Δήμαρχος από την κοινωνία με απλή αναλογική Λάζαρος Λασκαρίδης*

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβερνητική πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.

Το μόνο για το οποίο θα μπορούσε κανείς να ψέξει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι καθυστέρησε τρομακτικά (δύο χρόνια) να φέρει αυτή τη θεσμική και άκρως δημοκρατική μεταρρύθμιση στο προσκήνιο.

Σε μια εποχή που ο ρόλος της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας και των διαρκών μνημονίων, είναι δραματικά περιορισμένος, τέτοιου είδους αλλαγές είναι εκείνες που δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσημο πολιτικής.

Οποιοδήποτε επιχείρημα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης περί «ακυβερνησίας στους δήμους» καθίσταται έωλο αφού είναι σαφές ότι εκφέρεται από τους οπαδούς του «βολέματος» και δημάρχους που πιστεύουν στην «ενός ανδρός αρχή».

Δεν είναι δυνατόν η χώρα εδώ και πέντε χρόνια να διοικείται από κυβερνήσεις συνεργασίας και να μην ισχύει το ίδιο στους δήμους, που εν δυνάμει αποτελούν τα πρώτα κύτταρα δημοκρατίας.

Τα δημοτικά συμβούλια, με τη σημερινή τους σύνθεση, η οποία απορρέει από το εκλογικό σύστημα, διακρίνονται από την απόλυτη αλαλία των συμβούλων της πλειοψηφίας, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στον δήμαρχο, μήπως εκείνος τους αξιοποιήσει σε θέση αντιδημάρχου ή επικεφαλής δημοτικής επιχείρησης ή επιτροπής.

Για παράδειγμα, στην πόλη μου στην Καλλιθέα η παράταξη της πλειοψηφίας αντί για το 21,8% των εδρών (δηλ. 9 στις 41 συνολικά) κατέχει το 61% αυτών. Είκοσι πέντε στις σαράντα μία! Και υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουμε ακούσει ποτέ τη φωνή τους αφού συγκυριακά βρέθηκαν στα έδρανα!

Η απλή αναλογική και ειδικά με το «σφικτό» ψηφοδέλτιο που προτείνει η κυβέρνηση (ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων να υπερβαίνει μόλις κατά 10% τον αριθμό των εκλεγομένων) δίνει την ευκαιρία για παρατάξεις αρχών κι όχι για ευκαιριακά εκλογικά σχήματα, στελεχωμένα από πολιτικούς γυρολόγους.

Σε σωστή κατεύθυνση κινούνται και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις για την εκλογή του δημάρχου: είτε στον β΄ γύρο μεταξύ των επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών (που αποτελεί πάγια θέση της παράταξής μας) είτε απευθείας από το δημοτικό συμβούλιο. Θα προσθέταμε, δε, ότι είναι υγιής θέση και η πρόβλεψη για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του δημάρχου.

Η περίοδος της μονοκρατορίας του δημάρχου και ειδικά με μοντέλα χαμηλής αισθητικής και παντελούς έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτά που θέτει η σημερινή πλειοψηφία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με προμετωπίδα τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αμαρουσίου, απαιτείται να περάσει -και θα περάσει- στην Ιστορία.

Με τον δήμαρχο «πρώτο μεταξύ ίσων» στο δημοτικό συμβούλιο, οικοδομείται μια νέα κοινωνική συμμαχία στην Αυτοδιοίκηση που θα έχει τον πολίτη στο επίκεντρο των αποφάσεων που τον αφορούν.

Για να ξεχάσουμε, επιτέλους, το μοντέλο του δημάρχου-Καλοχαιρέτα, που θα μας αντικαταστήσει μόνο τον παλαιό κάδο σκουπιδιών κάτω από το σπίτι μας· και να πάμε στον δήμαρχο που θα οραματιστεί και θα υλοποιήσει τις βαθιές δομές που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία: δωρεάν φροντιστήριο για τους μαθητές, κοινωνικό εστιατόριο, παιδικούς σταθμούς για όλους, κέντρα αστέγων και φροντίδας ΑμεΑ. Στην Καλλιθέα, τουλάχιστον, είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την αλλαγή!

http://www.efsyn.gr

*Ο Λάζαρος Λασκαρίδης είναι δημοσιογράφος- πολιτικός συντάκτης, μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).Επαγγελματίας από τα 20 του χρόνια (1988) έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στις εφημερίδες ΑΥΡΙΑΝΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΓΑΥΡΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,ΙΣΟΤΙΜΙΑ, ΝΙΚΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και ΑΘΗΝΑ 984, στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΑΝΑΛΙ 29, ALTER 5,TEMPO, TV ΠΕΙΡΑΙΑΣ και SEVEN και έχει θητεύσει στα γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών, Αιγαίου, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξωτερικών καθώς και στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Κοινωνικής Συμφωνίας.Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ (1996-2007) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλλιθέας (2007-2010). Είναι ο επικεφαλής του «ΤΩΡΑ Καλλιθέα ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ», Στις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, ως υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας έλαβε 1.445 ψήφους, ποσοστό 3,59% και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Με την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, στην οποία εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης, κυκλοφόρησαν, το 2016, τα βιβλία του «Να σου πω τη μοίρα σου» και «Η Παναγία της Τήνου σώζοι τον βασιλέα», που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της πολιτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ