με τον κ. Κάρναβο στο 2ο γύρο. Να έχουν το άλλοθί τους. Δυστυχώς για αυτούς, τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν.

Τι εννοείς;

-Ότι, το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί την πόλη, για τον ένα ή τον άλλον λόγο στις επόμενες εκλογές σε μεγάλο ποσοστό θα αντικατασταθεί. Αλλά αυτό είναι θέμα των πολιτών. Εγώ μία εκτίμηση κάνω.

Μάλιστα. Πάμε στα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη. Καθαριότητα.

-Καθαριότητα. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε πολλά σημεία στην Καλλιθέα. Από τις Τζιτζιφιές – στο Κέντρο και μέχρι τον λόφο Σικελίας υπάρχουν σημεία που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Βομβαρδισμένη θα έλεγα. Σαν την Καμπούλ ένα πράγμα. Η πόλη μας, είναι βρώμικη. Δεν χωρά συζήτηση πάνω σε αυτό. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κόσμος είναι γιατί ενώ ο Δήμος έχει περισσότερο προσωπικό από πριν, η πόλη είναι σε άθλια κατάσταση. Παντού βλέπεις μπάζα και κλαδιά δίπλα σε κάδους (αυτά μαζεύονται στην καλύτερη σε 15 μέρες). Το βράδυ βέβαια δεν τα βλέπεις διότι, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός για να τα δεις.

Κατανοητό. Για την ασφάλεια των πολιτών;

Όπως σας είπα και πριν, η πόλη είναι σκοτεινή. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι η Καλλιθέα είναι πόλος παραβατικότητας. Από την μία έχουμε μια Πλατεία Δαβάκη παραδομένη στις συμμορίες και από την άλλη έχουμε τις «επιχειρήσεις» τζόγου-πορνείων κ.α. (τις γνωστές λέσχες) που είναι πόλος έλξης παραβατικών στοιχείων. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Δήμος είναι απών. Ανίκανος να παρέμβει. Εδώ θα μου πείτε, ότι δεν κάνει τίποτε με τον άστεγο, που έχει κατασκηνώσει στην μέση της Θησέως εδώ και ένα χρόνο, θα τα βάλει με τους «μεγάλους»;

Για τους νέους;

Για την νεολαία ο Δήμαρχος στο προεκλογικό του φυλλάδιο, είχε υποσχεθεί ότι θα ιδρύσει το Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας, το είχε και ως 2η προτεραιότητα μάλιστα. Μέχρι τώρα ο Δήμαρχος δεν έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία, αν και έχω την αίσθηση ότι τώρα που έρχονται οι εκλογές όλο και κάποια κίνηση θα κάνει.

Για τους Ηλικιωμένους;

-Ο Δήμος έχει πολλές δομές και αρκετές πρόνοιες για αυτούς από τα παλιά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολιτικών με τα λάθη να είναι απαγορευτικά. Ένα πρόσφατο παράδειγμα θα σας πω. Κάθε χρόνο οι ηλικιωμένοι – μαζί και με άπορους και άλλους ωφελουμένους – πήγαιναν με χρήματα που διέθετε ο Δήμος για τα θαλάσσια μπάνια τους. Φέτος η ανοργανωσιά και η ανευθυνότητα βάρεσαν κόκκινο. Τα μπάνια ξεκίνησαν στις 24/7 με αποτέλεσμα να χαθούν δυο περίοδοι. Οι περίοδοι που πήγαινε ο κύριος όγκος των ωφελουμένων. Και θα περίμενε κανείς, να μάθουν από τα λάθη τους, καθώς πέρυσι χάσαμε μια περίοδο από τις καθυστερήσεις. Και κάνεις δεν βγήκε να ζητήσει συγνώμη από αυτούς τους ανθρώπους.

Ναι αλλά τουλάχιστον ξεκίνησαν. Πάει ο κόσμος για μπάνιο.

-Ξεκίνησαν όντως… Ξέρετε πόσα άτομα πήγαν το χθες απόγευμα; 77 όταν ο αριθμός υπό κανονικές συνθήκες ήταν 250. Έφυγε ο κόσμος στα χωριά του. Τι να τα κάνει τα δωρεάν μπάνια τέλη Ιουλίου. Παντού καθυστερήσεις και χαμένες ευκαιρίες ο Δήμος. Δείτε τι έγινε με το parking στον χώρο του πρώην ΙΚΑ.

Πες δυο λόγια για αυτό.

-Εδώ και 4 χρόνια μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λέμε στον Δήμαρχο να κάνει parking το χώρο του πρώην ΙΚΑ. Μας απαντούσε σε κάθε τόνο, ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία και ότι λαϊκίζουμε. Στην τελευταία συνεδρίαση ο συνάδελφος Γαλανόπουλος που έθιξε ξανά το θέμα, του απάντησε ότι ναι μεν υπάρχει νόμος αλλά αυτός έχει χρονική διάρκεια. Άρα επί 4 συνεχόμενα (χαμένα για εμάς) έλεγε ψέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα για εμένα δεν είναι ότι έλεγε ψέματα, αλλά ότι χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για την πόλη και ειδικότερα για την αγορά της.

Ναι σας άκουσα στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που τα είπατε αυτά…

-Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας. Βιώναμε τα πρώτα αποτελέσματα των πυρκαγιών σε Ραφήνα και Κινέττα. Ήμασταν συγκλονισμένοι όλοι. Ξέρετε αν και ο Δήμος πήρε κάποιες πρωτοβουλίες για τρόφιμα και φάρμακα, έχω την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετό. Πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος αντί να διαθέτει χρήματα για μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, να καταθέσει το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές στον ειδικό λογαριασμό του Δήμου Ραφήνας για την αποκατάσταση της ζωής των πυρόπληκτων κατοίκων. Έως αυτήν την στιγμή δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση. Ελπίζω ωστόσο, να το επεξεργαστούν. Αυτό εξάλλου είπε και η ΚΕΔΕ σε ομόφωνη απόφαση της. Δεν καταλαβαίνω γιατί, μια πρόταση της αντιπολίτευσης να μην γίνεται δεκτή, ειδικά όταν είναι για ένα τέτοιο ζήτημα.

Κατανοητό. Άρα πιστεύετε ότι ο διάλογος είναι χωρίς περιεχόμενο;

-Δυστυχώς ο διάλογος, έχει αντικατασταθεί από την επιβολή της «στρεβλής πλειοψηφίας» του Δημοτικού Συμβούλιου. Καμία πρόταση της αντιπολίτευσης (όχι μόνο από εμάς) δεν έχει ενσωματωθεί στην λειτουργία της Διοίκησης. Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν Έλλειμμα Δημοκρατίας σε μία παραδοσιακά Δημοκρατική Πόλη και έτσι οδηγούμαστε σίγουρα σε αποδυνάμωση των Δημοκρατικών Θεσμών. Δεν μπορεί όλη η λειτουργία του Δημοτικού Ιστού να είναι η οργάνωση του πελατειακού κράτους και του κομματικού στρατού για την τελική νίκη στις επόμενες εκλογές. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Δηλαδή δεν κάνει τίποτα ο κ. Κάρναβος ως Δήμαρχος;

-Κάνει. Έχει μετατρέψει την Πλατεία Δαβάκη σε χώρο συναυλιών και πανηγυριών που παρακολουθεί ελάχιστος κόσμος. Είτε επειδή η Πλατεία Δαβάκη είναι απροσπέλαστη και χώρος παρανομιών είτε γιατί το περιεχόμενο κάποιες φορές είναι «φτωχό», αλλά ακριβό. Αν κάποιος δεν ήξερε ότι είναι Δήμαρχος, θα ορκιζόταν ότι είναι διοργανωτής πανηγυριών.

Δηλαδή, άρτος και θεάματα;

-Έτσι έκαναν οι πολιτικοί και ιδεολογικοί πρόγονοι του πάντοτε. Απλά τώρα δεν φοράμε φουστανέλα και έχουμε έγχρωμη τηλεόραση.

Ακροδεξιός;

-Κοιτάξτε, είναι ένας από τους 5 Δημάρχους που έβαλαν υπογραφή για να κατατεθεί, η υποψηφιότητα κ. Μητσοτάκη, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ το 2015. (Αν και ο ίδιος δηλώνει ανεξάρτητος) Άρα δεξιός είναι σίγουρα. Τώρα για το άκρο… δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος χαρακτηρίζεται από περίσσια Δημοκρατία και συλλογικές διαδικασίες. Δεν μπορείς για παράδειγμα, να χασκογελάς με τους αντιδημάρχους σου, όταν μιλάει η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ο επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης. Και να τους ειρωνεύεσαι σε κάθε ευκαιρία. Δείχνει αλαζονεία αυτό τουλάχιστον.

Ακροδεξιό δεν τον λέτε πάντως…

Εγώ θα σας πω κάποια γεγονότα και βάλτε εσείς την «ταμπέλα». Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης Αντιδήμαρχος μήνυσε εργαζόμενους του Δήμου. Όχι γιατί δεν είναι καλοί εργαζόμενοι-αλλά-γιατί κρέμασαν ένα πανό για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Για ιδεολογικό ζήτημα δηλαδή. Ο κ. Δήμαρχος όχι μόνο δεν καταδίκασε αυτήν την συμπεριφορά αλλά τον κάλυψε και από πάνω. Και μην ξεχνάτε βέβαια ότι για πρώτη φορά η Χρυσή Αυγή κατέθεσε στεφάνι με την ανοχή του Δήμου. Τώρα, πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο έφεραν διάφορες πολιτικές ομάδες, ψήφισμα κατά τις Χρυσής Αυγής (για πρόσφατες επιθέσεις που έγιναν στην Πλ. Δαβάκη) και ο Δήμαρχος, όχι μόνο αρνήθηκε να το ψηφίσει, αρνήθηκε και να το βάλει και σε ψηφοφορία.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, πως σου φαίνεται;

-Εγώ σας λέω το εξής, αν δεν υπήρχε η Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδότει με δικούς της πόρους έργα στην Καλλιθέα, ο Δήμος θα ήταν χωρίς τεχνικό πρόγραμμα. Οπότε προκαλώ τον κ. Κάρναβο να βγει και να πει Δημοσίως ποιο έργο Μελέτησε, Δημοπράτησε και Εκτέλεσε στα 4 χρόνια που είναι Δήμαρχος. Κανένα. Και ξέρετε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η 4ετία, αν είχαμε εκλογές τι θα έδειχνε ως έργο ο κ. Κάρναβος;

Με τους κοινόχρηστους χώρους τι γίνεται; Ακούμε πολλά παράπονα.

-Η πόλη έχει σοβαρό θέμα προσπελασιμότητας. Όταν περπατάς στο σκοτάδι κινδυνεύεις από δύο πράγματα, αν είσαι θαρραλέος και κυκλοφορείς. Κινδυνεύεις είτε να σου επιτεθούν είτε να πέσεις σε καμία σταθερή κατασκευή μαγαζιού. Ειδικά στην Θησέως. Και όλα αυτά, ενώ έχουν καταγγελθεί, παραμένουν, με την ανοχή του Δημάρχου. Η ανοχή του στην παρανομία, είναι μνημειώδης. Αν περάσετε έξω από Δημαρχείο θα δείτε τα μαγαζιά να είναι έτοιμα να μπουν μέσα στο γραφείο του. Απορώ από πού μπαίνει στο Δημαρχείο; Δεν τα βλέπει αυτά τα χάλια;

Και την μέρα;

-Την μέρα βλέπεις τα χάλια της πόλης και την εγκατάλειψη που έχει περιέλθει σε αυτήν. Είναι θλιβερό. Δεν είναι δυνατόν -την εποχή της κρίσης- να έχουν χαθεί ευκαιρίες για να αξιοποιηθεί η Δημόσια Περιουσία – που με κόπο αποκτήθηκε. Για παράδειγμα έχασε την ευκαιρία να κάνει parking τον χώρο του πρώην οικόπεδου του ΙΚΑ, χάνοντας άσκοπα 3 πολύτιμα χρόνια εξερευνώντας τον κόσμο του facebook και του Διαδικτύου. Πρέπει -έστω και τώρα- να καταλάβει ότι ποδηλατώντας στους δρόμους που φτιάξανε άλλοι μπροστά στις κάμερες, δεν λύνεις προβλήματα για την πόλη σου.

Για την επόμενη μέρα;

-Πριν φτάσουμε στην επόμενη μέρα πρέπει να βάλουμε ένα πρώτο δίλλημα. Τι είναι νέο; Είναι νέο, η παλαιοκομματική συμπεριφορά (προσλήψεις ημετέρων και πελατειακές σχέσεις) που κομίζει ο Δήμαρχος ή είναι πραγματικά νέο η σύνθεση δυνάμεων και παλαιού και νέου;

Από μόνο του αυτό είναι αρκετό;

-Προφανώς και δεν είναι. Και ποτέ δεν ήταν. Ούτε ο κ. Γάλλος ήταν μόνος του, ούτε ο κ. Ψαλιδόπουλος, ούτε ο κ. Κυριόπουλος, ούτε ο κ. Ασκούνης. Πάντα υπήρχε η πλατειά συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που άλλοτε συνέκλιναν σε προγραμματικούς στόχους άλλοτε σε πολιτικούς στόχους. Σε κάθε περίπτωση αυτό πρέπει να επιτευχθεί και στις επόμενες εκλογές. Είτε σε συνεργασίες πρώτου γύρου είτε σε συνεργασίες δευτέρου γύρου.

Και τι θα ωφεληθεί ο πολίτης σε αυτήν την περίπτωση;

-Πρώτα πρώτα θα επαναφέρουμε στην πόλη τον δημοκρατικό διάλογο με σεβασμό στον συνομιλητή. Το θεωρώ ζήτημα, μεγάλης σημασίας. Όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι. Δεν εκπροσωπούμε την μια και μόνη αλήθεια. Θα πρέπει να συνθέσουμε – να αλλάξουμε κουλτούρα.

Σημαντικό και αυτό, αλλά ο πολίτης σε τι να προσδοκά από εσάς;

-Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ ως Γιάννης Εμιρζάς, είναι ότι θα επιδιώξω με κάθε δύναμη και γνώση που διαθέτω να συμβάλω σε μια προσπάθεια, ώστε να δημιουργήσουμε μια ελκυστική πόλη για τους κατοίκους. Καθαρή, φιλική στο περιβάλλον με ασφαλείς δημοσίους χώρους. Μια πόλη που θα αγκαλιάζει τους νέους της και θα τους δίνει ευκαιρίες εργασίας. Σε αυτά προσβλέπω.

Κάτι τελευταίο θέλεις να πεις;

-Ναι, θα σου πω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Μου το είπε ο προϊστάμενος μου στην δουλειά, γνωρίζοντας ότι ασχολούμαι με τα κοινά. Μου είπε… «Εμιρζά…φρόντισε αν πάρεις εξουσία ποτέ, να φροντίζεις τα παιδάκια και τα παππούδες». Αυτό σκοπεύω να κάνω. Από εκεί θα ξεκινήσουμε.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

-Και εγώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ