ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ο σκοπός αυτής της γιορτής είναι να μας υπενθυμίσει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς της ζωής.

Γιορτάστηκε πρώτη φορά το 1909 στις ΗΠΑ για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων γυναικών.

Σήμερα το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες, υπάρχουν μόνο 17 αρχηγοί κρατών θηλυκού γένους από τις 196 χώρες. Σήμερα η γυναίκα έχει «αλώσει» ανδροκρατούμενα κάστρα στην κοινωνική, επιχειρηματική ζωή αλλά δεν παύει να απολαμβάνει λιγότερα από όσα προσφέρει.

Η προκατάληψη κρατούσε τη γυναίκα στο σπίτι (μητέρα, σύζυγος, νταντά, νοικοκυρά). Σήμερα κάνει όλα αυτά που έκανε και επιπλέον εργάζεται!

Έχει αποδειχθεί ότι ο ολιστικός τρόπος σκέψης και δράσης του γυναικείου εγκεφάλου (ταυτόχρονη λειτουργία του αριστερού εγκεφάλου της λογικής και του δεξιού εγκεφάλου της της ενόρασης, της καλλιτεχνίας, της επιχειρηματικότητας) προσφέρει στην γυναίκα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του γραμμικού τρόπου λειτουργίας του ανδρικού εγκεφάλου (ένα θέμα την κάθε φορά) στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στην εθελοντική συνεισφορά βοήθειας προς τους συνανθρώπους.

Η θέση της γυναίκας στην σημερινή Ελλάδα, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ισότητας, δεν γίνονται πιστευτές. Πολλοί δε μάλλον που θυμόμαστε ότι ο πρεσβευτής της φίλα προσκείμενης προς τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποδεδειγμένα κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση 2-3 Ελληνίδων εργαζόμενων γυναικών, και τί είχαμε, σιγή ασυρμάτου!

Η ισότητα δεν είναι κούφια λόγια ή μόνον νομοθεσία. Είναι απάλειψη προκαταλήψεων, καθημερινές πράξεις. Είναι ο οφειλόμενος σεβασμός στην γυναίκα ως γυναίκα, αυθύπαρκτη προσωπικότητα, ως γυναίκα σύζυγος, ως γυναίκα μητέρα, ως γυναίκα εργαζόμενη- επιχειρηματίας και τέλος, επειδή όλοι μας όταν ερχόμαστε σε δύσκολη θέση επικαλούμαστε το «Παναγιά μου» που είναι η στοργική μάνα μας, ο φύλακας άγγελός μας, αυτή που προλαμβάνει τις ανάγκες μας, που σκύβει συμπονετικά στον φτωχό, τον ανήμπορο, τον άρρωστο, τον άνεργο. Ας είμαστε υπερήφανες για την γυναικεία μας υπόσταση.

Χρόνια μας πολλά,
ΝΤΟΛΑΠΤΣΗ ΘΕΟΤΟΚΗ ΤΙΤΗ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ