ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, Χτίζουμε την παράταξη, αλλάζουμε την Ελλάδα

113

 

Ένας καινούριος κόσμος

Ο Γιώργος Καμίνης με νέους ανθρώπους

Την τελευταία δεκαετία ο κόσμος μας έχει εισέλθει σε μία νέα εποχή. Η τεχνολογία διεκδικεί τα σκήπτρα από την οικονομία και η πολιτική δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, πόσο μάλλον να δώσει τις ιδεολογικές κατευθύνσεις προς όφελος του πολίτη. Τα χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τη νέα εποχή της πληροφορίας και των καινοτόμων τεχνολογιών από τη βιομηχανική εποχή δημιουργούν καινούρια κοινωνικά αιτήματα που δεν έχουν βρει απαντήσεις.

Οι πολιτικές προκλήσεις που φέρνει η νέα εποχή είναι πολλές: αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, σώρευση του πλούτου στα χέρια των λίγων, ανάδυση νέων οικονομικών κέντρων, αλματώδης αύξηση της δυνατότητας μετακίνησης προσώπων/ κεφαλαίων και υπερεθνική διάσταση προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η προοδευτική παράταξη

Όσο κι αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν, οι ιστορικές παρατάξεις δεν εξαφανίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Όχι τουλάχιστον όσο εκφράζουν ζωντανά κοινωνικά αιτήματα και υπαρκτές κοινωνικές πλειοψηφίες. Και από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, δεν θα προκύψει απλώς κάτι που θα είναι το άθροισμα των δυνάμεων των σχηματισμών που συμμετέχουν. Είμαστε κάτι πολύ περισσότερο από το απλό άθροισμα των δυνάμεων μας. Είμαστε η μεγάλη προοδευτική παράταξη που ενώνει, συνθέτει και προχωρά. Η παράταξη που τον τελευταίο αιώνα κυριάρχησε στην ελληνική ιστορία ως δύναμη των μεγάλων αλλαγών. Έχοντας πάντα ως βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας της την αταλάντευτη προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και τις μεγάλες τομές που πήγαιναν τη χώρα μας μπροστά.

Είμαστε η παράταξη που πληρώσαμε δυσανάλογα την κρίση, έναντι άλλων που χρεοκόπησαν, κυριολεκτικά, τη χώρα και απέδρασαν από την εξουσία. Αποποιήθηκαν την ευθύνη που τους αναλογούσε, καλλιέργησαν το μίσος και το διχασμό, βύθισαν τη χώρα σε μια μόνιμη συνθήκη ματαίωσης.

Δεν μπορούμε όμως να προχωρήσουμε, ενόσω ο προοδευτικός χώρος είναι βαθύτατα τραυματισμένος και κατακερματισμένος. Αντί των ιδεών που θα έπρεπε να μας ενώσουν, μας χωρίζουν μικρά συμφέροντα και φιλοδοξίες. Ούτε αρκούν οι συναθροίσεις των προσωπικών μηχανισμών. Μια παράταξη δεν την μεγαλώνουν τα άτομα, αλλά οι ιδέες. Και η ριζοσπαστική προοδευτική πρόταση που σας παρουσιάζω και καλούμαι να υπηρετήσω με συνέπεια, είναι αυτή που μπορεί να μας βγάλει από τη μιζέρια και να μας οδηγήσει στο μέλλον.

Μαζί με τη νέα πρόταση, απαιτείται και μία νέα οργανωτική δομή που θα την υποστηρίξει. Και τα νέα χαρακτηριστικά της προσπάθειας αυτής θα πρέπει να απέχουν από κάθε λογής παλαιοκομματισμό και να δώσουν περισσότερο χώρο στη δημοκρατία των πολιτών, στα δίκτυα τού σήμερα.

Ξεκινώντας από τη θέση του επικεφαλής, τονίζω ότι θα αγωνιστώ για να απομακρυνθούμε από τις προσωποκεντρικές δομές και να μεταβούμε σε ένα κόμμα αρχών και αξιών.

Σε επίπεδο οργάνωσης, καλούμαστε να αφήσουμε πίσω τις κλειστές δομές που παράγουν ανισότητες, αποκλεισμούς, δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης ή αυθαιρεσίας και να κατοχυρώσουμε τις ανοιχτές διαδικασίες της συμμετοχής και λογοδοσίας.

Η καθημερινή μας ζωή κινείται  σε δίκτυα, ανθρώπων, σχέσεων , ιδεών, δεδομένων, ψηφιακών επαφών και ανταλλαγών. Δεν μπορεί ο συλλογικός μας εαυτός να κινείται διαφορετικά.

Θα υπηρετήσω μία νέα οργανωτική δομή που δίνει περισσότερη ελευθερία στους προοδευτικούς πολίτες, ξεφεύγει από τους σκληρούς μηχανισμούς, τον έλεγχο και τις λεγόμενες γραμμές και υπηρετεί σταθερά τη δημοκρατία. Μία νέα αντίληψη που θα αφήνει χώρο στον εσωτερικό διάλογο και την αδέσμευτη διαμόρφωση και διατύπωση της διαφορετικής άποψης, χωρίς το μόνιμο φόβητρο της εσωκομματικής πειθαρχίας.  Αυτή είναι η απαρέγκλιτη κατεύθυνση. Όμως τα κόμματα δεν καταργούνται με διατάγματα. Είναι ψυχή, ταυτότητα και ιστορία του καθενός. Τα βήματα για τις νέες δομές θα γίνουν με τη μέγιστη συναίνεση, όταν και όποτε ωριμάσουν στην κοινή μας συνείδηση.

Πέραν της νέας προοδευτικής πρότασης και της οργανωτικής δομής, δίνω έμφαση στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή. Θα εμπιστευθώ πρόσωπα με θετική κοινωνική αναφορά, πρόσωπα που θα πρεσβεύουν ένα νέο ήθος, πρόσωπα που έχουν ένα δημόσιο λόγο βασισμένο σε αρχές και αξίες. Θα ενώσω  το παλιό με το νέο, με ανθρώπους που θα υπηρετήσουν έναν κοινό αξιακό κώδικα και θα δηλώσουν τη διάθεσή τους να προσφέρουν από οποιαδήποτε θέση. Και θα το κάνω με διαγενεακά δίκαιους όρους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μεγαλύτερες γενιές δεν έδωσαν -ως όφειλαν- την πολιτική σκυτάλη στις νεότερες. Ότι οι νεότεροι άνθρωποι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης που βιώνουμε. Αλλά θα το κάνω και με τη γνώση ότι η νεότητα δεν ταυτίζεται με την ηλικία, ούτε καμιά γενιά έχει το μονοπώλιο της καρδιάς ή της σκέψης.

Αφήνω πίσω μου αυτούς που καταχράστηκαν εξουσία, πολιτικούς, κομματικά στελέχη και δημόσια πρόσωπα που βολεύτηκαν χρόνια σε καρέκλες και έμαθαν να θεωρούν την πολιτική επάγγελμα, το κράτος σπίτι. Τιμώ αυτούς που επί χρόνια προσέφεραν θετικά στη χώρα και ανέλαβαν το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Η προσφορά τους ήταν και παραμένει σημαντική και θα υπερασπιστώ το θετικό έργο τους.

Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα διαθέτει τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις που απαιτούνται για να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Απαιτείται πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του χθες και των δυνάμεων του αύριο. Αυτό είναι το πραγματικό πεδίο της μάχης και εμείς καλούμαστε να αναδιοργανώσουμε και να οδηγήσουμε την παράταξη σε αυτό τον αγώνα.

Χρειαζόμαστε μία γνήσια επανεκκίνηση, θα ενώσουμε και θα μεγαλώσουμε την παράταξη για να δώσουμε τη μάχη για το αύριο της Ελλάδας. Διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη με τους πολίτες.  Στοχεύουμε στην επιστροφή της Πολιτικής με το Πι κεφαλαίο.

Ακούγεται δύσκολο, και είναι. Όμως, η ελληνική κοινωνία έχει ανατρέψει πολλές φορές ό, τι οι από καθέδρας αναλυτές και οι μηχανισμοί θεωρούσαν ανέφικτο. Ζητάμε από τον περήφανο κόσμο της παράταξης να νικήσει και τώρα το αδύνατο. Θα τα καταφέρουμε. Για να χτίσουμε την παράταξη, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.  Για μια νίκη προοδευτικών αξιών. Για μια νίκη ελπίδας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ