Δέσποινα Κουτούφαρη – Ποίηση – Το Πέρασμα

Το πέρασμα: ο τίτλος της τρίτης ποιητικής συλλογής της Δέσποινας Κουτούφαρη ζωγράφου και ποιήτριας, καλλιτέχνιδας με ξέχωρη ευαισθησία και συνάμα ξέχωρο ταλέντο και ήθος.

Γεννημένη στην Αθήνα η Δέσποινα αλλά με καταγωγή από την μαγευτική Ικαρία όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν αδύνατον η μαγεία και ο μύθος του νησιού του Ίκαρου να μην την επηρεάσουν και σε συνδυασμό με το πηγαίο της ταλέντο να εκφράσει μέσα από την ζωγραφική και την ποίηση τους προβληματισμούς της, να αποτυπώσει τα συναισθήματά της.

Αναφορά στην μέχρι τώρα ζωγραφική της πορεία δεν θα κάνομε γιατί η παρουσία της στην ζωγραφική με πληθώρα εκθέσεων την έχει καταστήσει γνωστή στον χώρο των εικαστικών, αλλά θα σταθούμε στην ποιητική της διαδρομή που είναι σχετικά πρόσφατη και ολιγογραφική.

Και αυτό γιατί ενώ κι όπως είναι ευνόητο έγραφε από παιδί, στο χώρο των εκδόσεων βγήκε μόλις το 2011 με την πρώτη της συλλογή Δωμάτια Ψυχών για να ακολουθήσει το 2017 το Ποια Ζωή; Ποιος Δρόμος; Ποιο Τέλος; Και, πρόσφατα αρχές του 2018 η παρουσιαζόμενη συλλογή της Το πέρασμα.

Ποικίλα τα θέματά της που η ποιήτρια τα μεταποιεί σε έντεχνο λόγο με αμεσότητα ικανή να μεταδίδει τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα μιας δημιουργικής πνοής.

Σαφώς η Δέσποινα κάτοχος του παλμού της εποχής μας και της αρετής της μοντέρνας ποίησης δημιουργεί ένα δικό της προσωπικό ύφος, με –πράγματι- μια αισθητική αρτιότητα που συνταιριάζει θαυμάσια την αρμονία με την εκφραστική πληρότητα.

Τίτλος: Του φεγγαριού η μορφή.

Αχτίδα-αχτίδα έπλεξα

το φως του φεγγαριού

……

σε ακρογιάλι απόμερο

έχτισα τις πληγές του

…..

της θάλασσας η αναπνοή

το γιατρικό του θα’ ναι

…..

το βλέμμα του από ψηλά

θα βλέπει τη μορφή του

……

πάνω στης νύχτας τη στεριά

και στου πελάγους τα βάθη

…..

τη φωτεινή του αντανάκλαση

να δείχνει στους διαβάτες

…….

μες στις ανταύγειες του τις μυστικές

να γέρνουν τις σκιές τους.

Ποιήτρια λοιπόν και ζωγράφος η Δέσποινα Κουτούφαρη που τα γερά δομημένα με απόλυτη ισορροπία έκφρασης γνώσης ή παρατηρήσεων ποιήματα της διαμορφώνουν –όπως ανέφερα- το προσωπικό της ύφος ενώ μέσα στο ρεαλισμό της συναντάμε και λυρικές στιγμές που σα βάση τους έχουν τις ξεχωριστές ευαισθησίες της ποιήτριας.

Πολύτροπη έμπνευση, περιεκτικότητα στις εκφράσεις χωρίς εξεζήτηση και στόμφο, αρμονική σύζευξη ρεαλιστικών και λυρικών στοιχείων, τα βασικά χαρακτηριστικά στην ποίηση της Δέσποινας Κουτούφαρη.

Σαν επίμετρο της βιβλιοκρισίας ένα ακόμα ποίημα της συλλογής Το πέρασμα που μας συνοψίζει πως το ταλέντο και η βιωτική πείρα της ποιήτριας διευρύνουν και βαθαίνουν την καθημερινότητα μας.

Τίτλος: Η ομορφιά βρίσκεται παντού.

Άφησε το αδύνατο να κατακτήσει

την ψυχή σου.

……..

Άφησε το χιόνι να κολυμπήσει

στις θάλασσες του ήλιου,

τις πεταλούδες να ζήσουν

μες την αιωνιότητα,

τα μάτια σου να δουν κόσμους αόρατους

μέσα στης αστραπής την λάμψη.

………

Άφησε το σώμα σου να αιωρηθεί

ανάλαφρο μες του ανέμου

τις χαρμόσυνες ωδές,

μελωδίες απ’ των λουλουδιών το άνθισμα

καθώς η άνοιξη στολίζει τα φτερά της.

……..

Οι εποχές είναι όλες εδώ,

μέσα σε μια λέξη κλειδωμένες,

όλες σε μια

και μια σε όλες.

Η ομορφιά βρίσκεται παντού,

αρκεί να μπορείς να την διακρίνεις.

Ποιητική συλλογή Το πέρασμα, η τρίτη στην εργογραφία της σύγχρονης ποιήτριας Δέσποινας Κουτούφαρη / 2018 / έκδοση: ιδιωτική.

Όλες οι συλλογές της ποιήτριας φέρουν στο εξώφυλλο εικαστικές δημιουργίες της.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ