ΓΙΟΡΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ…ΣΗΜΕΡΑ…ΤΖΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ…

Νέα Μάκρη, 2005. Μια γερμανίδα πρωταθλήτρια, ύστερα από αρκετή ώρα ηλιοθεραπείας, μπαίνει στη θάλασσα. Ξαφνικά ζαλίζεται και «πίνει» νερό. Με το ένα χέρι της μισό εκ γενετής, προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν μπορεί.
Πανικοβάλλεται. Ο ναυαγοσώστης της παραλίας είχε φύγει ελάχιστη ώρα πριν. Ένας λουόμενος αντιλαμβάνεται τι γίνεται και αρχίζει να καλεί σε βοήθεια, επιχειρώντας ταυτόχρονα να σώσει τη γυναίκα.

Ακούγοντας τις εκκλήσεις, η Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη και ο Νίκος Γιοβανίδης, επαγγελματίες ναυαγοσώστες που έτυχε να βρίσκονται κοντά στο σημείο, σπεύδουν να βοηθήσουν. Μπαίνουν στη θάλασσα και βλέπουν και τους δύο ανθρώπους να κινδυνεύουν. Ο άντρας έχει αγκαλιάσει τη γυναίκα κι εκείνη, στην προσπάθειά της να κολυμπήσει, αναπτύσσει μεγάλη μυϊκή δύναμη με αποτέλεσμα να κρατά τον άντρα μέσα στο νερό.

Χρειάστηκαν 10 λεπτά για να σωθεί η ζωή και των δύο ανθρώπων. Χρόνος που για την Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη, που έσωσε τη γερμανίδα πρωταθλήτρια, φάνταζε «αιώνας». Ως αθλήτρια το σώμα της δεν είχε λίπος, γεγονός που έκανε το κορμί της να είναι ασήκωτο από το βάρος. Η ναυαγοσώστρια έπρεπε να παλέψει προκειμένου να συγκρατήσει και να σύρει το σώμα της γυναίκας έως την ακτή.

Για την Ευγενία Κατσαρού – Γιοβανίδη μία προς μία όλες οι διασώσεις ζωντανεύουν στη μνήμη της τη δική της εμπειρία. Ήταν μαθήτρια λυκείου όταν σε μια εκδρομή στη θάλασσα είχε κινδυνέψει να πνιγεί. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια μέχρι να ξεπεράσει τη φοβία για τη θάλασσα και να αποφασίσει να γίνει ναυαγοσώστρια. Αν και το αντικείμενο των σπουδών της ήταν άλλο, επέλεξε να ασχοληθεί με τη ναυαγοσωστική γιατί βρήκε νόημα μέσα από την έννοια της προσφοράς.

Σήμερα είναι γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας και εκπαιδεύτρια κολύμβησης με δράση που αριθμεί οκτώ χρόνια. «Το περιστατικό με τη γερμανίδα πρωταθλήτρια αποδεικνύει ότι η θάλασσα μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμη και για έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Με τη γυναίκα αυτή δεν έτυχε να γνωριστούμε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου δούλευα ως ναυαγοσώστρια στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά ένα χρόνο μετά, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Από τότε μέχρι και σήμερα είμαστε φίλες…»

enak.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρακαλώ γράψτε το όνομά σας εδώ